Autor Wątek: [ix35 EL] xenony do naszych ix35  (Przeczytany 34626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

klemens

• Gość
[ix35 EL] xenony do naszych ix35
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Listopad 2013, 08:19:04 »
[quote="Jaco Co do oględzin to gratuluję że po stłuczce zaraz miałeś likwidatora ( z reguły to zakład który naprawia jest przez nich hamowany bo mieli by już pół auta naprawionego)[/quote]
Likwidator pojawił się już następnego dnia. Chyba dlatego, że żona dostała nowiutkie auto zastępcze z OC sprawcy.  :mrgreen:

wieloryb7

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Listopad 2013, 16:57:02 »
Ja miałem 2 szkody w tym roku (sprawcy z różnych firm). W obu przypadkach rzeczoznawca (likwidator to zwykle Pan z centrali firmy ubezpieczeniowej sprawcy) przyjechał nazajutrz po zgłoszeniu szkody. Nie znam osobiście tak "mądrych" ludzi, którzy rozpoczęliby naprawę auta przed pojawieniem się rzeczoznawcy.
Mnie także interesowałby montaż ksenonów (a kto by ich nie chciał?), ale także uważam, że  robienie tego "domowym sposobem" może skutkować problemami w razie szkody. A ksenony bez spryskiwaczy jednak są dość podejrzane na pierwszy rzut oka..

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Listopad 2013, 22:04:20 »
Cytat: "Jaco"
...ale ostatnio jechałem w wieczorem i masakra żeby jechać jesienią i widzieć kogoś ciemnego idącego poboczem.

Hmm nie wiem co macie za światła. W weekend śmigałem do Gdańska na lotnisko trasa 400 km w nocy i powrót dzisiaj po 16. Światła rewelacja wszystko ładnie na krótkich i długich nawet mi do głowy by nie przyszło żeby coś zmieniać. Pewnie po prostu nie mam porównania bo nigdy nie miałem do czynienia z xenonami ale jak dla mnie zwykłe H7 są wystarczające :-)

Jaco

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Listopad 2013, 12:00:36 »
Fajne forum. Jeszcze raz : info było dla tych co wiedzą w czym rzecz. Kto jest zadowolony to ok. Ja mam porównanie z Hondą Civic - oryginalne xenony, Skodą Superb - oryginalne xenony i świetne H7 w ix35. Więc musiałem coś zrobić bo to świeci jak latarka.

Azool

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Listopad 2013, 17:48:37 »
Cytat: "Jaco"
bo to świeci jak latarka.

Nawet sobie nie wyobrażasz jak potrafią świecić latarki :) Wiem coś o tym.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Listopad 2013, 19:59:17 »
Przed kupnem auta najbardziej obawiałem się właśnie tych świateł. Jednak ku memu zaskoczeniu okazały się wcale nie takie złe. Pewnie, że są lepsze ale z tymi da się żyć. Subiektywnie oceniam je jako niezłe.

ftomas

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Listopad 2013, 11:57:43 »
W temacie adaptacyjnych świateł xenon tzw HID , z mojego doświadczenia z nimi z roku 2010 w którym to czasie walczyłem z tematem HIDów próbując je zaadoptować do naszego IX , problem polegał jednak na tym że czasami nie odpalał któryś z żarników ( losowa sytuacja )niezależnie od tego czy miałem zamontowane przetwornice SLIM czy tradycyjną za każdym razem do samochodów z canbus , nawet zamontowałem specjalny filtr przed przetwornicą , lampa potrafiła się nagle wyłączyć bez żadnego powodu , rozgoryczony tą sytuacją  przeprowadziłem rozmowę z elektronikiem w Hyundai Polska ( po kilkudziesięciu próbach połączenia się z ich siedzibą w W-wie w końcu ktoś odebrał mój tel) przedstawiłem mu temat , na co otrzymałem odpowiedź ,że tak się dzieje i będzie się działo ponieważ ....i tu nie wypowiem się zapewne fachowo ponieważ dokładnie nie pamiętam całej kwestii technicznej, ale jedno na 100% utkwiło mi w pamięci ...chodziło o sterowanie świateł czym co się określa jako MOSFET ( pamiętam że coś takiego tzw ,,końcówka mocy...??!!,, było montowane w sprzęcie agd-rtf np. w np.nieżyjącej już  firmy technics ) więc ten temat utkwił mi głęboko w pamięci ...i dałem sobie spokój z ,,tuningiem ,, spowodowanym zresztą jak już wcześniej ktoś pisał FATALNYMI światłami w naszych IXach , zwłaszcza w momencie kiedy po zmierzchu popada i asfalt jest mokry widoczność diametralnie spada , obecnie jest możliwość wymiany naszych lamp na te od wersji 2014 które na 99% pasują ( koszt nowych oryginałów Hyundaia z ledami to wydatek1600zł/kmp -soczewkowe, podobnie kosztują wynalazki z Chin ) oryginały wymagają tylko przeróbki kostki zasilającej , której zapewne podejmie się odpłatnie serwis to dla osób obawiających się utraty gwarancji ...nie takie rzeczy robili mi w serwisach ;)

