Forum > i40 VF

[i40 VF] Chip tunning i40 1.7 CRDi (115 KM -> 135 KM)

<< < (16/21) > >>

MasterMaximus:
Z tego co wiem zawsze można wgrać z powrotem oryginalną mapę.

robaszek127:
Znajomy do focusa 1,8 dał właśnie taki box z jakiegoś zakładu co dawał chyba kilkanaście koni. Mówił, że lepiej śmiga a spalanie małe. Ale samochód miał od nowości i nie zajechany. a cena chyba była coś o 20 stówek.

Bartek_wroc:

--- Cytat: "MasterMaximus" ---Z tego co wiem zawsze można wgrać z powrotem oryginalną mapę.
--- Koniec cytatu ---

Wiem, ale samemu tego nie zrobię. Trzeba znów jechać i płacić. Później znów za wgranie tej poprawionej itp. Trochę to męczące gdy auto jest na gwarancji.
Podpytam z ciekawości ludków w serwisie hultaja. Może ktoś coś tam zasugeruje i powiem jak to naprawdę jest ;)

MD13:
ja robiłem mapę przy 111 tys przebiegu ( coś około tego). Boxa według mnie nie ma co . z tego co wiem dużo lepsza jest mapa. Nawet dla samych spalin box spowoduje szybsze zapchanie dpf niż mapa. Tak więc lepiej poczeka na koniec gwarancji i zrobić mapę. 180 koni spokojnie jest do osiągnięcia.  Mnie pytano czy szalejemy z mapą czy nie. Ja stwierdziłem ,że te 168 mi wystarczy ,ale bez problemu mogłem jeszcze ciągnąć. I tak te 168 to jest bezpieczna wartość.

Venom:

--- Cytat: "MD13" ---ja robiłem mapę przy 111 tys przebiegu ( coś około tego). Boxa według mnie nie ma co . z tego co wiem dużo lepsza jest mapa. Nawet dla samych spalin box spowoduje szybsze zapchanie dpf niż mapa. Tak więc lepiej poczeka na koniec gwarancji i zrobić mapę. 180 koni spokojnie jest do osiągnięcia.  Mnie pytano czy szalejemy z mapą czy nie. Ja stwierdziłem ,że te 168 mi wystarczy ,ale bez problemu mogłem jeszcze ciągnąć. I tak te 168 to jest bezpieczna wartość.
--- Koniec cytatu ---

box jest zupełnie bez sensu .Mape poważny tuner będzie ci dostosowywał indywidualnie do możliwości i stanu pieca. Box po prostu wpinasz i nie ma możliwości strojenia .  Niby te  dobre boxy jakoś tam reagują ale tylko w ograniczonym zakresie. Mi gość jak robił mapę to hamował samochód chyba z siedem razy zanim otrzymał to co chciał. Co do 180 koni to jest to możliwe  ale raczej nie jest dobre dla tego silniczka. Jeśli chcesz zostawić dpf to wogóle zapomnij o takich wartościach bo dpf będzie ci ciągle dopalał . Ja przy pierwszym hamowaniu miałem 182 konie i tuner musiał się napracować żeby zejść do bezpiecznych 156 koni . Myśląc o 180 koniach pamiętaj tez o sprzęgle . Jeśli masz silnik w dobrym stanie to wartość około 160 koni jest bezpieczna i wielokrotnie sprawdzana .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej