Autor Wątek: Diagnostyka klimatronika  (Przeczytany 7911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline franciszek2014

• Giełda
Diagnostyka klimatronika
« dnia: 10 Sierpień 2015, 10:44:34 »
Czy sa jakies kody diagnozujace klimatronika w Tutku. Wyczytalem na pewnym wschodnim formum, ze jak sie zrobi tak:

Wlacz zaplon (nie zapalaj silnika), przytrzymaj "AUTO", a nastepnie 4 razy kliknij "OFF" to pokaze Ci sie np. blad 20 - zwiazany z potencjometrem silownika nagrzewnicy (ten co odpowiada za nawiew cieplo/zimno).

A czy sa jakis inne sposoby, np. zeby zresetowac Klimatronik "do fabryki", np. aby odwiesic klapy regulacji nagrzewnicy... lub sprawdzic inne parametry bez podpiecia do kompa?

Moze to lamerskie pytanie na tym Forum, ale ja nie znalazlem takiej dyskusji...

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline franciszek2014

• Giełda
Diagnostyka klimatronika
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpień 2015, 14:07:47 »
Dzieki za lekture... Wiele ulatwia, ale  tak na pierwszy rzut oka (na szczegoly trzeba miec wiecej czasu i nizsza temperature na chacie - bo mozg sie lasuje od tego ciepla) nie znalazlem zbyt wiele odnosnie - dzialan serwisowych z klimatronikiem. Wyglada, ze trzeba opierac sie przede wszystkim na zlaczu diagnostycznym i komputerze podpietym do Tutka (wskazaniach lub kodach bledow).

Dodam jednak, ze z cala pewnoscia wykluczylem zawieszenie silnika polozenia (regulacji) nagrzewnicy - po ustawieniu na poziomie "HI" daje temperature jak z pieca, a na "Lo" nie chlodzi (bo mam gdzies dziure w obwodzie klimy, przez 5 tygodni od konca czerwca br. z 510 czynnika (max) zostalo mi tylko 59 ;-( ).

Kontrastu nigdzie nie widac, ale bez zdjecia zderzaka i oson silnika nie dalo sie spradzic skraplacza itp.

No i wszystko jasne. Mialem dziure w skraplaczu klimatyzacji (wg fachowcow). Wymieniona na nowke (z zintegrowanym osuszaczem). Posmigam, zobacze czy to juz koniec problemow z klimatronikiem...

walduso

• Gość
Diagnostyka klimatronika
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2016, 21:45:57 »
Wiem że najlepiej jest używanie klimy przez cały rok bez względu na porę roku co pozwoli sprężarce na stałe smarowanie i nie będzie się zacinać, wystarczy parę min w tygodniu, podobnie jak ręczny raz zaciągnięty na tydzień jesienią powoduje jego blokadę.

Offline Piotrek79

• Giełda
Diagnostyka klimatronika
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Grudzień 2016, 07:37:22 »
Podłącze się pod temat, ale trochę inna zagadka.
Jak kupiłem Tucsona to od początku miałem tak, że jak odpalałem silnik to włączała się klima(kontrolka) na klimatroniku i musiałem wylaczac ja ręcznie(guzik).
Od pewnego czasu jest taka sytuacja, że rano i ogólnie podczas odpalania klima się nie uruchamia :) w sumie to nawet dobrze bo tamten automat mnie denerwował. Oczywiście wszystko działa,żadnych błędów wsio ok .
I tu pytanie? co mogłem zrobić że teraz jest taka sytuacja?
Przez to ciągłe wyłączanie mogłem to wyłączyć przez jakiś tajemny kod guzikowy?

Violetta

• Gość
Diagnostyka klimatronika
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudzień 2016, 23:07:29 »
U mnie też tak było i nie było wiadomo jak to działa.
Myslę, że to zależy od ustawionej temperatury w klimie. Jak jest niska to się klima sama włącza a jak wyższa to się nie włącza.
Poeksperymentuj a się dowiesz  ;-)

Offline Piotrek79

• Giełda
Diagnostyka klimatronika
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudzień 2016, 06:19:06 »
W sumie to włączałem już wszystko,ale tak z ciekawości zobaczę ta temperaturę.
Ogólnie odpowiada mi ten stan rzeczy co jest teraz :)
Dzięki za podpowiedź dam znać czy coś się zmieniło :)

piter

• Gość
Diagnostyka klimatronika
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudzień 2016, 10:32:36 »
Cytat: "Violetta"
U mnie też tak było i nie było wiadomo jak to działa.
Myslę, że to zależy od ustawionej temperatury w klimie. Jak jest niska to się klima sama włącza a jak wyższa to się nie włącza.
Poeksperymentuj a się dowiesz  ;-)

Potwierdzam Też tak ma raz jest tak a raz inaczej i nie wiem jaka to reguła

Offline Piotrek79

• Giełda
Diagnostyka klimatronika
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudzień 2016, 17:13:37 »
Dzisiaj pobawiłem się temperatura, czyli dałem powiedzmy na 26° i klimatyzacja zaczęła się uruchamiać przy odpaleniu silnika, czyli jakiś związek jest z tym włączaniem i wyłączaniem klimy.
Nie sprawdziłem tylko czy jak zjade z temperatura to przestanie się włączać .