Autor Wątek: [i30 FD] Rdza na tylnych drzwiach  (Przeczytany 9770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
[i30 FD] Rdza na tylnych drzwiach
« dnia: 02 Wrzesień 2015, 09:28:53 »
Witam. Miesiąc temu zakupiłem autko i30CW z 2009 r. Przy myciu zauważyłem na tylnych drzwiach z obu stron przy uszczelce u góry delikatne 2 malutkie wykwity rdzy. Samochód do tej pory był serwisowany w ASO. Na silnik gwarancji nie ma. Mam możliwość robić dalej przeglądy w ASO odnośnie blacharki nadwozia. Czy robiąc je, mogę mieć szanse na usunięcie tej rdzy z drzwi ? lub bezpłatną wymianę drzwi z obu stron w ramach 10 letniej gwarancji ? Jeżeli nie, to jak zatrzymać ten postępujący wykwit ? Chciałbym też zrobić konserwację podwozia. Czy nie stracę wtedy gwarancji na perforację nadwozia ?

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Wrzesień 2015, 10:43:52 »
jak masz gwarancje na lakier uderzaj jak w dym musza to zrobic-usunac. co do konserwacji spytaj w aso

Offline wolodi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopad 2015, 12:53:55 »
Witam,

Mam taki oto problem z klapą. Chciałem zapyta czy była w tym temacie jakaś akcja serwisowa? Dodam, że od 2 lat auto serwisowane poza ASO, czy są jakieś szanse usunięcia tego bez kosztów?Jestem 2gim właścicielem.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopad 2015, 16:23:44 »
Ja mam trochę wyglądający większy bombel który sam zabezpieczyłem preparatem z aso. Masz w nim podkład przezroczysty i farbę pod kolor twojego nadwozia. Zrobiłem ale po 1 zimie po pękało. Na wiosnę chcę żeby mi to znajomy lakiernik pomalował. Niestety Hyundaie tak mają że ruda wychodzi gdzie chce :(

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopad 2015, 08:36:41 »
Nie dziwię się że Ci popękało.
Jeżeli masz na myśli dwie buteleczki w jednym kartonowym opakowaniu z logiem HYUNDAI to nie jest to żaden podkład.
Ten w kolorze nadwozia to farba. Ta druga buteleczka i bezbarwny płyn to lakier.
Jeżeli dobrze nie odtłuścisz powierzchni i nie położysz lakieru w 2-3 godziny po farbie to  zejdzie wszystko (cały zabieg w temp. min. 15'C)
Oczywiście taką rdzę trzeba przeszlifować do żywej blachy inaczej nie ma to wszystko sensu.

Jeśli chodzi o klapę to jest to gwarancyjna naprawa.
Jednak obowiązkiem są coroczne przeglądy nadwozia. Koszt w ASO 100zł.
Jeżeli tego nie miałeś to na 100% będą się ślizgać od odpowiedzialności.
To bardzo powszechny problem i częsta usterka.

Offline wolodi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopad 2015, 17:20:01 »
a jaki podkład byłby najlepszy brunox? i na to farba bazowa i klar?

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopad 2015, 18:32:35 »
Denny4 dobrze mówisz bo ja igłą zeskrobałem do blachy. Potem farba i bezbarwny. Widać że było robione ale teraz czekam do wiosny i mam nadzieję że tylko ten element pomaluje. W ogóle to sprawdzcie sobie co macie pod uszczelkami drzwi... Ja byłem w szoku :(

ParadoxalShadow

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopad 2015, 12:00:05 »
Jeżeli chodzi o to, co znajduje się pod uszczelkami drzwi - tam gdzie jest ramka, która trzyma uszczelkę w górnej części drzwi, to jest to wada fabryczna. Woda się tam zatrzymuje i rdzewieje na potęgę.
Ja na to stosuję środek Cortanin F, który zabezpiecza te zardzewiałe miejsca. Trzeba oczyścić miejsce z luźnej rdzy, odtłuścić, i zaaplikować Cortanin. Jesli zabrudzimy zdrowa blache trzeba to zmyć czysta wodą.
Zardzewiała blacha zmienia kolor na czarny/fioletowy.
Potem można to pomalować (jak dobrze wyschnie).
Ja tak robię i rdzewienie zdaje się byc zatrzymane. Cortanin F powinien zabezpieczać blachę na okres 12 miesięcy ale ja co 6 miesięcy powtarzam całą procedurę. To kilka minut pracy, a rdza się nie rozprzestrzenia.
Nie znaczy to oczywiście, że nie wystąpi w innym miejscu pod uszczelką, bo tak jak wspomniałem, to wada konstrukcyjna.
Aletrnatywą jest wiziyta w ASO - z tego co wiem, to teraz wymieniają całe drzwi na gwarancji. Problem w tym, że płacą tylko za malowanie tych drzwi i lakiernia nie cieniuje sąsiadujących elementów, wiec auto wygląda potem fatalnie, z dużą różnicą koloru nowych drzwi w stosunku do reszty auta.
Pzdr.

asiki

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Wrzesień 2016, 10:19:21 »
Mam to samo - i30 z 2010r, skorodowana górna ramka trzymająca uszczelkę - na obu tylnych drzwiach, również na spawach. Chyba faktycznie wada konstrukcyjna.
Ostatnio z tym walczyłem, niestety warunki parkingowe a nie lakiernia, ale to i tak pod uszczlką więc nie ma co się rozczulać:
1. oskrobałem luźną rdzę dłutkiem, zeszlifowałem pilniczkiem a następnie papierem ściernym, najlepiej jak się dało, ale nie wszędzie jest dobre dojście więc od wnętrza tej ramki to tak o tyle o ile
2. obmyłem i odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną
3. na to grunt antykorozyjny App R-Stop, czekamy 2 godziny (brunox to badziewie, unikajcie)
4. można delikatnie zmatowić, ja tego nie zrobiłem
5. benzynka ekstrakcyjna
6. na to podkład epoksydowy Boll w sprayu, czekamy min 12h (mi wydłużyło się do tygodnia)
7. benzynka ekstrakcyjna
8. lakier bazowy (to i tak jest pod uszczelką więc nie musi być ładnie), czekamy godzinkę
9. lakier bezbarwny, czekamy dobę
Zabawy zdecydowanie więcej niż kilka minut, raczej kilka godzin, ale z rudą jak się nie zrobi dobrze to będzie wyłazić i w ogóle szkoda robić. A czy moja robota była dobra dowiem się na wiosnę :)

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Wrzesień 2016, 17:45:15 »
Ja robiłem podobnie tylko skrobałem "igłą" i też póki co nic nie wychodzi. Nie ma co ukrywać że karoserię trzeba w i30 DOKŁADNIE obejrzeć (wiosną) na zewnątrz, we wnętrzu jak i pod uszczelkami! Ten typ tak ma, chociaż jak patrzę czasem na inne marki od "skośnych" to bywa i gorzej :)