Autor Wątek: Accent 1995-problemy z odpalaniem  (Przeczytany 10506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krawiol

• Gość
Accent 1995-problemy z odpalaniem
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Grudzień 2008, 08:11:38 »
no i moja landryna pojechała do mechanika i postawił diagnozę - akumulator na śmietnik. kupiłem nowy i od tygodnia jeździ accencik. Podobno w aku robiło się zwarcie i raz działał raz nie.

kml

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudzień 2008, 13:29:00 »
krawiol, no i dobrze, że tylko tyle ;)

czinuk

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Styczeń 2009, 21:01:32 »
siemka, no to i ja sie podlacze do temaciku, mam pytanko gdyz mam maly problem z autem, a w sumie z odpalaniem silnika gdy jest cieple, np. przejade nim z 5 km lub wiecej tak ze jest rozgrzane, wylacze go na 10min i niemoge odpalic wtedy zaczyna sie krecenie z 5 6 razy i jest szansa ze zastartuje ale i to niezawsze, na pych zawsze startuje, a gdy jest zimny pali na dotyk, jak myslicie drodzy forumowicze co to moze byc, wymienilem swiece, z kumplem rozmawialem mowil ze moze to cewka? ktora moze miec jakis czujnik ktory przy rozgrzanym silniku niedaje wystarczajacej ilosci pradu na przewody WN i na swiece przy starcie silnika, czasem niema problemu i startuje za kazdym razem jak by nigdy nic,ok pozdrawiam z prosba o odp. :cry:

kml

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Styczeń 2009, 23:20:48 »
czinuk, a może warto pod kompa się wpiąć i ew błędy sprawdzić ?

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Luty 2009, 09:04:50 »
W bezpośredniej okolicy termostatu, na wylocie chłodziwa z bloku do chłodnicy.
W zależności od wersji, mogą być 2 czujniki (jeden od przodu bloku - to nie ten), albo jeden z dwoma kabelkami. Chodzi o to, że jeden czujnik daje sygnał na wskaźnik na desce, a drugi do sterownika. Szukasz tego drugiego. Najprawdopodobniej brak styku ;-)
Albo czujnik położenia wału który po nagrzaniu od silnika nie daje sygnału odnośnie położenia tłoków ??

czinuk

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Luty 2009, 11:44:42 »
kml. siemka no to tez myslalem o kompie ale niewiem nawet czy ja go mam?? gdyz pare osob mi powiedzialo ze ja niemam kompa, a jesli mial bym go miec to gdzie on sie znajduje?? a i gdzie jest ta wtyczka do ktorej sie podlacza??

bloondyn. siemka spoko spoko a gdzie znajduje sie ten drugi z dwoma kabelkami ktorego szukam :-/ ??

i gdzie znajduje sie ten czujnik polozenia walu?? i czy to jest ten czujnik tzw. halla??

dzieki no i ide popatrzec pod maske

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Luty 2009, 14:01:59 »
Nie chce mi sie do garażu teraz iść ale u mnie są osobno dwa czujniki w układzie chłodzenia ( jeden właczajacy wentylator i na deske, a drugi do sterownika - osobiście go widziałem , a mnie siadł ten pierwszy i nie wyłączał wiatraka. )
Komputera nie mamy tylko sterowanie dlatego można podłączyć je do kompa na diagnostykę ( choć nie zawsze to pomoże ;-)

Czujnik połozenia wału i czujnik Halla to to samo ;-) Jak zwał tak zwał

czinuk

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Luty 2009, 21:22:41 »
siemka tak wiec bylem sprawdzilem jest sa dwa czujniki praktycznie na termostacie, jeden ma jeden kabelek to jest ten ponizej ten powyzej czyli drugi ma dwa kabelki jak go odlaczylem wlaczyl mi sie wentylator, awiec podotykalem te styki itp. ale pytanie moje jest takie ze jakie one maja zadanie te czujniki w stosunku do odpalania silnika?? i drugie pytanie : gdzie jest ten czujnik halla i jak on wyglada mniej wiecej?? ok dzieki pozdrawiam ;-)

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Luty 2009, 11:55:02 »
Cytat: "BLOONDYN"
Czujnik połozenia wału i czujnik Halla to to samo

Czujnik położenia wału znajduje się w bloku.
Czujnik Halla w aparacie zapłonowym. Auto ma czujnik Halla lub czujnik położenia wałka rozrządu niezależnie od czujnika położenia wału korbowego.
Jak widać czujnik Halla, a czujnik położenia wału to nie to samo

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Luty 2009, 15:20:54 »
Masz rację że zamiast czujnika położenia wału moze być czujnik położenia wałka rozrządu- mój błąd :-P Fakt jest taki ze jest albo jeden albo drugi :-P
Czujnik do sterowania z układu chłodzenia daje sygnał odnosnie temperatury silnika i gdy sie zepsuje wzrasta zużycie paliwa ,a na ciepło po prostu sie zalewa paliwem i nie odpala bo wtryski dają większa ilość paliwa jak na "ssaniu"
Gdy pokręcisz kilka razy i nie odpali weż wykręć świecę i zobacz czy jest mokra z paliwa jeśli tak to może to być ten czujnik ;-)

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Luty 2009, 15:44:08 »
Masz rację że zamiast czujnika położenia wału moze być czujnik położenia wałka rozrządu

Nie zrozumiałeś mnie. Przeczytaj jeszcze raz

czinuk

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Luty 2009, 20:37:12 »
W bezpośredniej okolicy termostatu, na wylocie chłodziwa z bloku do chłodnicy.
W zależności od wersji, mogą być 2 czujniki (jeden od przodu bloku - to nie ten), albo jeden z dwoma kabelkami. Chodzi o to, że jeden czujnik daje sygnał na wskaźnik na desce, a drugi do sterownika. Szukasz tego drugiego. Najprawdopodobniej brak styku ;-)
Albo czujnik położenia wału który po nagrzaniu od silnika nie daje sygnału odnośnie położenia tłoków ??

ok wiec no sytuacja moze byc taka jak piszesz ze mi sie zalewa silnik, ale prosze odpowiedzcie mi gdzie znajduje sie ten czujnik polozenia walu ?? <co?>

Cytat: "BartBartez"
[
Czujnik położenia wału znajduje się w bloku.
Czujnik Halla w aparacie zapłonowym. Auto ma czujnik Halla lub czujnik położenia wałka rozrządu niezależnie od czujnika położenia wału korbowego.
Jak widać czujnik Halla, a czujnik położenia wału to nie to samo

ok siemka ja niemam aparatu zaplonowego wiec niemam rowniez czujnika halla, zato wnioskujac z twojej wypowiedzi mam czujnik polozenia walka rozrzadu i czujnik polozenia walu korbowego wiec prosze powiedzcie mi gdzie one sie znajduja?? <co?>

----
Brt85:Używaj opcji edytuj! Czytaj regulamin!

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Luty 2009, 22:02:58 »
BartBartez - czujnik Halla jest jednym z trzech rodzajów czujnika położenia wału a nie istnieje osobno jako - nie wiadomo co. :-P
Ze względu na konstrukcję i na sposób działania czujnik położenia wału dzielimy na:
a) czujnik indukcyjny,
b) czujnik Halla,
c) czujnik dwubiegunowy :-P

http://www.auto-online.pl/elektron/silnik/czujniki/cz_polo.htm

czinuk

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Luty 2009, 22:19:23 »
teraz to juz mi wogole na cieplym nie odpala chyba ze na pych, gdzie jest umieszczony w twoim silniku ten czujnik walu?? bloondyn :-(

Cien

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Luty 2009, 23:15:41 »
Cytat: "czinuk"
teraz to juz mi wogole na cieplym nie odpala chyba ze na pych, gdzie jest umieszczony w twoim silniku ten czujnik walu?? bloondyn :-(

Sprawdz pompe paliwa - czy daje odpowiednie cisnienie , o ile jeszcze dziala :roll: