Forum > i20

[i20 PB] podwyższone spalanie ...mrozy ? - słabe ogrzewanie

(1/3) > >>

djpit:
Witam, mam i20 1.2 78KM - obecnie przy tych mrozach ( +/- 23 st. C) auto przejechało mi ok 150KM mniej niż przy temperaturach bliskich 0 st....  Czy ktoś z was zauważył taki potworny apetyt na paliwo tej jednostki ?

Jeżdżę normalnie ale jak się tylko da stosuję Eko-driving.

Dodatkowo - mam do pracy 25KM - ciepło w aucie robi mi się dopiero jak już jestem prawie na miejscu... (po 8 godzinach jak wracam nagrzewa się szybciej)
- wiadomo że mróz 20st. Ale znajomi mają starsze i nowsze auta  - i im się po 3 KM dobrze nagrzewa.... :/

prosiłbym o wasze zdania na ten temat i ogólnie jednostki (wrażenia)

Kucol:
no cos jest nie tak może termostat padł  niech się jeszcze wypowiedzą posiadacze i20

djpit:
termostat raczej mało prawdopodobne... roczne auto - aczkolwiek sprawdzę węże czy nie są ciepłe przy chłodnicy.
Mam zasłonięte wloty z przodu - ale efekt taki sam jakby ich nie było.

de_assis:
Ja mało jezdze, wiem trudno mi ocenic czy więcej pali ale jestem raczej pewien ze bierze sporo wiecej bo takie mrozy. Co do ogrzewania to jest tragedia. Strasznie dlugo sie nagrzewa, nie napisze ze z 20km, ale pięc na pewno, a zeby bylo gorąco to z 10siec km,  mysle ze nie przesadzam. Przypuszczacie, ze to wina jakiegos podzespolu? Ja bym sie sklanial raczej ku temu, ze to auto tak ma i tyle.

el capitan:
Spalanie u mnie w 1.4 o około 0,5 litra większe na 100 kilometrów. Co do ogrzewania to ciepło robi się po około 5 minutach. Silnik osiąga właściwa temperaturę po około 3-4 kilometrach jazdy.

Jeśli jednak chodzi o subiektywna ocenę to w mojej Astrze F przy takich mrozach jest znacznie cieplej - nawiew dosłownie parzy a tutaj tylko grzeje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej