Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] przy około 2100 obr. wpada w rezonans

<< < (8/10) > >>

Mistrz:
Szczerze w to wątpię, ale gdyby nawet była taka opcja to zależało by to od szybkości, a nie od obrotów silnika, lub od obciążenia (gdy jadę ze stałą szybkością po równej drodze na 4 mając 2100 obr. i zaczyna sie wzniesienie to i zaczynają się wibracje, a raczej to bardziej dżwięk niż wibracje odczuwalne fizycznie).

vanhelsing:
Aaa, to zmienia trochę postać rzeczy, skoro to jest dźwięk a nie rzeczywiste wibracje. Mistrz-masz manual czy automat?

Mistrz:
Mam manual, chociaż myslę że gdybym miał teraz kupić ten samochód jeszcze raz (a kupiłbym go na pewno) to chyba ku automatowi bym się skłaniał.
Powracając do tematu - u mnie wibracja tez potrafi wystąpić, jak i pewnie u reszty, ale zawsze wcześniej pojawia się dźwięk, a wibracja jest naprawde mało zauważalna i pojawia się tylko gdy jest już naprawdę głośno i samochód ma duże obciążenie.

A czy może być coś wspólnego z turbiną??? Bo pamiętam jak przez jakieś 10 000km po zakupie było wszystko ok, parę dni temu pojeździłem trochę po Lublinie (rzadko kiedy jestem w tak dużym mieście) i nie ma już tego wepchnięcia w fotel przy przekraczaniu 2000 obr., a pamiętam jak rok temu będąc w Warszawie i ruszając spod świateł szedł lepiej, tzn miał tego kopa, teraz go nie ma. Po prostu obroty rosną równo, wiadomo że czym wyższe tym lepiej przyspiesza, ale jednak różnica jest i to wyraźnie zauważalna w porównaniu z tym co było rok temu. Teraz mam przejechane 17 000km od czasu zakupu (1,5 roku).

Nie zakładam nowego tematu, a piszę tu dlatego że chciałbym wiedzieć czy jeszcze u kogoś taki problem występuje w połączeniu z wibracjami, tzn tym dźwiękiem, może by to pomogło nas naprowadzić na rozwiązanie bo może jakaś zależność występuje.

vanhelsing:
Skoro masz manual i takie objawy to jest to prawdopodobnie wina luzów cięgna/linki pomiędzy gałką zmiany biegów a skrzynią. Możesz to sprawdzić tak: na 4 biegu jak wystąpią te objawy dotknij lekko gałki biegów i delikatnie popchnij/naciśnij w kierunku przodu auta. Delikatnie, tak żeby nie wyskoczył bieg. Jeśli dźwięk i drgania znikną to znaczy, że to nie jest problem mechaniczny dla auta. To wkurza, ale stare Santa Fe tak mają można z tym jeździć.

Mistrz:
Sprawdziłem, niestety objawy nie ustępują, ale zauważyłem że się nasilają po przejechaniu kilku km z prędkością powyżej 140-150km/h, po czym za jakieś 200km normalnej jazdy są tak intensywne jak zwykle.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej