Autor Wątek: [Santa Fe SM] Trzeszczenie tylnego zawieszenia  (Przeczytany 3829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciaszek

• HKP
  • **
[Santa Fe SM] Trzeszczenie tylnego zawieszenia
« dnia: 06 Lipiec 2015, 10:09:48 »
Witam
Od pewnego czasu z tylnego zawieszenia dobiega takie dziwne skrzypienie ,trzeszczenie jakby guma tarła o metal,co może być przyczyną tych dźwięków ?

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipiec 2015, 13:43:01 »
w trakcie jazdy, czy glownie na postoju, jak tylko na postoju to zobacz hamulec reczny, u mnie podobne dzwieki wydaje

Offline maciaszek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipiec 2015, 22:25:57 »
W trakcie jazdy.Na postoju jak bujam autem to jest cisza.

SZERYF

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipiec 2015, 11:07:25 »
Witam. Miałem te same objawy i po sprawdzeniu na ścieżce diagnostycznej wyszła tulejka główna wahacz tylnego (u mnie prawy) ta przy mocowaniu przy progu. Tuleja nowa oryginał 85zł zamiennik 45zł w fox...robocizna (bez demontażu wahacza) 100zł z ustawieniem zbieżności.  Teraz jest cicho ale już słychać lewa tylną. Możesz sprawdzić sam podjeżdżajac-dojeżdżając tylnią osią do wysokiego krawężnika i wtedy usłyszysz skrzypienie jak starej wersalki. Pozdrawiam.

Goldi_Cz-wa

• Gość
Re: [Santa Fe SM] Trzeszczenie tylnego zawieszenia
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipiec 2015, 12:05:05 »
Cytat: "maciaszek"
Witam
Od pewnego czasu z tylnego zawieszenia dobiega takie dziwne skrzypienie ,trzeszczenie jakby guma tarła o metal,co może być przyczyną tych dźwięków ?

Z ciekawości rozwiazales problem?

Offline maciaszek

• HKP
  • **
Re: [Santa Fe SM] Trzeszczenie tylnego zawieszenia
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipiec 2015, 17:21:39 »
Tymczasowo tak.Potraktowałem obie tuleje sprajem z silikonem i nastała cisza.Zobaczymy na jak długo.

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipiec 2015, 07:31:25 »
Nie na długo, po pierwszym deszczu znowyu skrzypiało. to samo miałem tyle ze ja wymieniłem obydwie tuleje. między tuleją wahacza a obudową powinny być takie gumy dystansowe - jak są starte to wymienia się wszystko. Po wymianie zauważyłem że auto lekko jeżdzi - okazało się że przesunięte wahacze "zwaliły" zbieżność i przy tej okazji trochę ścięło mi opony, no i opory toczenia były większe.