Jaco

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Listopad 2013, 22:33:03 »
Cytat: "ftomas"
W temacie adaptacyjnych świateł xenon tzw HID , z mojego doświadczenia z nimi z roku 2010 w którym to czasie walczyłem z tematem HIDów próbując je zaadoptować do naszego IX , problem polegał jednak na tym że czasami nie odpalał któryś z żarników ( losowa sytuacja )niezależnie od tego czy miałem zamontowane przetwornice SLIM czy tradycyjną za każdym razem do samochodów z canbus , nawet zamontowałem specjalny filtr przed przetwornicą , lampa potrafiła się nagle wyłączyć bez żadnego powodu , rozgoryczony tą sytuacją  przeprowadziłem rozmowę z elektronikiem w Hyundai Polska ( po kilkudziesięciu próbach połączenia się z ich siedzibą w W-wie w końcu ktoś odebrał mój tel) przedstawiłem mu temat , na co otrzymałem odpowiedź ,że tak się dzieje i będzie się działo ponieważ ....i tu nie wypowiem się zapewne fachowo ponieważ dokładnie nie pamiętam całej kwestii technicznej, ale jedno na 100% utkwiło mi w pamięci ...chodziło o sterowanie świateł czym co się określa jako MOSFET ( pamiętam że coś takiego tzw ,,końcówka mocy...??!!,, było montowane w sprzęcie agd-rtf np. w np.nieżyjącej już  firmy technics ) więc ten temat utkwił mi głęboko w pamięci ...i dałem sobie spokój z ,,tuningiem ,, spowodowanym zresztą jak już wcześniej ktoś pisał FATALNYMI światłami w naszych IXach , zwłaszcza w momencie kiedy po zmierzchu popada i asfalt jest mokry widoczność diametralnie spada , obecnie jest możliwość wymiany naszych lamp na te od wersji 2014 które na 99% pasują ( koszt nowych oryginałów Hyundaia z ledami to wydatek1600zł/kmp -soczewkowe, podobnie kosztują wynalazki z Chin ) oryginały wymagają tylko przeróbki kostki zasilającej , której zapewne podejmie się odpłatnie serwis to dla osób obawiających się utraty gwarancji ...nie takie rzeczy robili mi w serwisach ;)
 Wystarczy dać moduł do lamp dziennych na ledach lub do dziennych z drogowych i problem odpada. Działo się tak dlatego że po odpaleniu auta włączały się automatycznie światła mijania. Jezli coś było nie tak z napięciem to system wyłączał zasilanie na tej żarówce a tym samym na przetwornicy. U mnie wszystko śmiga aż miło. Dzienne mam z drogowych - obniżona moc

embe70

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Listopad 2013, 12:41:33 »
Pewnie to odczucie jest subiektywne, ale faktycznie w moim ix35 fabryczne h7 świeciły do bani. Trochę się zastanawiałem co z tym fantem zrobić (cena vs jakość vs legalność rozwiązania) i ostatecznie zdecydowałem się na osram night breaker plus h7. Różnica jest widoczna od razu (zwłaszcza w szarówce), a koszt rozwiązania (4 żarówki) wyniósł 100 zł + 15 minut na wymianę. Polecam :)

klemens

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Listopad 2013, 15:52:48 »
Cytat: "embe70"
Pewnie to odczucie jest subiektywne, ale faktycznie w moim ix35 fabryczne h7 świeciły do bani. Trochę się zastanawiałem co z tym fantem zrobić (cena vs jakość vs legalność rozwiązania) i ostatecznie zdecydowałem się na osram night breaker plus h7. Różnica jest widoczna od razu (zwłaszcza w szarówce), a koszt rozwiązania (4 żarówki) wyniósł 100 zł + 15 minut na wymianę. Polecam :)

Dlaczego 4 żarówki?
Te żarówki mam w innym aucie. Swiecą dobrze ale... krótko. Rekord to 2 tygodnie życia.

embe70

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Listopad 2013, 16:14:55 »
2 x mijania + 2 x długie :) Moje świecą od lutego 2013 :)

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Listopad 2013, 19:18:00 »
Cytat: "klemens"

Te żarówki mam w innym aucie. Swiecą dobrze ale... krótko. Rekord to 2 tygodnie życia.

kwestia auta, w Matizie przez 9 lat nigdy nie wymieniałem żarówki, w Avensis przez 4 lata wymieniałem z 6 razy, w ix35 od półtora roku zero wymian.

grzegon

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Grudzień 2013, 19:34:56 »
Panowie, dokładane metodami garażowymi ksenony będą i tak rozpoznane przez patrol RD i taki kierowca monter-amator straci chwilowo dowód rejestracyjny i odzyska go dopiero po cząstkowym przeglądzie technicznym autka. A tam pan specjalista na pewno w takiej sytuacji nie klepnie przeglądu tylko każe podłączyć prawidłowe oświetlenie z żarówką H7. Później można sobie znowu zamontować swoje wynalazki garażowe, aż doprowadzą do jakiegoś nieszczęścia. Po to są przepisy techniczne dot. takiego sprzętu, żeby ich przestrzegać i nie czynić bliźniemu krzywdy. Czy Wy lubicie jak Wam przeładowany samochód świeci w gały na wąskiej drodze? Chyba nie, garażowe ksenony mogą zrobić to samo. I tak jak już tu ktoś wspomniał, w razie kolizji lub wypadku, wielkie problemy czekają. Pozdrawiam amatorów monterów-bajerów.

balboa

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Luty 2014, 17:11:20 »
Cytat: "jacek2"
A ja mam ciekawostkę na dzisiejszy dzień. Po co w ixa 35 przy tylnym oświetleniu w klapie bagażnika są dwuwłóknowe żarówki???
Przypomnę tylko że światła stop świecą tylko w lampach bocznych na błotnikach, a światła przeciw mgłowe usadowione są na zderzaku w dolnej jego części.....

A w klapie bagażnika żarówki są dwuwłóknowe - po co?

jacek2, czy coś w tym zakresie się może dowiedziałeś? :?:  :idea:  :?: