Forum > i40 VF
[i40 VF] Chip tunning i40 1.7 CRDi (115 KM -> 135 KM)
MD13:
Venom dobrze gadasz. Pamiętam że jak byłem na strojeniu to mi mówił o twoim egzemplarzu . Że mocno się chciał kręcić. Wariata masz 😁 ale tak jak piszesz u mnie cały dzień auto było na warsztacie ( no oczywiście DPF wycinali to też trwało) box dla mnie jest bez sensu. To tylko podwyższa ileś razy mieszankę ale nie stroi co daje np. niezupełne spalanie i zapchanie DPF. Strojenie i tylko to.
Alonzo_:
Z DPFem tez w boxa "na sztukę" bym nie wszedł.
Tylko mapa pod silnik.
Boxy roznie podchodzą. Czasami jak się ma szczęście może i box podejść.
Kolega takiego miał w audi A4 B6 na 1,9 TDI przez parę ładnych lat.
Szedł jak zły, palił mniej na boxie, nie kopcił i nadal po rodzinie chodzi bez problemów.
Ale tam nie było filtra . No i to ruletka.
gewon:
Chcę kupić i40 sedan z 2012r, 1.7 CDTi 115KM z przebiegiem 86tyś km.
A moje pytanie to czy jeśli auto będzie używane codziennie 20km krajowa, 60km ekspresówka, 10km wojewódzka i to 2x dziennie (w sumie 160km na dzień) to opłaca się podnosić moc ? By zyskać na spalaniu i na późniejszej eksploatacji by np coś dłużej wytrzymało bo np ma lżej lub coś ? Jeżdżę raczej max do 140km/h bo szybciej i tak mi się nie opłaca dla tych kilku minut
MD13:
gewon 115km to trochę mało dla tego auta. Na pewno będziesz chciał podnieść moc. Zobaczysz. Te 130-140 km to według mnie takie optimum. a te wartości to są z dużym zapasem i bezpieczne. wszystko jest kwestią pieniędzy . Nie oczekuj ,że ci się to zwróci w paliwie. Ale na pewno podniesie przyjemność z jazdy. To wszystko. Nie szukaj w tym oszczędności. Ja podszedłem do tego tak ,że po prostu mam dodatkową moc która przydaje się np przy wyprzedzaniu . No i auto fajnie się zbiera , co jest fajne, bardziej elastyczne. Reasumując pod względem finansowym nie zyskasz. Sam koszt mapy zwróci ci się w długim czasie a do tego pytanie czy ci się to nie spodoba i nie zaczniesz cisnąć na gaz :) . Pod względem wygody i przyjemności jazdy - tak zyskasz i to dużo.
Alonzo_:
gewon z takiego punktu widzenia sie nie opłaca.
Ale czy wszystko musi się opłacać... ;-)
Sens to na pewno ma. Tylko czy dla każdego ? Zależy co kto lubi i jak jeździ.
Nawigacja
[#] Następna strona