Autor Wątek: [Santa Fe SM] Olej do automatu  (Przeczytany 83847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafalek

• Gość
[Santa Fe SM] Olej do automatu
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Luty 2016, 19:51:34 »
Mam pytanie dot. wymiany oleju w automacie i podepne sie niejako pod ten temat (sorry za brak polskich znakow).
Auto to Hyundai Santa Fe, Diesel 2.2 rok produkcji 2011.
Auto kupione i uzytkowane w Szwajcarii, przebieg 200 tysiecy km.
Chcialem sie zabrac za wymiane oleju w automacie (robilbym to w Polsce). Przewertowalem instrukcje i w tabeli "Wartungsplan" dla tego silnika diesla jest zaznaczone tylko "prüfung" (sprawdzanie) oleju, wymiana wogole nie jest wspomniana/proponowana, az do 300 tys. km (dalej juz nie ma nic).
 Tak jakby w tym modelu oleju sie nie wymienialo (!) czy to mozliwe?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Luty 2016, 20:14:52 »
Ten temat dotyczy generacji SM (2000-2005) dyskusję o CM przenieśmy tutaj

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7984&highlight=olej

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Luty 2016, 10:34:15 »
Olej wymieniony. Zastosowałem olej Ravenol ATF Fluid MM SP-III ze specyfikacją Mitsubishi, Hyundaia i KIA. Wymiana statyczna (pierwszy etap) - tj. zlane (na gorąco) prawie 5 litrów oleju (w tym kombinacje z przechylaniem auta na przód itp.), potem zalane około litra, auto odpalone, przewachlowane PRND i auto zgaszone, ponownie zlanie oleju (aż przestało kapać). Następnie zalane około 5 litrów Ravenolu. Za jakieś 4,5-5 tysięcy km będzie powtórka (akurat przy okazji wymiany oleju silnikowego itp.).

Tak naprawdę od razu czuć poprawę. O ile skrzynia nie szarpała, biegi zmieniała idealnie i miękko, to jednak na nowym oleju o wiele lepiej ciągnie bez gazu - nawet w miejscach, w których auto po prostu stało, teraz jedzie pod górę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #93 dnia: 23 Luty 2016, 17:06:41 »
Ten olej jest w śrebrnej butelce, a nie złotej ale na chwilę może być.

Offline volcan

• Giełda
« Odpowiedź #94 dnia: 23 Luty 2016, 17:23:47 »
Kolor butelki coś mówi w tym przypadku?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #95 dnia: 23 Luty 2016, 17:27:50 »
W firmie Ravenol tak złota butelka syntetyk, śrebrna pół.

Offline volcan

• Giełda
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Luty 2016, 17:46:36 »
No tak - półsyntetyk to jest na pewno. Z charakterystyki wynikało, że odpowiada w pełni normom Hyundaia, Mitsubishi i KIA  :-/

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Luty 2016, 17:51:32 »
Później zalej coś innego może Mitasu  :-D   :-P

Offline volcan

• Giełda
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Luty 2016, 17:56:54 »
Teraz sam nie wiem... Miałem w skrzyni "coś", teraz pół "cosia" i pół Ravenolu, jak teraz znowu wleję np. połowę syntetyku, to będę miał ćwierć "cosia", ćwierć Ravenolu i połowę tego, co wleję... Nie lepiej dać ten Ravenol przy kolejnej wymianie (tej po 5 tysiącach km), niech popracuje skrzynia (ze 20 tysięcy) i potem zlać ewentualnie całość i zrobić dynamiczną wymianę (według instrukcji Mitsubishi) na syntetyk? Nie chciałem robić szokowej terapii - bo olej przejeździł w skrzyni dobre 70 tysięcy km i myślałem właśnie o rozwiązaniu jw.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Luty 2016, 18:06:14 »
Teraz może zostać  przy okazji wymiany dynamicznej wymień całość.

Offline volcan

• Giełda
« Odpowiedź #100 dnia: 24 Luty 2016, 12:47:07 »
W sumie, po przeanalizowaniu karty produktu wychodzi na to, że ten Ravenol jest olejem HC/PAO, czyli jest na bazie hydrosyntetyczno - syntetycznej.

De facto baza hydrokrakingowa ma parametry praktycznie takie, jak syntetyczna, bo nie jest to "zwykły" olej z rafinerii, tylko dość kierunkowo przetwarzana ropa naftowa przy pomocy wysokiej temperatury, obróbki wodorem oraz przy pomocy odpowiednich katalizatorów.

Podsumowując - nie jest to olej półsyntetyczny (bo takie oleje mają około 70% zwykłych olejów mineralnych, uszlachetnianych dodatkami syntetycznymi). Ten od olejów w pełni syntetycznych odróżnia sposób uzyskania bazy - nie z gazu ziemnego, lecz z ropy naftowej.

Co do olejów syntetycznych - też nie są syntetyczne w potocznym tego rozumieniu, bo przecież i tak powstają na bazie naturalnych, kopalnych węglowodorów.

Offline ololysy

• Giełda
[Santa Fe SM] wymiana oleju w automacie.
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Maj 2016, 10:29:34 »
Wiem ze temat był wałkowany wiele razy. Dzwoniłem dzisiaj do serwisu zajmującego się automatami i dostałem info, że dynamiczna wymiana oleju w skrzyniach z filtrem wewnętrznym jest niezalecana. A to ze względu na możliwość zapchania filtra syfami ze skrzyni, wraz z tłoczonym olejem. Co myślicie na ten temat?. Dodam, że jest to dość uznany serwis.

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Maj 2016, 10:39:10 »
No nie wiem. Ja robiąc wymianę dynamiczną najpierw zlałem olej z miski, zalałem świeży i dopiero wtedy uruchomiłem silnik. Na bieżąco uzupełniałem nowym stary olej wypychany przewodem przy chłodnicy. Jak do tej pory, po prawie 50 000km nic niepokojącego się nie dzieje. No, ale to serwis, pewnie wiedzą lepiej  :mrgreen: .

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Maj 2016, 11:14:05 »
A jaki olej wlałeś?

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Maj 2016, 11:34:16 »
RAVENOL ATF MM SP-III Fluid. Cała wymiana wyszła trochę ponad 10L, a to ze względu na moją nieuwagę- za dużo zlałem dynamicznie  :-/ . Obserwowałem stary olej aż zacznie wypływać świeży i za późno zorientowałem się, że wypłynęło ponad 10L. W niczym to nie zaszkodziło poza tym, że musiałem domówić oleju  :mrgreen: