Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Haczące biegi podczas jazdy, problem ze skrzyn

(1/6) > >>

buzz669:
Witam

Tydzień temu kupiłem Hyundaia Santa Fe 2.0 CRDI 2001 r, 2WD, manual,
mój problem dotyczy skrzyni biegów.
Podczas jazdy występuje problem z wrzuceniem 5 biegu, bardzo ciężko wchodzi, z biegiem wstecznym występuje podobny problem. Gdy auto ma wyłączony silnik, na postoju problem znika. Wszystkie inne biegi wchodzą bez problemów.
Sprzęgło zachowuje się bardzo dobrze. Planuje wymienić olej w skrzyni biegów ale nie wiem czy jest sens, czy może mam szukać gdzie indziej?

Proszę o pomoc

Hulltay:
Witaj, sprawdź w pierwszym rzędzie poduszki silnika i skrzyni biegów,może któraś jest już zużyta i skrzynia nie ma prawidłowego położenia, ewentualnie regulacja wodzików między wajchą zmiany biegów a skrzynią. To pierwsze co przychodzi mi na myśl, wymiana oleju raczej tu nic nie zmieni, ale na pewno nie zaszkodzi :)

buzz669:
Byłem dzisiaj z samochodem u znajomego mechanika.
Niestety stwierdził, że prawdopodobnie kończy się skrzynia biegów... jeżeli tylko w czasie jazdy lub na odpalonym silniku haczą biegi a na postoju przy wyłączonym silniku jest wszytko ok to podobno wina skrzyni. Poradźcie co mam robić w tej sytuacji.

lorarr:
podejrzewam, że skrzynia pada... jedną w crdi wymieniłem, jak zaczęła padać druga to w porę się pozbyłem fury.

stolek6:
No skrzynie to najslabszy element tego auta. Jedz jeszcze do jakiegos fachowca. Ale raczej sie szykuj na wydatek. Polecam remont , a nie zakup uzywanej. Ja robilem w sierpniu to ze sprzeglem wydalem ok 2.5 tys.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej