Autor Wątek: [i40 VF] i40 plyn chlodniczy  (Przeczytany 34552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline petszol

• HKP
  • **
[i40 VF] i40 plyn chlodniczy
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Czerwiec 2018, 19:07:50 »
Mi wymienili chłodnice , płyn spadał może jeszcze przez jakieś 2 tys. km razem jakieś 1,5 l(niby poinformowali ze będzie jeszcze spadać  ale ze aż 1,5 l ?(. Na dzień dzisiejszy zrobiłem ok 15 tys. i problem zginą.

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Czerwiec 2018, 07:06:35 »
Dostałem podobna odpowiedź z ASO. Trzeba chwile poczkekać bo może być jeszcze układ zapowietrzony. Zobaczymy. Teraz mam trase ok. 2 tys km to będę obserwował.

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Czerwiec 2018, 07:15:43 »
Alfred to normalne- miałem taką sytuację w Astrze kilkukrotnie. Wystarczy że po wlaniu płynu uruchomisz silnik do rozgrzania i układ sam się odpowietrzy. Ja dodatkowo naciskałem na przewody przy chłodnicy żeby przyspieszyć odpowietrzanie ale nie jest to konieczne. Radził bym nie jeździć takiej długiej trasy na nieodpowietrzonym układzie bo tak naprawdę nie wiesz ile trzeba będzie jeszcze dolać.

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Czerwiec 2018, 07:29:36 »
Nie mam wyboru z trasa. Goscie w ASO po wymianie trzymali go jeszcze jeden dzien. Od wymiany tez minelo juz z 3 tyg. Mowili ze byl odpowietrzniany. Jednak tez nauczony juz przygodami z tym samochodem woze w bagazniku zawsze litr plynu i rowniez olej:)

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Czerwiec 2018, 07:40:22 »
Jak to już 3 tyg to układ na pewno już masz odpowietrzony. Pozostaje tylko obserwować :)

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #65 dnia: 15 Czerwiec 2018, 08:23:30 »
No i spadl do minimum. Byłem w ASO. Goście nie wiedzą co jest. Powiedzieli, że sprawdzali silnik i według tego co Hyundai im podał (jakie warunki musza być spełnione żeby ocenić, że to jest ta wada fabryczna silnika) to silnik jest ok. Zostawiam auto na wtorek i maja szukac "igły w stogu siana". Jednak patrząc na ich miny to nie wróże nic dobrego;/

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Czerwiec 2018, 13:53:19 »
prosta sprawa sprawdzić. trzeba kamerką zajrzeć do cylindrów (np. przez otwory świeć żarowych i zobaczyć czy są umyte cylindry. jak nie to raczej nie jest to wina silnika czy uszczelki. po prostu masz gdzieś wycieki z układu. może być tak, że gubi w czasie jazdy i od razu wysycha więc śladu nie ma, chociaż powinny być gdzieś "zwapniałe" slady

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Czerwiec 2018, 14:37:09 »
dokładnie, mi leciało gdzieś tam na simeringach na wejściu do do bloku silnika . Ni chuja nie mogłem tego znaleźć bo zwyczajnie wysychało jak silnik był nagrzany a jak był zimny to nie leciało.  Kiedyś obczaiłem jednak to miejsce , uszczelnili i z bani. A też byłem już zesrany ze uszczelka ze to ze tamto .

Offline Przemek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Czerwiec 2018, 19:52:12 »
U mnie też ubywało plynu, okazało sie ze jest niewielka dziurka na przewodzie wchodzacym do nagrzewnicy , praktycznie przy samej opasce.

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Czerwiec 2018, 12:56:50 »
No i badane było wszystko. Również pompowali co2. Finalnie jeszcze raz auto przeszło procedure z wytycznych od Hyundai i znalezli cos co jest oznaka tej wady fabrycznej. Dostałem informację, że jest przygotowywana dokumentacja i zostanie wymieniony silnik na nowy. Teraz czekaja jeszcze na akceptacje od HMP i pewnie za jakis czas dostane nowy motor.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Czerwiec 2018, 13:58:55 »
no to w pyte :-)

Offline Maucinek

• Giełda
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Czerwiec 2018, 09:19:18 »
Podpowiedzcie Panowie proszę, jaki płyn chłodniczy na dolewkę? Mam minimalny ubytek i potrzebuje dolać właściwego płynu

Offline Arunio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Czerwiec 2018, 16:38:27 »
Płyny są mieszalne, nie przejmuj się za bardzo.

Offline Maucinek

• Giełda
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Czerwiec 2018, 19:51:16 »
Poczytełem trochę w necie i niestety "mieszalność" wszystkich płynów to mit. Mieszalne sa ze soba konkretne rodzaje płynów. W przypadku zmieszania innych płynów mozna sobie bardzo zaszkodzic. Znalazłem informacje ze jesli nie wiemy jakiego rodzaju mamy płyn i potrzebujemy dolac niewielka ilosc (u mnie było to 0,35 l) najlepiej dolac wody destylowanej. To tez zrobiłem

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Wrzesień 2018, 19:55:22 »
Nadal ubywa mi płyn chłodniczy. Zrobiłem dzisiaj test szczelności uszczelki pod głowicą ale wyszedł negatywnie. Zdziwiła mnie jedna rzecz- mocno rozgrzałem silnik i przy odkręcaniu korka płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym nie było ciśnienia- korek odkręcił się bezproblemowo, a wydaje mi się że jakieś ciśnienie musi być wytworzone. Czytałem że często przyczyną jest sam korek. Co o tym sądzicie? myślicie że tą drogą może ubywać płyn?