Forum > Accent

Accent 1995-problemy z odpalaniem

(1/11) > >>

Mariusz1209:
Witam.
Panowie od pewnego czasu mam problemy z odpaleniem mojego Accenta.
Problemy pojawiają się niezależnie czy odpalam z rana,na ciepłym silniku,zimnym silniku.
Silnik kręci ale nie może załapać :)
Wymieniłem przewody WN,świece,rozrusznik i akumulator słychać że kręcą.Jak nie chce odpalić to odczekuję chwilę:10-15minut i załapuje.
Pozdrawiam
Mariusz

IgoReCzeK:
Witam. Ja miałem podobną przypadłość w Accencie i wymiana kostki przełaczającej za metalowym elementem stacyjki pomogła celująco bez ruszania wszystkich tych elementów, które wymieniłeś. U mnie może było prościej to zdiagnozować z uwagi na nieduży przebieg samochodu mimo swojego wieku i ogólnie dobrego stanu technicznego (samochód był garażowany). Pozdrawiam Igor.

Mariusz1209:
Witam.
Sorki IgoReCzeK ale gdzie znajduje się ta kostka - pod kierownicą gdzie jest mały makaron kabelków :)
Pozdrawiam

IgoReCzeK:
Witam. Po zdjęciu obudowy kolumny kierowniczej widać metalową część stacyjki, do której wkłada się kluczyk, a za nią (przykręcone na śrubie) znajduje się przedłużenie metalowego korpusu plasykową kostką. Z tej kostki wychodzą 3 pary przewodów elektrycznych i to jest właśnie ten element. Nie polecam go naprawiać, najlepiej wymienić na nowy (koszt to jakieś 30-40 PLN). W środku znajdują się blaszane krzywki stanowiące włącznik-wyłacznik i odpowiedzialne są za podawanie napięcia na zapłon, rozrusznik i coś tam jeszcze - chyba pozostała część elektroniki potrzebna do pracy samochodu podczas jazdy. Po wielokrotnym użyciu przez kilka lat wycierają się i nie kontaktują, stąd mogą się brać między innymi takie problemy z odpaleniem samochodu o jakich wspominałeś wcześniej. Pozdrawiam Igor.

Mariusz1209:
Witam.
Dzieki.W sobote po powrocie biorę się do roboty.
Pozdrawiam

ps.Czy kostkę kupowałeś w ASO ??

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej