Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Haczące biegi podczas jazdy, problem ze skrzyn

<< < (2/6) > >>

maciek_m:

--- Cytat: "buzz669" ---Witam

Tydzień temu kupiłem Hyundaia Santa Fe 2.0 CRDI 2001 r, 2WD, manual,
mój problem dotyczy skrzyni biegów.
Podczas jazdy występuje problem z wrzuceniem 5 biegu, bardzo ciężko wchodzi, z biegiem wstecznym występuje podobny problem. Gdy auto ma wyłączony silnik, na postoju problem znika. Wszystkie inne biegi wchodzą bez problemów.
Sprzęgło zachowuje się bardzo dobrze. Planuje wymienić olej w skrzyni biegów ale nie wiem czy jest sens, czy może mam szukać gdzie indziej?

Proszę o pomoc
--- Koniec cytatu ---

Kolego - najpierw sprawdź sprzęgło. JA miałem identyczny objaw. Najpierw okazało się, że wspomaganie sprzęgła się zapowietrzyło i po dokładnym wyczyszczeniu i napełnieniu olejem problem ustąpił. Następnie po kilku miesiącach problem powrócił. Okazało się, że do wymiany całe sprzęgło - u mnie z dwumasem. Zawsze to taniej i sesnsowniej niż skrzynia biegów.
Pozdrawiam,
Maciek

mafiok:

--- Cytat: "buzz669" ---Witam

Tydzień temu kupiłem Hyundaia Santa Fe 2.0 CRDI 2001 r, 2WD, manual,
mój problem dotyczy skrzyni biegów.
Podczas jazdy występuje problem z wrzuceniem 5 biegu, bardzo ciężko wchodzi, z biegiem wstecznym występuje podobny problem. Gdy auto ma wyłączony silnik, na postoju problem znika. Wszystkie inne biegi wchodzą bez problemów.
Sprzęgło zachowuje się bardzo dobrze. Planuje wymienić olej w skrzyni biegów ale nie wiem czy jest sens, czy może mam szukać gdzie indziej?

Proszę o pomoc
--- Koniec cytatu ---

Czy znalazłeś już rozwiązanie tego problemu? Czy problemy nasilają się?
Również jestem świeżo po zakupie i odczuwam haczenie przy wrzucaniu trzeciego biegu. Gdy robię to powoli po wcześniejszym wrzuceniu luzu wchodzi o wiele lepiej. Zastanawiam się  co jest tego przyczyną i czy należy już za to się brać czy można jeszcze tak jeździć.

boomi86:
Również mam problem z haczącymi biegami. Między 1 a 2 szczególnie, wstecznego trzeba szukać po biegach zanim się "odblokuje". Czasem nawet 1 trzeba szukać. Skrzynia ewidentnie wymaga naprawy lub wymiany.
Mam takie pytanie. Czy do wersji Santa Fe 2.0 CRDi 2WD będzie pasowała skrzynia od innego modelu (Tuscon, Trajet itd.) czy nawet od KIA (Sportage, Carens itd.) ? Nowe są drogie, a bawić się w wymianę synchronizatorów chyba też nie warto.

zkit:
Mnie też ciężej wchodzi 3 bieg. Reszta bez zarzutu. Wymieniłem olej i po przejechaniu około 1000 km poprawiło się na tyle, że już mnie to tak nie irytuje a czasami nawet zapominam o tym problemie.

Paula87:
Witam serdecznie, bardzo prosze o porade a moj problem przedstawia sie nastepujaco:
Tydzien temu kupilam hyundaia santa fe z 2005 roku no i wszystko ladnie pieknie tylko dzisiaj wystapil problem z wrzuceniem biegu wstecznego. Odpalilam samochod, dalam wsteczny nawet mialam odglos zalaczenia czujnika cofania a autko poprostu stalo w miejscu, zero reakcji na probe cofania, dopiero jak wrzucilam jedynke, podjechalam troche do przodu to nastepnie wsteczny zalaczyl sie bez problemu. Za jakis czas sprobowalam znowu i sytuacja niestety byla taka sama :-(
Jezeli chodzi o skrzynie to wszystkie biegi ladnie lekko wchodza nic nie trzeszczy nie stuka no tylko ten wsteczny niby wchodzi a nie dziala, ma ktos jakis pomysl co to moze byc?
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej