Autor Wątek: [Santa Fe SM] Zużycie oleju w silniku 2,4  (Przeczytany 20662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AbaraiRenji7th

• HKP
  • **
[Santa Fe SM] Zużycie oleju w silniku 2,4
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Kwiecień 2017, 09:26:05 »
Santa Fe SM 2.4 G4JSG bierze 250ml oleju Castrol Magnatec 10W40 na 1300km. Planuję płukankę i zmianę na Mobil ESP 5W30. Można przechodzić na pełny syntetyk jeśli stwierdzam branie oleju czy najpierw powinienem szukać przyczyny mechanicznej zużywania oleju?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Kwiecień 2017, 09:49:06 »
Cytat: "AbaraiRenji7th"
Mobil ESP 5W30. Można przechodzić na pełny syntetyk [...]

W sekcji 13 MSDSa stoi tak:

REGULATORY DISPOSAL INFORMATION: European Waste Code:  13 02 05

Czyli kod dla oleju mineralnego. :-)

Offline AbaraiRenji7th

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Kwiecień 2017, 10:01:52 »
Ok, mój błąd. A odpowiedź na moje pytanie?
Czy mogę przejść na tego Mobila jeśli bierze mi Castrola?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Kwiecień 2017, 10:07:14 »
Na chłopski rozum to rzadszego oleju spali jeszcze więcej.

Ale magnatec to dziadostwo, więc zawsze warto zmienić na coś lepszego, choćby na próbę.

Offline crazykoko

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwiecień 2017, 07:19:28 »
Okazało się, że u mnie również występuje branie oleju w dużych ilościach. Myślałem, że po pozbyciu się Octavii będę mógł zapomnieć o ciąganiu za sobą cysterny z olejem. Ale niestety. Przejechałem trochę ponad 1000 km od zakupu auta i wczoraj dolałem litr, bo w silniku było sucho. A przy zakupie sprawdzałem i było w połowie miarki. Zobaczymy na ile ten litr wystarczy, ale coś mam przeczucie że nie na długo.

Offline AbaraiRenji7th

• HKP
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Kwiecień 2017, 07:59:32 »
Crazykoko - czym zalałeś silnik?
Ja mam wątpliwości na co zmienić castrola 10W40 w związku z braniem oleju - jak słusznie zauważył Weuek rzadszy 5W30 powinien znikać jeszcze szybciej.
Z drugiej strony Kosmos obstaje przy Mobilu 5W30 i patrząc na źródła jakie podaje też brzmi to rozsądnie.

Offline crazykoko

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Kwiecień 2017, 09:33:18 »
Przy zakupie samochodu w bagażniku został olej, niby że po wymianie i właśnie tą końcówkę dolałem. Jednak dzisiaj jadę do Selgrosa i kupuję Mobila ESP 5W30. Zobaczymy jakie będą efekty.

W Octavii zużycie oleju miałem też masakryczne. Wcześniej silnik zalewany był jakimś "no name" 10W40. Po przewertowaniu forum Octavii postanowiłem jednak go zmienić (chociaż wszyscy pisali, że nie zmienia się z 10 na 5 tylko odwrotnie) i kupiłem IMHO bardzo dobry olej w świetnej cenie - GM Dexos2 5W-30. Płaciłem za 5l bańkę  85 zł. Co ciekawe poziom oleju spadał zdecydowanie wolniej niż wcześniej. Kultura pracy się nie poprawiła, ale auto zimą odpalało żwawiej. Jednak należy zauważyć, że nie należę do ludzi zamykających liczniki na autostradzie. Poruszam się z prędkościami nie przekraczającymi 130 km/h, więc nie wiem, jak ten olej sprawdziłby się w bardziej ekstremalnych warunkach.

Zobaczymy jak będzie się rozwijała sytuacja z santkiem. Być może silnik zaczyna wykazywać oznaki znacznego zużycia i konieczny będzie remont, o czym sprzedawca zapomniał poinformować :) Czas pokaże.

PS
Cały czas się jeszcze zastanawiam, czy zamiast Mobila nie wziąć jednak tego Dexosa. Kurcze, mam z nim dobre doświadczenia, a cena jednak sporo niższa.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Kwiecień 2017, 12:05:20 »
Cytat: "crazykoko"
IMHO bardzo dobry olej w świetnej cenie - GM Dexos2 5W-30. Płaciłem za 5l bańkę  85 zł.

Nie ma dobrego oleju w cenie 17 zł za 1 litr (podrabiane są droższe).

Offline crazykoko

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Kwiecień 2017, 12:59:51 »
W takim razie zapytaj Kosmosa, co sądzi o oleju SPECOL Gold Synthetic SN/SM/CF 5W40 w cenie 74 zł za 5l  :mrgreen:

A GM Dexos2 jest stosowany w serwisie Opla, więc o czymś to świadczy.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Kwiecień 2017, 13:04:00 »
Też znam i intryguje mnie fenomen specola. Tylko jakoś nikt jeszcze wiarygodnie nie potwierdził jego papierowej rewelacji.

A  olej ford formula f jest stosowany w serwisie forda. Świadczy to o tym, że ford ma umowę z bp/castrolem (tanio kupuje i drogo sprzedaje ludziom, głównie na gwarancji). I tyle.

Offline crazykoko

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Kwiecień 2017, 13:19:37 »
Masz oczywiście rację. Nie twierdzę, że GM samo robi oleje. Ma oczywiście podwykonawcę, który robi to za nich. Niemniej osobiście mam dobre doświadczenia z tym olejem i dlatego go polecam. Przed jego użyciem też sporo na jego temat szukałem i czytałem. Do zakupu skłoniło mnie wcześniejsze użytkowanie oleju VALVOLINE MaxLife 5W40. Niby markowy producent, a okazało się że obecne oleje tej serii są ponoć sporo gorsze od starszych edycji. Wymieniłem Valvoline na GM i jedyna zmiana jaką zauważyłem, to zmniejszenie zużycia i łatwiejsze odpalanie zimą. Nie stwierdziłem cichszej czy bardziej równomiernej pracy silnika.

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Maj 2017, 22:14:47 »
a czy stosowal ktos olej Total Quartz 9000 energy 5w40??? mialem zalany w oplu gdzie bral olej jak szalony a po zalaniu zmniejszyl sie jego apetyt.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maj 2017, 22:24:23 »
Zwykły olej rodzaju HC nic szczególnego. Normy A3/B4 spełnia wymiana po 7 tyś km.

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maj 2017, 22:54:53 »
zastanawia mnie tylko dobor oleju przez producenta
http://www.total.com.pl/dobierz-olej.html
dla Hyundai jest to Total ale zwazywszy ze mam silnik Nissana to polecaja Elfa...i badz tu madry..