Autor Wątek: [i30] Nagły wzrost spalania  (Przeczytany 7167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xionic

• Gość
[i30] Nagły wzrost spalania
« dnia: 08 Lipiec 2015, 11:15:42 »
Cześć. Około dwa miesiące temu auto zaczęło mieć wzmożony apetyt na paliwo.
Spalanie wzrosło z 6,8/100 do 9,5/100 w mieście i 5,4/100 do 6,9/100 w trasie (eco driving, ~3000 RPM, 90-100 km/h). Silnik czysty, zero wycieków. Wizyta w ASO: podpięcie do komputera i opinia mechanika - wszystko ok. Właśnie że nie  :evil:
Dwa tygodnie temu przy okazji wymiany sprzęgła zafundowałem pacjentowi zestaw filtrów i świeży olej, zero poprawy. Ktoś sugerował opory toczenia - w poniedziałek wymieniałem wentyle przy TPMS więc sprawdziłem koła. Kręcą się gładko, nie słychać zużycia łożysk. Samochód: rocznik 2008, benzyna, 1,6 litra, 122 konie, przebieg około 93000 km. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Przeszukałem zasoby Forum ale nie znalazłem podobnego wątku.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipiec 2015, 12:24:58 »
Czy sprawdzałeś spalanie wg. tankowania? Bo jeśli mówisz o wartościach pokazywanych przez komputer, to może po prostu on pokazuje złe wartości (którymi nota bene nie warto się za bardzo sugerować).

xionic

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipiec 2015, 14:53:07 »
Różnica pomiędzy wskazaniami komputera a kalkulatora kosztów (używam polskiego Fuelio, gorąco polecam) wynosi 0,1 litra więc można ją pominąć.
Co myślicie o sondzie lambda? Nie pasuje mi tu jednak brak błędów w komputerze ale może wcale tak nie musi być?

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipiec 2015, 13:28:07 »
Może nie być komunikatów jak sonda lambda szwankuje. Silink (komputer) próbuje sie ustawć do wyników z sondy i spalanie moze być większe.
Ja bym sprawdził sondę.

WADE1982

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipiec 2015, 18:20:32 »
u mnie spalanie przy normalniej jeździe (lekko dostaje buta)  1,4 benza (I30, 2014) średnie wynosi ok9,0 tzn. tyle pokazuje non stop na kompie....

trasa 6,5

xionic

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpień 2015, 18:14:56 »
Problem rozwiązany  :mrgreen:
Pracownik warsztatu potwierdził ustalenia ASO,   czyli że na pierwszy rzut oka wszytko jest ok. Jednak w odróżnieniu od nich uwierzył mi, że auto spalało dużo mniej i postanowił zresetować system adaptacji mieszanki paliwowej.
Jeszcze tego samego dnia wyskoczyłem na Obwodnicę Północną i po przejechaniu 40 km w równym tempie 3000 RPM otrzymałem wynik 5,3/100  :mrgreen: Obecnie spalanie utrzymuje się na poziomie 7/100 ale to prawdopodobnie przez panujące upały (klima ustawiona na 20 stopni i pracuje przez cały czas). Teraz jeszcze hamownia i pomiar AFR oraz faktycznej mocy silnika.
PS. dogrzebałem się do informacji, że aby samemu zresetować wspomniany system, należy odpiąć aku na minimum pół godziny.