Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Podgrzewanie fotela padło ?  (Przeczytany 3860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Elantra XD] Podgrzewanie fotela padło ?
« dnia: 25 Wrzesień 2015, 18:29:32 »
Witam. Elantra 2001r z podgrzewanymi fotelami przód. O ile kierowcy działa bardzo dobrze - tzn. wyczuwalnie to pasażera już kompletnie. Prześledziłem włącznik - działa. Wiązkę do fotela aż do samej wtyczki pod fotelem - i też działa. Napięcia jest podawane i przerywane przez włącznik.
Co dalej ? Martwi mnie sprawa tego typu gdyż te fotele mają dwie maty - padły by jednocześnie ? Wcześniej chyba pojawiłoby się jakieś zwarcie lub coś podobnego.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 12:40:20 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Wrzesień 2015, 18:43:47 »
Termostat, mata oparcia i siedziska są połączone szeregowo więc gdy jedno padnie nie działa nic.

A właścicielka autka to już sama guzików klawiatury nie dotyka?  :-D

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2015, 19:20:44 »
Dotyka, ale problemem zajmuję się ja :)

Hmmm, czyli jeszcze dowalili tam termostat. No dobrze, sprawdzę w takim razie miernikiem na zimno czy jest tam chociaż jakiś opór. Jeśli nie ma to pierwszy na drodze jest ten termostat.
Jeśli tak - to gdzie zamiennik dostać tego hmm.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Wrzesień 2015, 23:15:01 »
termostaty raczej nie padają. przeważnie pęka/przepala się przewód "pod pupskiem"  :mrgreen: . zdejmij poszycie i będzie widać lub czuć pod palcami przerwany przewód grzejny. ale najpierw miernik w łapę i sprawdź czy ma jakiś opór czy po prostu jest przerwa w obwodzie. maty naprawia się  :-P

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Wrzesień 2015, 16:10:24 »
Tak. Ale zastanawia mnie dlaczego nie grzeje ani jedna mata. A są dwie - siedziska i pod plecami.

Ahhh już wiem - są połączone szeregowo. A myślałem, że równolegle.