Autor Wątek: [i40 VF] Jaki silnik i wersje polecacie?  (Przeczytany 138012 razy)

Offline Alonzo_

• Giełda
[i40 VF] Jaki silnik i wersje polecacie?
« Odpowiedź #150 dnia: 13 Lipiec 2018, 09:57:37 »
A tak od siebie to powiem Ci że jak kupować z zamiarem trzymania 10 lat to  chyba tylko prostą benzynę albo w turbo ale ze sprawdzonym silnikiem jakims niewyzyłowanym.I nieprzeładowną elektronika pokładową.
Każda bardziej skomplikowana  wersja po gwarancji bedzie generowała kłopoty i koszt większe lub mniejsze. Bo jest tak projektowana że ma sie po gwarancji ( przebiegu 150-200kkm) sypać.
A często robi to szybciej.
Sam właśnie takie założenia przyjąłem jka u Ciebie, a autko już bym chciał zmienić a nie po 10 latach. Ale wybrałem złą wersje leasingu (ze sporym wykupem) i żal teraz podatek płacić  który się odliczyło  :-/
Jak to mowią Polak mądry po szkodzie.
A co do gwarancji to dobrze, że jest ale poziom obsługi i wiedzy w wielu ASO (nie tylko w hyundaiu) woła o pomste do nieba.
Na pewno są auta lepsze od i40, ale można trafić także na dużo gorsze.  Ten ma to lepsze tamten co innego. Jaki konkretnie egzemplarz Ci się trafi nie wiesz. Zależy od Twojego szczęście.
Ja mam sowjego od pierwszego rocznika sprzedaży, jak to się mówi jestem testerem, także pare chorób tzw wieku dziecięcego przerabiałem i nie psiocze bo tak jest jak się bierze coś nowego na rynku.
Irytują mnie pewne sprawy w tzw ergonomii, uważam, że jakościowo jest to auto przeciętne, niczym się nie wyróżniające na plus względem konkurencji ale i nie odstające na minus. Blacha faktycznie jest tu "taka se". Zawias też.
Miałem kłopoty z gnącymi się tarczami. Dopiero teraz  mam bardzo dobre hamulce. Na razie się nie pogięło.
Co do manuala jakoś nie narzekam ale jakby sie czepić mógłby mieć inaczej zestopniowaną skrzynie bo 5-tka kompletnie nie pasuje na trasie. Ciągne na 4ce troszkę wyzej i zapinam od razu 6  w trasie.
Silnik i jego elastyczność niezmiennie uważam za mocną strone. Co widać po danych elastyczności na biegach ws konkurencja 2 litrowa w podobnej mocy. Ale i co czuć w czasie jazdy.
Była okazja ostatnio zrobić program ale odpuściłem bo mi bazowe parametry wersji 136Km wystarczają.
Jak wyglądają pewne tematy obecnej wersji  modelu nie wiem.
Coraz więcej jest w ogłoszeniach egzemplarzy z nalotami 200+  także "chyba daja radę" ;-)
A konkretnie  co kogo irytuje to tez kwestia indywidualna bo jeden dostaje wścieklizny na byle jaki trzask czy skrzypnięcie w desce (np ja) a innemu wyrobione koncówki tłukące się niespecjalnie przeszkadzają.

Offline maslaw

• HKP
  • **
« Odpowiedź #151 dnia: 16 Lipiec 2018, 14:27:21 »
Dzięki Panowie za radę. Na pewno się przyda. Pozdrawiam!

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #152 dnia: 24 Lipiec 2018, 23:28:55 »
I jak zdecydowałeś się na zakup??

Ja się także waham czy nie kupić używanego i40 z 2016roku 1.7 crdi automat dct.
trochę martwi mnie ten automat bo to dwusprzęgłowy na suchych sprzęgłach, żeby nie był papierowy jak dsg7.
Jeszcze patrzę na octavię 3 w kombi ale jednak i40 po fl mi się strasznie podoba.. żeby tylko silnik był jak vw 2.0tdi..

Offline maslaw

• HKP
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 26 Lipiec 2018, 10:34:47 »
Nie zdecydowałem się. To jest rocznik 2017. Martwi mnie to że za chwilę będę miał nowego 2 latka. Szukam czegoś z tego roku. Ale na razie ten Hyundai nie ma konkurencji w takiej cenie...

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #154 dnia: 26 Lipiec 2018, 11:14:00 »
A w 2019 nie wchodzi nowy model? Gdzies cos mi sie o uszy obiło. Wtedy stare powinny/moze jeszcze zejdą bardziej z ceny żeby się sprzedać. Albo kupic juz nowego.....

Offline Nabuknedasar

• Giełda
« Odpowiedź #155 dnia: 26 Lipiec 2018, 23:48:15 »
Cytat: "Alonzo_"
A w 2019 nie wchodzi nowy model? Gdzies cos mi sie o uszy obiło.

Miał być na jesień  2018, potem w 2019, a teraz cisza... Albo nowy model wprowadzą po cichu,  albo na razie zrezygnowali.

Offline Blaster

• HKP
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 21 Październik 2018, 13:04:46 »
Cześć,

Jestem zainteresowany zakupem tego egzemplarza:

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-i40-2-0gdi-177km-salon-polska-faktura-vat-pdc-climatronic-bezwypadek-ID6BpVVJ.html#93c3980a31

Ogłoszenie widnieje już od jakiegoś czasu, może ktoś z was oglądał już to auto i może coś podpowiedzieć?? Wydaje się godnym uwagi, ale niestety mam kawałek drogi do pokonania (ok. 500km) w celu bliższych oględzin :-( Z powodu braku czasu i odległości zastanawiam się, czy nie posłać firmy, która zajmie się sprawdzeniem stanu technicznego pojazdu. Z kolei nie wiem, w jakim stopniu takie raporty są rzetelne, może lepiej pojechać osobiście i zrobić przegląd przed zakupowy w ASO? (koszty porównywalne). Dodam, że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Co o tym sądzicie?, będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, porady i komentarze. Z góry dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

Dodatkowo mam 3 pytania:
1. Może jest jakaś osoba na forum, która ma możliwość sprawdzenia pełnej historii pojazdu po numerze VIN? CEPiK oraz UFG sprawdzałem.
2. Czy możecie polecić firmę, z której usług najlepiej skorzystać celem sprawdzenia pojazdu, jeżeli na taką opcję się zdecyduję?.
3. Czego mi nie sprawdzą w ASO na przeglądzie przed zakupowym?, na co powinienem zwrócić uwagę?

Jeszcze raz dzięki!

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #157 dnia: 21 Październik 2018, 19:15:03 »
Moim zdaniem jeśli faktycznie samochó serwisowany z Kielc lepiej samemu podjechać z jakąś osobą do pomocy w oglądzie a potem pojechać na ASO i poprosić o przegląd samochodu szczegółowy. Przy tej sumie za auto lepiej sprawdzić dokładnie. A z drugiej strony jeśli nie ma nic bliżej niestety nieraz warto jechać dalej. Ale to odnosi się do droższych aut a nie tanich.

Offline gutek8654

• HKP
  • **
Kupię i40 - dylemat nad silnikiem
« Odpowiedź #158 dnia: 18 Grudzień 2018, 10:23:36 »
Hej,

Rodzina się powiększa, padło na i40 z rynku wtórnego rocznik 2011-2013.

Jestem w mocnej kropce jaki silnik wybrać:
- 1.6 GDI - wydaje mi się trochę za mały na takie auto
- 2.0 GDI - dość mało egzemplarzy na rynku wturnym, niepewność jeżeli chodzi o spalanie, liczę na <10l w cyklu mieszanym a straszą mnie mocno wyższym
- 1.7 CRDI - dwumasa, DPF, niskie spalanie ale czy warto?

Możecie cokolwiek podpowiedzieć? Jakieś doświadczenia? Zdań pewnie będzie tyle co uzytkowników ale wszystkie (bez obrażania zdań innych) z chęcią wysłucham bo mam mętlik w głowie.

Pozdrawiam

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #159 dnia: 18 Grudzień 2018, 19:00:41 »
Żaden :-D  Z diesli tylko 1,9tdi - niestety to już nie hyundai a z benzynek używanych 1,8T ale jak wcześniej. Czy teraz hyundai ma jakieś dobre silniki?

Offline noah61

• HKP
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 18 Grudzień 2018, 22:52:49 »
Hej,

Jeśli robisz dużo trasy polecam 1.7 crdi. U mnie mam wersję 136km autko z 2011. Obecnie robię przebieg ok 60-65 tysięcy kilometrów rocznie. Odnośnie skrzyni biegów jestem zadowolony - automatyczna. Spalanie w granicy 6- 6,5 litra. Jeśli będziesz robił trasy to z dpf nie powinno być problemu.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #161 dnia: 19 Grudzień 2018, 06:46:52 »
Popieram to co napisał noah61 dodam jeszcze ze regeneracja DPF to nie są kosmiczne kwoty.  Do tego zastanowiłbym się nad 2.0 GDI. Podobno jest ekonomiczny.
robaszek127, nie wiem co chciałeś uzyskać ta odpowiedzią. Wiesmageny dobre czasy silników maja już za sobą, w rankingu 50 najgorszych aut wg auto świat króluje grupa VAG. Tylko jeden Koreańczyk z silnikiem 2,9 crdi. Poza tym te co napisałeś są już pełnoletnie, a dziś każdy silnik ma coś za uszami.

Offline gutek8654

• HKP
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 19 Grudzień 2018, 09:30:38 »
panowie, nie grapmy się, nie ma o co ;)
dzięki za odpowiedzi. Właśnie jestem zainteresowany jak bardzo 2.0 GDI jest ekonomiczny. Macie może jakieś własne doświadczenia?

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #163 dnia: 19 Grudzień 2018, 13:57:55 »
gutek8654, poczytaj sobie temacik
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7306

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #164 dnia: 20 Grudzień 2018, 10:48:25 »
Cześć gutek8654
Poczytaj to forum, poczytaj tez jak radzi sobie 2.0 w inych budach.
To kwestia czego oczekujesz i co jest dla Ciebie wazne i ile będziesz robił kilometrów tym.
Ja mam swojego od nowości od stycznia 2013 roku. Ale nie jezdzę dużo (91 kkm).
Podtrzymuje zdanie jak w zalinkowanym przez kolege temacie pisałem, że i40 to przeciętne auto. Ani specjalnie usterkowe ani wyjątkowo bezawaryjne jak i jakościowo tu gorzej tam lepiej.
Ale po kilku latach przestałem czepiać się pioerdół, nadal sylwetka cieszy moje oko i jeżdzimy sobie.
A co do awarii to przez ten czas jak go mam 1 raz nie zapalił. Poza tym zawsze gotowy.
Polecam? Nie polecam? Jak się podoba to kupuj.