Autor Wątek: [Santa Fe SM] Olej do automatu  (Przeczytany 83908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sieniek_D

• Gość
[Santa Fe SM] Olej do automatu
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Marzec 2014, 18:18:06 »
Dzięki

kamil3239

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Sierpień 2014, 21:22:03 »
Koledzy,troszkę odświeżę temat. Powiedzcie co kto zalał i jaki efekt zaobserwował?

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Sierpień 2014, 17:09:11 »
Ja zalałem Ravenol MM SP-III fluid i jak dotąd, po 10 000km żadnych niepokojących objawów nie zaobserwowałem.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Wrzesień 2014, 10:14:14 »
Cytat: "martinez98"
Robiłem statyczną wymianę u siebie. Zastosowałem Valvoline ATF SPIII (Max life) w czerwonych bańkach. Wchodzi 8,5l w całości. Ja ściągałem wąż od chłodnicy oleju w skrzyni i po odlaeniu pompa wyrzuca tym wężem olej np. do wiadra, w tym samym czasie lać przez bagnet i pełna wymiana zrobiona w kilka minut. Pół roku po wymianie (obecnie około 10000km) i zero problemów. Można też przez korek, ale to wymiana połowiczna bo w konwerterze zostanie około pół stanu. Filtr mam w skrzyni, ale zdarzają się z filtrem na obudowie (podobny jak silnikowy - tylko mniejsza puszka).

Planuję taką wymianę u siebie - rozumiem, że nie spuszczałeś oleju korkiem tylko  po prostu odłączyłeś wąż od chłodnicy i dolewając przez bagnet czekałeś aż zacznie wylatywać czysty ?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Wrzesień 2014, 13:17:38 »
Tak właśnie było. Najlepiej w 2 osoby. Pompa zrobi swoje.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Wrzesień 2014, 23:40:48 »
Tak właśnie było. Najlepiej w 2 osoby. Pompa zrobi swoje.

Ok dzięki za info  :-)

Pozostaje kupić 9x1 litr oleju [są pakowane po 1 lub 20 litrów] i wymienić.

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Wrzesień 2014, 12:58:43 »
Osobiście uważam, że lepiej jest zlać stary olej przez korek, zalać świeżym i dopiero wtedy spuszczać resztę przez wąż od chłodnicy, dolewając świeży przez bagnet. Dobrze też mieć wiaderko z miarką, bo czekając, aż zacznie wypływać czysty olej, to wyjdzie na wymianę więcej niż 10l. Ja zrobiłem ten błąd, że właśnie czekałem na czysty olej, i zanim się zorientowałem miałem zlane ok.10l  :-/ a z przewodu nie leciał jeszcze zupełnie czysty świeży olej. Samochód unieruchomiony przez parę dni, zanim dotarł olej i  dodatkowe koszty :evil: . Tak więc moim zdaniem należy zlać olej z miski (ok.4,5l), kolejne 4,5l pompa wyciska przez przewód i po wymianie.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Wrzesień 2014, 21:50:17 »
Cytat: "wydminianin"
Osobiście uważam, że lepiej jest zlać stary olej przez korek, zalać świeżym i dopiero wtedy spuszczać resztę przez wąż od chłodnicy, dolewając świeży przez bagnet. Dobrze też mieć wiaderko z miarką, bo czekając, aż zacznie wypływać czysty olej, to wyjdzie na wymianę więcej niż 10l. Ja zrobiłem ten błąd, że właśnie czekałem na czysty olej, i zanim się zorientowałem miałem zlane ok.10l  :-/ a z przewodu nie leciał jeszcze zupełnie czysty świeży olej. Samochód unieruchomiony przez parę dni, zanim dotarł olej i  dodatkowe koszty :evil: . Tak więc moim zdaniem należy zlać olej z miski (ok.4,5l), kolejne 4,5l pompa wyciska przez przewód i po wymianie.

Dzięki za cenną radę - na wszelki wypadek od razu kupię 10 litrów, żeby się nie zdziwić  :-)

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Wrzesień 2014, 09:38:38 »
Ja kupiłem 9l i dałem radę. Jak zlejesz 4,5l z miski i odpalisz to zrobisz kibel. Chyba, że po spuszczeniu z michy wlales 4,5l swiezego, a wtedy odpaliles i przez chlodniczke - to olej itak sie wymieszał. Mi udalo sie bez problemu w 2 osoby wymienic cały stan aż leciał czysty - wtedy zgasiłem, a cały czas był dolewany świeży olej. Minus tej metody faktycznie jest taki, że korek spustowy nie jest oczyszczony z magnezji. Ale albo rybki albo akwarium. Ja nie narzekam.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Wrzesień 2014, 09:45:27 »
Ja kupiłem 9l i dałem radę. Jak zlejesz 4,5l z miski i odpalisz to zrobisz kibel. Chyba, że po spuszczeniu z michy wlales 4,5l swiezego, a wtedy odpaliles i przez chlodniczke - to olej itak sie wymieszał. Mi udalo sie bez problemu w 2 osoby wymienic cały stan aż leciał czysty - wtedy zgasiłem, a cały czas był dolewany świeży olej. Minus tej metody faktycznie jest taki, że korek spustowy nie jest oczyszczony z magnezji. .

Kupiłem 10 l to będzie na dolewkę jakby co.

Przy wymianie poszło 4 L przez korek i 4 z konwertera wężem i mam pełny stan a z węża leciał już czysty olej co u mnie było łatwo zauważyć bo stary był jasno brązowy a nowy czerwony [jakby ktoś się zastanawiał który wąż olejowy odłączać to podpowiadam - ten, który schodzi z góry chłodniczki oleju].

Kolega przecież napisał:

"Osobiście uważam, że lepiej jest zlać stary olej przez korek, zalać świeżym i dopiero wtedy ... "

z czego wynika, że uzupełnił stan przed odpaleniem  ;-)

Przy spuszczaniu korkiem jest właśnie zaleta jego oczyszczenia, a po uzupełnieniu stanu wymiesza się chyba podobnie jak przy wymianie bez spuszczania korkiem ?

Halakm1

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Wrzesień 2014, 00:00:40 »
Witam , mieszkam w Katowicach. Ostatnio zauważyłem że podczas jazdy przy stałej prędkości około 100 - 140 km/h moja asb wariuje , to znaczy przerzuca z 4 biegu na 3  i z powrotem na 4 bieg. Dzieje się tak podczas spokojnej jazdy ( jednostajnie ). Proszę o informację czy ktoś ze Śląska poleca jakiś warsztat gdzie bym mógł wymienić olej i zrobić diagnostykę. Pozdrawiam Michał

GITEK

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Marzec 2015, 20:14:33 »
Witam., zakupiłem Hyundaia z 2005r, 175000tyś z ASB i stan oleju w skrzyni mam na minimum więc jakiego oleju mogę dolać aby uzupełnić stan, na chwilę obecną nie stać mnie na wymianę całego oleju .Pozdrawiam :cry:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Marzec 2015, 23:03:38 »
Cytat: "GITEK"
więc jakiego oleju mogę dolać aby uzupełnić stan

Jeśli dopisałeś się do tego tematu to raczej go przeczytałeś więc odpowiedź już znasz. Nie będziesz przecież mieszał dwóch różnych substancji więc każdy ze wskazanych olejów może być na dolewkę.

GITEK

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Marzec 2015, 16:04:12 »
dzięki za odpowiedz, fajnie że zawsze można na kogoś liczyć Kosmos2011  :-D

DrVenom

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Kwiecień 2015, 11:31:42 »
Cytat: "Halakm1"
Witam , mieszkam w Katowicach. Ostatnio zauważyłem że podczas jazdy przy stałej prędkości około 100 - 140 km/h moja asb wariuje , to znaczy przerzuca z 4 biegu na 3  i z powrotem na 4 bieg. Dzieje się tak podczas spokojnej jazdy ( jednostajnie ). Proszę o informację czy ktoś ze Śląska poleca jakiś warsztat gdzie bym mógł wymienić olej i zrobić diagnostykę. Pozdrawiam Michał

Miałem dokładnie ten sam problem... pomogła wymiana czujnika położenia przepustnicy... jak na razie 1000 km za mna i problemów nie ma... u mnie zaczynała głupieć skrzynia od 110km/h... teraz nic się nie dzieje...