Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Pęknięty wahacz  (Przeczytany 11080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kosmos2011

• Giełda
[Elantra XD] Pęknięty wahacz
« dnia: 08 Wrzesień 2015, 19:03:20 »
Problem dotyczy także Elantry XD więc kopiuje to co napisał Mariusz.

Jeśli kogoś dotknął problem peknietego wahacza prosze o nr telefonu oraz pomoc w znalezieniu linków. Info w temacie:  http://www.forum.hyundaicoupe.pl/viewtopic.php?f=2&t=13444 - forum Coupe
Pozdro
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 12:27:27 przez Brt »

Cezary51

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Wrzesień 2015, 17:12:43 »
U mnie, dwa lata temu, się złożył lewy, sytuacja podobna, z zewnątrz nic od środka przegnity. Prawy sprawdzony niby ok. Po roku odkryłem w nim pęknięcie i też został wymieniony. Warto więc sprawdzić. U mnie się też złożył przy manewrowaniu tak ,że "nic" się nie stało.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Wrzesień 2015, 22:23:45 »
to standard. wahacz gnije zaraz za sworzniem. u mnie zobaczyłem to na przeglądzie, pojawiły się dziury z przodu blachy wahacza. wada fabryczna ->polegająca na braku odwodnienia w tym miejscu. nowe wahacze są już poprawione. komplet oryginalnych hyundaia kupiłem za 540zł.

21mariusz03

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Wrzesień 2015, 13:43:04 »
Jak chcecie to możecie dać mi na priv nr tel bo turbo kamera się tym zainteresowala

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Wrzesień 2015, 16:54:35 »
pomimo, ze auto ma już 15 lat to taka "niespodzianka" jest poważnym zagrożeniem dla życia. rozumiem zaniedbanie np. luzu sworznia ale w zasadzie takie coś jak gnijący wahacz nie powinno mieć miejsca.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Styczeń 2016, 22:20:24 »

Cezary51

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Luty 2016, 18:06:07 »
Dodam, że nowe wachacze mają zmienioną lekko konstukcje. W miejscach gdzie lubiały pękać jest wzmocnienie i z dwoch otworów został jeden.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Luty 2016, 16:47:21 »
Ciekawa sprawa. Ja akurat jak przeglądałem w lato auto Tekli to nic takiego nie zauważyłem. Wahacze są fabryczne i pierwsze. Lekki nalot jest jak to zwykle bywa na elementach zawieszenia ale nic po za tym. Tak - waliłem po nim śrubokrętem i w żadnym miejscu nie wpadł do środka. Tekla ma auto z początku 2001r.

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Luty 2016, 17:10:44 »
Cytat: "wtom"
to standard. wahacz gnije zaraz za sworzniem. u mnie zobaczyłem to na przeglądzie, pojawiły się dziury z przodu blachy wahacza. wada fabryczna ->polegająca na braku odwodnienia w tym miejscu. nowe wahacze są już poprawione. komplet oryginalnych hyundaia kupiłem za 540zł.

Bo to właśnie chyba o to chodzi. Mi trzasnął prawy. Mechanik wymienił go i w tym nowym są już otwory do odprowadzania wody ( Wody z solą często)
 W oryginalnym nie ma takich otworów.

Niby taka sobie dziura. A jak wiele znaczy.

Offline tekla

• Global Moderator
    • http://www.facebok.com/eklateklamodel
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Wrzesień 2016, 22:42:15 »
Wczoraj złożył mi się lewy wahacz. Też zgnił od środka i też nic nie było wcześniej widać...
Było trochę strachu, bo stało się to podczas jazdy na zatłoczonej, szybkiej trasie. :/ Na szczęście wszyscy cali.
Czyli Eleonory też to nie ominęło...

Sprawdźcie sobie te wahacze!

Wiem, że ostrość nie na to, co trzeba, ale i tak widać. Foto robione na trasie "z partyzanta", próbując nie dać się rozjechać przejeżdżającym obok samochodom.

Cezary51

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Wrzesień 2016, 20:38:10 »
Witam w klubie. Drugi też wymień.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Wrzesień 2016, 21:09:43 »
Drugi podziabałem śrubokrętem i wszedł jak w masło :)
Teraz mogę się śmiać bo stoi auto w miejscu ale, że ten wahacz nie urwał się to cud.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Wrzesień 2016, 21:11:59 »
Jakiej marki będziesz montował nowe?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Wrzesień 2016, 21:16:24 »
Nie wiem. Szzcerze powiedziawszy jakby miał co rok zmieniać tuleje na nowe to każde lepsze niż te obecne. Ale widzę, ze oryginały są identyczne jak te co zgniły.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Wrzesień 2016, 21:23:37 »
Poprawione wersje miały końcówkę AS i pewnie tylko w ASO. Znalazłem NTY i Oyodo (z naklejką Onnuri). W tych poprawionych wersjach to była chyba kwestia dodania dodatkowego otworu na spływ wody bo od niej wahacz gnił od środka.