Forum > Accent

Accent 1995-problemy z odpalaniem

<< < (2/11) > >>

IgoReCzeK:
Witam ponownie. Kostka była wymieniana przez zaprzyjaźniony nieautoryzowany autoserwis w Częstochowie, ale była oryginalna, bo byłem obecny podczas usuwania usterki i widziałem oba (stary i nowy) podzespoły, tak więc trzeba będzie zamówić ją najpewniej w ASO. Pozdrawiam Igor.

krawiol:
odsiwżę troszkę temat ponieważ dziś mój accencik(95 rok, 1,3 12V 55 kw) nie odpalił. Pomyślałem aku bo kontrolki sie bardzo delikatnie świeciły ale odpalenie za pomoca kabli nic nie dało. słychać jakby rozrusznik się nie zazębiał bo niby coś tam kręci ale silnikiem nie rusza. sprawa dziwna o tyle, że aku i (chyba) rozrusznik padł by w jednym czasie, czy istnieje możliwość, że zrobiło się jakieś zwarcie w rozruszniki bo sie np zawiesił i wyładował mi przez noc akumulator? dodam, że wcześniej nie było żadnych objawów takiej niespodzianki, samochodzik palił "od kluczyka". Czekam na Wasze rady z nadzieją na szybkie odpalenia autka.

on86:
Witam, mój znajomy tak miał w Ford Mondeo 2.0 115km 1993r. Wjechał w kałużę i zalało mu rozrusznik. Na drugi dzień nie chciał odpalić. Kontrolki nie świeciły się tylko "jarzyły", a rozrusznik nie kręcił no i odpalenie przez kable nic nie dało. Chciał kupować nowy rozrusznik, ale co się okazało, zaleciłem mu żeby po 12 godzinnym ładowaniu akumulatora włożył go i spróbował jeszcze raz odpalić. Efekt był taki, że odpalił od pierwszego zakręcenia rozrusznikiem i hula do dziś. POWÓD: Rozładowany do końca akumulator przez jakieś zwarcie na rozruszniku.

krawiol:
Kurcze tylko, że wczoraj nie padało ale sprobuje nic to nie kosztuje.

IgoReCzeK:
Witam. Po naładowaniu akumulatora zapnij go przez amperomierz ( urządzenie włącza się w szereg obwodu elektrycznego, dlatego musi mieć skalę przynajmniej do 20-30 amperów by go nie spalić w przypadku jakiegoś zwarcia w instalacji, cęgowe amperomierze w tym przypadku się nie sprawdzą ) i zobacz jaki prąd przez niego płynie, jeśli będzie to kilka - kilkanaście amperów, to rozłącz kostkę przy rozruszniku ( odłączając uprzednio zasilanie od akumulatora ) i sprawdź ponownie wskazania amperomierza, jeśli wartości wskazywane spadną, to znaczy, że rozrusznik, ale wówczas jeszcze bym nie spisywał go na straty, czasem w styki może nabić się coś co przewodzi prąd elektryczny i przeczyszczenie w zupełności wystarcza, albo izolacja przewodów się z jakiejś przyczyny przetarła i może dotykać do „masy”. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Jeśli wskazania amperomierza będą oscylowały w granicach 0,1 – 0,4 A to wszystko jest OK i przyczyny trzeba będzie szukać gdzie indziej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej