Autor Wątek: [i40 VF] Jaki silnik i wersje polecacie?  (Przeczytany 138586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wielkiebary

• Gość
[i40 VF] Jaki silnik i wersje polecacie?
« Odpowiedź #135 dnia: 01 Luty 2018, 20:42:50 »
Cytat: "waszek_rmc"
może bedzie nowa paleta silnikowa?

No to z pewnością. Zapewne dołączy silnik 1.0 TGDI :|.

Niestety paleta silnikowa w i40 to istny dramat. Wiadomo o V6 można pomarzyć ale w Sonacie w USA montowano 2.4 200KM i 2.0T 270KM. U nas jakieś kastraty. I tak cud że wypuścili Optimę GT. Co do i40 to obawiam się że 2.0 GDI zastąpi 1.4T i tylko tyle.

Najgorsze jest to że Hyundai zerwał z łatką budżetowej marki. Co widać w jakości wykonania i stylistyce co oczywiście jest na plus. Na minus oczywiście ceny które w ciągu kilku ostatnich lat szybuje systematycznie w górę. Jak się aspiruje do bycia w segmencie premium to trzeba zaoferować odpowiednie motory połączone z szybkimi skrzyniami biegów. Patrząc na paletę silnikową i osiągi w i40 można co najwyżej parsknąć śmiechem. Przykro na to patrzeć bo ten samochód powinien być flagowym modelem producenta. Tak jak kiedyś był każdy samochód segmentu D. No ale chyba takie czasy nastały że teraz na pierwszym miejscu są jakieś Crosovery i SUVy.

Offline msladzio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 04 Luty 2018, 14:34:01 »
Witam. Mam pare pytan dotyczacych zakupu i40. Obecnie jezdze volvo v50 rodzinka sie powiekszyla i samochod zrobil sie ciasny. Padlo na i40 1.7 diesel. Teraz 116km czy 136km?silniki te same?jakie najwieksze bolaczki tych motorow? Cos cztalem o kiepskich kierownicach prawda? Jakie sa wersje wyposazenia? Podobalo mi sie z duzym wyswietlaczem na srodku kamera cofania itp.Zawieszenie trwale? Koszty napraw wysokie niskie? Dpf jak sie sprawuje usuwał ktos?pozdrawiam

Offline y_y

• HKP
  • **
Zakup Hundaia i40
« Odpowiedź #138 dnia: 16 Maj 2018, 14:57:10 »
Witam. Chciałbym kupić używanego hyundaia i40 w wersji kombi. Do tej pory skłaniałem się ku silnikowi bemzynowemu 1.6 o mocy 135 KM. Jednak z racji tego, że tych samochodów jest jak na lekarstwo zastanawiam się nad silnikiem diesla. I tutaj pojawia się pytanie do Was. Myślałem o silniku 1.7 blue drive. Może ktoś z Was powiedzieć coś więcej na temat tego silnika? Czy to prawda, że spotkać można egzemplarze bez dwumasy i DPFa? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam!
Sławek

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #139 dnia: 16 Maj 2018, 20:38:55 »
Widzę, że lubisz ryzyko czyli połączenie ropniaka plus kombi i do tego używka. Szukaj i sprawdź dokładnie by nie kupić czegoś w rodzaju tego:
https://www.wykop.pl/link/4308615/uwaga-cofniety-licznik-hyundai-i30-z-2011-roku/

Offline y_y

• HKP
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 21 Maj 2018, 09:21:56 »
Dlaczego od razu ryzyko? Nie można już kupić normalnego auta jeśli jest dieslem i w dodatku kombi?

To może odpowiedz na przykładnie nowych samochodów, wady/zalety 1.7 CRDI 116 KM czy warto kupić taki nowy samochód czy nie?

Pozdr!

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Maj 2018, 10:40:38 »
Silnik 1,7 crdi ( 136KM) jest wg mnie bardzo przyzwoity. Dość cichy, w mierę ekonomiczny, nie słyszy się o jakiś wyrażnych wadach, najwyżej o problemach konkretnych egzemplarzy. Jak wszedzie w innych markach.
Jest przyjemnie dynamiczny a że to dizel  z turbo to nawet 115 nie ma co porównywac do 1,6 GDI.
Jedyną chyba grubą wadą fabryczną były w niektórych egzeplarzach przerwane ścianki na gwincie szpilek, przez które płyn chłodniczy ciągnął silnik. Takie silniki były wymieniane często na gwarancji.
Wg mnie silnik jest OK bo jak poczytasz fora innych marek to dojdziesz do wniosku że nie ma idealnego dizla.
Jesli dużo po mieście jeżdzisz to  DPF będzie zmorą z czasem.
W zakupie używanego dizla wg mnie  będzie bardziej liczyło sięszczęście -  jaką sztukę upolujesz, mniej -  jaka to będzie marka.

Offline maslaw

• HKP
  • **
Hyundai i40
« Odpowiedź #142 dnia: 11 Lipiec 2018, 22:16:23 »
Dzień dobry szanownym forumowiczom. Proszę o poradę. Otóż jestem na kupnie samochodu. Mam budżet około 100k. Potrzebuję samochód rodzinny, z dużym i praktycznym bagażnikiem (najchętniej hatchback, w żadnym razie sedan). Ponadto zależy mi na automacie. Do tego to samochód na firmę więc będę nim jeździł przynajmniej 6 lat, chętniej 10. Stąd celuje w nowy pojazd. Na necie znalazłem ofertę na nówkę Hyundai i40, ze wszystkimi bajerami jakie tylko do tej pory widziałem w samochodzie, włącznie z wentylowanymi fotelami. Rocznik 2017, 1.7 diesel. Cena 110000. Oglądałem. Piękny samochód, wręcz idealny dla moich potrzeb. Niepokoją mnie natomiast niezbyt pochlebne opinie na temat tego modelu jakie krążą na necie. Czy ktoś taki samochód użytkuje i może coś mi o nim napisać? Odradzić bądź zachęcić? Będę wdzięczny za wszelkie info.

Pozdrawiam!

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #143 dnia: 12 Lipiec 2018, 21:32:24 »
Jesteś na forum hyundaia..... :lol:

Offline maslaw

• HKP
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 12 Lipiec 2018, 22:27:11 »
Tak. Dlatego proszę o info o Hyundaiu. Na forum o bólach w kolanie nic nie pomogli.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #145 dnia: 12 Lipiec 2018, 22:38:54 »
Hyundai dobry dla firmy na te 3-4 lata a potem sprzedać. Jak masz zamiar jeździć nim jak piszesz 10 lat to się zastanów nad zakupem czegoś z lepszą blachą. Za te 100tys coś można wybrać....

Offline maslaw

• HKP
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 13 Lipiec 2018, 06:57:51 »
Dzięki. Chodziłem po salonach i 100k to nie jest dużo na nowy samochód. Ciężko coś w tej kwocie znaleźć. W zasadzie nawet KIA Ceed w nieco lepszej wersji i w automacie będzie mnie tyle kosztować. A chyba wolałbym już i40.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #147 dnia: 13 Lipiec 2018, 08:55:09 »
Cytat: "maslaw"
Tak. Dlatego proszę o info o Hyundaiu. Na forum o bólach w kolanie nic nie pomogli.

Nie?
No popatrz a powinni bo w i40 właśnie nie ma miejsca na prawe kolano...znaczy jest ale ciasno co irytuje.
Dlatego nie warto polagać na opiniach z internetu  :lol: .

Jest już tyle informacji tu że można sobie obraz z tego ułożyć ( wystraszyć się ;-) ) .
Opinie robią ludzie z problemami, często Ci co jeżdzą bez problemów nic nie pisza tylko jeżdża.
A na forach ogólnie namiętnie rozpisują sie wkurzone jednostki ( patrząc na ilość użytkowników wogóle i na ilośc aktywnych ludiz na forach).
A problemy sa w kazdej marce, w kazdym modelu. Wystarczy tylko poczytac konkretne fora gdzie działy z problemami, usterkami puchna w zastraszającym tempie nawet dla 2-3 letnich modeli na rynku. Takie czasy.
Co do zakupu i40. Jak Ci się podoba i pasuje to kupuj.
Jak na firmę poczekałbym do ostatniego kwartału (jeśli mozesz) z zakupem jak będa promocje kiedy można sporo taniej kupić.
Bo 110 kpln za 2017 rok to drogo, drogo wg mnie.
(podobno fajnego ceeda w automacie można juz za lekko ponad 90 tyś mieć jak się nie chce mieć wszystkiego co tylko jest dostępne (a nie zawsze potrzebne) na pokładzie. ale i tam ma się dużo. Podobno.
Także jak przeczyałes tu wszystko, zdajesz sobie sprawę z bolączek auta i z faktu że to model na juz leciwy ,  i nadal chcesz kupic i40 to kupuj.
Dziś nie ma bezproblemowych  i idealnych modeli są za to pechowe i bezproblemowe sztuki wg mnie.

Offline maslaw

• HKP
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 13 Lipiec 2018, 09:19:44 »
No proszę jak rzeczowo. Dzięki Alonzo_, zgadzam się z Tobą. Po prostu nie znam nikogo kto tym jeździ stąd brak mojej wiedzy w temacie tego samochodu. Model leciwy, ale 5 lat gwaranci mnie mocno łechta.

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #149 dnia: 13 Lipiec 2018, 09:47:17 »
Powiem tak. Ja mam przed FL z 2013, kolega ma po FL z 2015. Oba diesle z tym mocniejszymi jednostkami. Kolega ma w bogatszym wyposażeniu i automacie. Ja (niestety) w manualu. Teraz wiem, że następne auto w automacie szczególnie takie jak i40. Skrzynia chodzi róznie (manual:) automat przynajmniej u kolegi działa bardzo dobrze. Po FL trzeba uwazac na blache. Moze kwitnac. U siebie z lakierem nie mam problemu. Na mega plus to jest tutaj gwaranacja. Sam to odczuwam. Jezeli cos ci nie pasuje to jedziesz do ASO i robia. Auto jak dla rodziny super bo duze i wygodne (kombi). I ladne dla oka. Silnik ten mocniejszy diesla wystarcza. Jest dynamiczny.  Auto typowo na trasy:) co do kupna teraz to tak jak Alonzo wspomnial moze poczekaj. Wydaje mi sie ze nowy model moze zostac zaprezentowany na 2019 rok. Jezeli masz jeszcze jakies pytania to pisz. Wiekszosc problemow to jednak maja przed FL auta ale to raczej normalne:)