Autor Wątek: [Santa Fe CM] Pojemność zbiornika paliwa. Zgodnie z instrukc  (Przeczytany 13290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BBallFreaker

• Giełda
[Santa Fe CM] Pojemność zbiornika paliwa. Zgodnie z instrukc
« dnia: 10 Sierpień 2015, 18:13:18 »
Witam.

Od razu do sedna. Instrukcja podaje zbiornik o pojemności 75L. Jakieś było moje zdziwienie, gdy pojechałem na BP zatankować i do zbiornika, gdzie jeszcze kilka litrów było, zmieściło się dokładnie 76,54L. Czyżby jednak zbiornik był większy czy na BP tak bardzo oszukują??

Offline vanhelsing

• Giełda
[Santa Fe CM] Pojemność zbiornika paliwa. Zgodnie z instrukcją?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpień 2015, 20:36:15 »
To raczej normalne. Masz przecież jeszcze przewód doprowadzający paliwo od korka do baku. To jest spora "rura". Nie wiem jaką ma średnicę i długość w CM ale wydaje mi się że objętość tego przewodu to spokojnie kilka litrów. Stąd różnica.

Offline BBallFreaker

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpień 2015, 00:52:10 »
Kilka litrów to ja miałem jeszcze w baku, o czym napisałem :P

jajfa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2015, 08:32:47 »
Gdzieś czytałem że nie warto tankować na pusty bak oraz używać maksmalnej prędkości tankowania na pistolecie. Podobno wtedy wychodzą największe błędy pomiarowe urządzeń pompujących i to na niekorzyść klienta. Jak znajde ten artykuł to wkleje.

suchar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2015, 10:06:06 »
Hmm...

z reguły jak wyjadę zbiornik tak, że komp przestaje pokazywać ile do końca  :mrgreen: (mniej niż 50 km) to uda mi się wlać do zbiornika pod korek 75 l z małym haczykiem (nie pamiętam, żebym kiedykolwiek przekroczył 76, a leje zawsze pod sam korek...)

jak tankuję "normalnie" z rezerwy pod korek to wlewam zwykle 73-75 l.

Offline BBallFreaker

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2015, 12:55:51 »
Mi komp pokazał 86km do przejechania, więc było tam jeszcze kilka ładnych litrów. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć...

jajfa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2015, 15:01:15 »
Pytanie czy wszystkie baki montowane  Santku są jednakowe i nie ma przypadkiem odchyłek od wielkosci które są dopuszczone do montażu.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2015, 22:50:17 »
Ja pitole...ale wy macie problemy :shock:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2015, 22:57:31 »
Niech dyskutują po 25 października już się to zmieni  :-D

Offline BBallFreaker

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpień 2015, 17:13:15 »
Cytat: "vanhelsing"
Ja pitole...ale wy macie problemy :shock:

Nie bardzo rozumiem, co Twój komentarz wnosi do dyskusji... Jeśli Tobie by pasowała taka sytuacja, że wlewasz więcej niż możesz to Twoja sprawa. Mi to nie pasuje więc temat poruszyłem.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpień 2015, 20:27:01 »
Mój komentarz wnosi do dyskusji po prostu inne spojrzenie niż Twoje kolego :mrgreen: Po to jest dyskusja. Uważam, że ta dyskusja jest mocno jałowa i dałem temu wyraz. Serdecznie pozdrawiam. 8-)

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpień 2015, 23:37:44 »
Kosmos co będzie po 25 października ? Koniec świata?

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Sierpień 2015, 15:51:36 »
W pewnym sensie tak  :lol: Wszystkie sondaże na to wskazują  :cry:

djmcg

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Wrzesień 2015, 19:08:49 »
Mi wchodzi 72 litry jak mam rezerwe
Moze zmień stacje benzynową ostatnio byłem na wiosce i do zbionika 5l do kosiarki weszlo 6.8l

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Wrzesień 2015, 12:50:01 »
Może odbiegnę od głównego tematu, ale dopowiem coś do postu wyżej:

Jakieś pół roku temu wziąłem kanister o pojemności 20l bez zaznaczonej podziałki, pojechałem na Orlena, zalałem 20l i zaznaczyłem markerem ile było paliwa. Następnie pojechałem tam gdzie mają paliwo dosyć tanie, do tego można kupić wynalazki typu opał itp, ale to stacja nie powiązana z żadną marką, a do tego na uboczu. Poprosiłem o zalanie równych 20l, tak też wskazywał dystrybutor, a w domu... okazało się że brakuje ciut do 18l. Nastepnie pojechałem na Petrochemię Płock, tam gdzie zawsze jest taniej o 15-20gr w porównaniu do stacji w promieniu 50km i również wlałem 20l. Okazało się że było ponad 21l, a do tego cena paliwa bardzo atrakcyjna.

Paliwo wszędzie mają dobre, korzystam ze wszystkich stacji od lat i ze znajomych nikt nie miał zastrzeżeń, więc przyjmuję że w żadnym wypadku nie było chrzczone.

Tak więc jak widać każdy używa innej miary bo pomiędzy stacjami potrafi być 15% różnicy, a to już ma znaczenie, zwłaszcza czym więcej paliwa się zakupuje. A i proszę mnie nie krytykować za to że przyjąłem ilośc paliwa zakupioną na Orlenie jako podstawową i miarodajną bo chodziło mi o to aby mieć porównanie i zauważyć rozbieżności, a nie sprawdzać każdą stacje dokładnie co do kropli. Chociaż w planach mam wykoananie pomiarów szczegółowych, ale to raczej trudne do wykonania, bo aby to było dokladnie wykonane to wypadałoby zakupić ze 100l.

Powracając do tematu: jak powinno wejść 75l, a do tego dodać w skrajnym przypadku 15% błędu na stacji, to już się mieści ponad 86l, więc nie ma się co dziwić, ale fakt że to już dużo.  :-)