Forum > i30 FD

[i30 FD] Ciężko działające biegi 1 i R

<< < (3/9) > >>

grzekrys83:
Witam.
Nie uporałem się z tym. W lato nie mam tego problemu. W zimę faktycznie ten symptom występuje.
Nawet oddałem do serwisu w zeszłą zimę. Auto postało przez noc by się przemrozić i stwierdzili ze nie widzą problemu, że wg nich wszystko działa (Hyundai Zabrze).
Zostawiłem to tak jak jest. Fakt, irytujące, ale stwierdziłem, że naprawię jak naprawdę się zepsuje.

bobekos:
Mogę potwierdzić że latem jest lepiej, lżej :) Jak to mówią "ten typ tak ma"

kevin.c:
Może się przyda:
Na zaprzyjaźnionym forum "i30 owners club" opisany jest problem z nie wchodzeniem biegów 1+2/R. Oto jedna z możliwych przyczyn:  ruch lewarka do skrzyni biegów przekazywany jest za pomocą dwóch cięgien elastycznych.  
http://epc.japancars.ru/hyundai/#c3Q9PTUwfHx5ZWFyPT0yMDE2fHxyZWdpb249PUVVUnx8c3RzPT17IjEwIjoiXHUwNDIwXHUwNDRiXHUwNDNkXHUwNDNlXHUwNDNhIiwiMjAiOiIyMDE2IFx1MDQxNVx1MDQxMlx1MDQyMFx1MDQxZVx1MDQxZlx1MDQxMCIsIjMwIjoiMjAxNiBpMzAgMTYoQ1pFQ0ggUExBTlQtRVVSKSAoMjAxNS0pIiwiNDAiOiJcdTA0MWFcdTA0M2VcdTA0NDBcdTA0M2VcdTA0MzFcdTA0M2FcdTA0MzAgXHUwNDNmXHUwNDM1XHUwNDQwXHUwNDM1XHUwNDM0XHUwNDMwXHUwNDQ3IiwiNTAiOiI0MzQzOCBTSElGVCBMRVZFUiBDT05UUk9MKE1UQSkifXx8Y2M9PUhFVVJQQTYyfHxjYXQ9PUhFVVJQQTYxNnx8UmVnaW9uMj09RUVML0VFUi98fGYyMz09QTYwfHxmdHIwMj09RDJ8fGZ0cjAzPT1BfHxmdHIwND09MXx8ZnRyMDU9PTd8fGZ0cldUPT0zfHxncm91cD09TUl8fHc9PTQzNDM4fHxwYWdlNTA9PTQzNDM4MTE%3D
Jeśli z czasem któraś z linek wyciągnie się, to może powodować problemy z wyborem biegów. Wspominają także o wymianie oleju.
Tu link org.  http://www.i30ownersclub.com/forum/index.php?topic=42190.0

A ja się podzielę swoim doświadczeniem. Poprzednio jeździłem skodą felicią i również zaczęły się problemy z 1 i R. Z czasem 1/R zaczęły wchodzić coraz trudniej, aż w końcu zamiast do domu dojechałem tylko do mechanika... Okazało się że przyczyną było sprzęgło!. Częściowo popękał docisk sprzęgła zwany popularnie słoneczkiem. Sprzęgło, nie wysprzęglało w 100%, były przenoszone obroty sillnika na wałek skrzyni i to całkowicie wystarczało, żeby utrudnić wbicie 1/R.

bobekos:
ja wymieniałem kompletne sprzęgło w swoim i30 i nie odczułem różnicy przy wyboru biegu...

wader11:
Ciężko właził mi wsteczny - haczył. Jedynka też z oporami. Wymieniłem wysprzęglik i na razie wszystko lepiej chodzi. Zobaczę czy z czasem problem nie powróci.

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej