Autor Wątek: [i30 FD] Stuki w tylnym zawieszeniu  (Przeczytany 11590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
[i30 FD] Stuki w tylnym zawieszeniu
« dnia: 13 Wrzesień 2015, 20:36:27 »
Witam. Przeczytałem wszystkie wątki na temat stuków w tylnym zawieszeniu. Może jestem przewrażliwiony, ale w mojej Astrze (2o letniej) tylne zawieszenie było bez porównania lepsze i cichsze. Dziś wróciłem z wycieczki w Krynicy. Z tyłu 3 starszych dzieci. Gdy asfalt jest łatany lub gdy wjadę na kostkę brukową to tył się "trzepie". Jest to takie "twarde stukanie". Gdy wysiadłem z samochodu i rozkiwałem go mocno na boki za pomocą relingów to coś z tyłu stuka. Położyłem się pod autem ale żona ma za mało siły i nie mogłem wyczaić skąd to dobiega. Byłem w tym miesiącu 2 x na stacji diagnostycznej Hyundaia. Raz robiłem przegląd , drugi raz serwis na 72.000 km. Samochód jest z 2009 r. Sprawdzali tył dokładnie i nic nie zauważyli. Amortyzatory mają sprawność 94%. Szukałem z ciekawości odbojników ale w moim samochodzie ich nie znalazłem nigdzie. Serwisant powiedział mi że nie wszystkie modele je mają, i mój ich właśnie nie posiada. Sąsiad zaś twierdzi (samochód stał w garażu na kołach) że w kołach mogę mieć wybite łożyska, gdyż szarpiąc je na boki mają jakby malutki luz. Od czego zacząć zanim pojadę do serwisu ? (ale już nie Hyundaia). Pojadę do niego jak sam nie dojdę przyczyny. Mam w domu kanał. Na początek wszystko wyjmę może z bagażnika. Otworzę może też tylną klapę (aby wykluczyć luzy i stuki na zamku). Gdybym dalej mi coś tam stukało przy bujaniu na boki to gdzie szukać dalej przyczyny ?
PS. I rzeczywiście i30CW z 2009 nie ma tych urywających się odbojników ?

Offline wwojtas77

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Wrzesień 2015, 11:39:32 »
A może łącznik stabilizatora, miałem tak z przodu.

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Wrzesień 2015, 14:30:11 »
Na to wygląda że łączniki, mają delikatne luzy i pykają przy bujaniu samochodu. Jakie kupić te łączniki i czy od razu wymienić gumy do łączników ? Czy kupować części oryginalne (dość drogie) czy porządne zamienniki ? Jeżeli zamienniki to jakie ? Mam i30 CW z 2009 r. 1.6 benzyna. Chyba potrzebuję łączniki o numerze 55530 2E 100 oraz gumy 55513 A. Mam prośbę abyście sprawdzili czy rzeczywiście tych części o tych oznaczeniach mam szukać i kupić ?

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Wrzesień 2015, 15:29:44 »
ja u siebie wrzucilem trw. mowia ze ctr bodajrze to zblizo e do oryginalow ale tez slyszalem ze to tureckie G.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Wrzesień 2015, 19:02:56 »
Łącznik stabilizatora tył numer oryginału 55530-1H000.

Oryginał jest produkowany przez CTR.

Numery CTR to J60338 lub CLKH31

Guma drążka stabilizatora numer oryginału 55513-1H100 i kup oryginał.

http://www.fox.rzeszow.pl/TULEJKA-STABILIZATOR-TYL(4,248629,262585).aspx

http://kia.auto.pl/tuleja-gumowa-stabilizatora-tylnego-ceed-p-966.html

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Wrzesień 2015, 07:29:45 »
łączniki wymienione, stukanie mniejsze , ale niestety coś tam jeszcze stuka :) - będę szukał dalej ...

[ Dodano: 2015-09-30, 19:51 ]
A na co kuknąć pod spodem jeszcze ? stuki na kostce brukowej dochodzą jakby z tyłu od strony kierowcy. Wyjąłem wszystko co było do wyjęcia z tyłu (łącznie z kołem zapasowym i plastikami, jechałem z otwartą tylną klapą i stuki pochodzą spod samochodu). Gnębią mnie te odboje (które lubią pękać i trzeba je kleić), ale mechanik mi mówił że jakby były pęknięte to by spadły w dół i byłoby je widać, ma rację ?

[ Dodano: 2015-10-05, 20:34 ]
Cytat: "sisimon"
łączniki wymienione, stukanie mniejsze , ale niestety coś tam jeszcze stuka :) - będę szukał dalej ...

[ Dodano: 2015-09-30, 19:51 ]
A na co kuknąć pod spodem jeszcze ? stuki na kostce brukowej dochodzą jakby z tyłu od strony kierowcy. Wyjąłem wszystko co było do wyjęcia z tyłu (łącznie z kołem zapasowym i plastikami, jechałem z otwartą tylną klapą i stuki pochodzą spod samochodu). Gnębią mnie te odboje (które lubią pękać i trzeba je kleić), ale mechanik mi mówił że jakby były pęknięte to by spadły w dół i byłoby je widać, ma rację ?

PROBLEM ROZWIĄZANY - winowajcą był ten drążek zawieszenia tylnego z lewej strony  http://www.fox.rzeszow.pl/Drazek-zawieszenia-tylnego-L-P-KIA-Ceed-07-HYUND%284,254239,247154%29.aspx

Offline ravpraca

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Luty 2017, 15:56:18 »
Witam,

Będę wymieniał wszystki łączniki z przody i z tyłu. Chciałbym zrobić to dobrze i na porządnych częściach. Opcje są następujące:
- TWR
- CTR
- polski produkt marki JGR taki:
http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora-kia-ceed-hyundai-i30-epi-i5497255100.html
http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora-hyundai-i30-kia-ceed-wzmocni-i5813315334.html

Czy ktoś z Was jeździ na JGR? Napisali, że są "metalowe i wzmacniane" i że wytrzymają najdłużej. Jak się to cudo sprawuje w i30?

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
R

Offline adrianc90

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Luty 2017, 12:57:05 »
Do części od niesamowitych sprzedawców z allegro radzę zachować spory dystans. Ctr może być, trw też, jakiś lemforder, może febi - to wszystko jest dobre więc wybierz co będzie akurat najtańsze.

Offline ravpraca

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Luty 2017, 18:50:21 »
Adrian - co do tych sprzedawców to oczywiście masz rację . Też się kilka razy przejechałem.  Na aukcji na zdjęciu i w opisie jest oryginał a przychodzi tania koreańska/chińska podróbka. Nie wiem, czy jest wątek polecani/nie polecani sprzedawcy z Allegro. Ja ze swojej strony nie polecam sprzedawcy z Chorzowa, "JADARSJ".

Co do łączników JGR to chciałem kupić bezpośrednio od producenta. I założyć zarówno CTR i JGR aby porównać. Niestety JGR mają cenę za przednie 35zł/szt a tylne 50zł/szt.
Kontaktowałem się z producentem i potwierdzili, że cena za tylne do i30 jest zawyżona i mieli zmienić ceny na podobne do łączników przednich. Jak do tej pory ceny się nie zmieniły. Kupiłem więc komplet CTR na przód i tył w cenie ok. 30zł sztuka.

I jeszcze odnośnie rzemieślniczych łaczników:
Dawno temu w aucie miałem problem z szybko padającymi łącznikami. W końcu dałem do regeneracji. Na tych regerowanych przejeździłem ponad 40 kkm i się nie rozwaliły.

Offline adrianc90

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Luty 2017, 10:24:46 »
Ja w ogóle nie polecam kupowania na allegro części. Teksty typu "część jest wzmocniona" mnie bawią. A najbardziej uśmiałem się kiedy u jednego sprzedawcy przeczytałem o "renomowanym producencie NTY" - dla niewtajemniczonych jest to najchińższy z chińskich produktów importowany przez warszawską firmę AJS Parts. Łożyska potrafią wyć 10 km po założeniu, a cewki potrafią paść po 200 km  :mrgreen:

Wyjaśnijmy też sprawę koreańskich podróbek. Akurat w przypadku hyundaia, który bądź co bądź jest autem koreańskim dużo rzeczy Made in Korea to są oryginały zapakowane w pudełka poszczególnych producentów. Dlatego nie ma co się zrażać. Takie łożyska np. czy kupisz FAG, SKF czy SNR nie ma znaczenia, bo w każdym będziesz miał łożysko firmy ILJIN Made in Korea właśnie - oryginał. Tak samo sprzęgła wszystkie produkowane są przez PHC Valeo Korea. Na lemforderze też znajdziesz Made in Korea, bo tak naprawdę produkuje to CTR, dlatego wcześniej pisałem, żebyś brał co najtańsze z tamtych producentów, których wymieniłem. Ja np. czasami kupuje części oyodo i dostaję oryginał hyundaia w oryginalnym pudełku tylko z nalepką z kodem oyodo. Nie twierdzę, że to się tyczy wszystkiego, ale w wielu przypadkach tak właśnie jest.

Offline kimi

• Giełda
Łączniki tył
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Luty 2017, 17:24:26 »
Może ktoś się orientuje, jaką maksymalną długość mogą mieć tylne łączniki stabilizatora.

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopad 2017, 08:39:43 »
Od kilku dni również u siebie mam stuki, wszystko pasuję według opisu sisimona.
Czyli najlepiej zamówić CTR:
Cytat: "kosmos2011"
Numery CTR to J60338 lub CLKH31
.