Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
Zalety i wady instalacji lpg w samochodach
BartBartez:
--- Cytat: "on86" --- Mechanik stwierdził, że to wina gazu.
--- Koniec cytatu ---
Ostatnio widziałem sytuacje jak klient podjechał pod warsztat autem, w którym z daleka było słychać stuki zaworów(fiat siena). Pyta się mechanika co to stuka, a tem mówi mu że trzeba auto podpiąć pod kompa :-)
Taki przykład na to, że ktoś coś powiedział.
ja zawsze do swoich aut leję normalny olej (Nie do LPG) i wkładam normalne części i wszystko hula aż miło.
Gość, u którego zawsze serwisuję i montuję LPG opowiadał mi jak klient przyjechał żeby mu założyć przewody WN. na widniał napis "zalecane do instalacji LPG". Zdziwili się gdy po otwarciu zobaczyli naklejki na przewodach z napisem "nie stosować w samochodach zasilanych LPG" - ot taki absurd.
on86 też miałem kiedyś takie zdanie na temat LPG jak Ty. Ale postanowiłem spróbować tego na co "wszyscy" narzekali
Misio:
e-gen a uważasz że już teraz nie mają 22 35 40 41 43 53 58 59 69 72 73 76 - podepnie kompa lub palma i nawet IVgeneracje zjeżdżają w dół (wyłączając często lambdę) twierdząc ze pali mniej niż beny :)
e-gen:
--- Cytat: "Misio" ---e-gen a uważasz że już teraz nie mają 22 35 40 41 43 53 58 59 69 72 73 76 - podepnie kompa lub palma i nawet IVgeneracje zjeżdżają w dół (wyłączając często lambdę) twierdząc ze pali mniej niż beny :)
--- Koniec cytatu ---
Zgadza się, ale skala zjawiska nieporównywalna....
jednak świadomość w narodzie rośnie :-)
Accent:
Gaz CNG o ile wiem nie wchodzi w reakcje z olejem, przez co silnik może wytrzymać dłużej niż na benzynie. Jest ekologiczniejszy, i nie jest wytwarzany z ropy.
Nie jestem pewien ale chyba ma niższą temp spalania jak benzyna.
LPG powstaje jako odpad przy produkcji tradycyjnego paliwa (ropa).
Wchodzi w rekcje z olejem.Ma podwyższoną temp spalania w stosunku do benzyny.
Jest zwykle zanieczyszczony.
Jeżeli kogoś stać na instalacje LPG to i stać na drugi silnik.
Dla fanów PB,ON informacja - od któregoś tam roku w paliwie bedzie 10% tych bio komponentów, wiec i silnik od nich może paść.
Myśle że nadchodzi zmierzch PB, a właściwie nadszedł (cena), osobiście wydaje mi się że prąd będzie przyszłością. Jeżeli nie prąd to CNG, lub np. sprężone powietrze.
Legro_Sz:
PROBLEM z gazem jest taki ze ludzie montuja gaz bo chca jezdzic za DARMO a nei TANIEJ mowiem wam ze problemy z gazem wynikaja z tago ze ktoś ma gaz i po pierwsze skrencamy zeby palil tyle gazu ile pb albo mniej i pozniej all dostaje w kość.
Czesto GAZ - powtorze sie montuja osoby ktore chca oszczedzac na wszystkim i z tego wynika ze te samochody sei psuja jezeli GAZ montuje czlowiek ktory dba o samochod a chce taniej jezdzic nie ma problemu - aha a co do 1,5 sekundy - idzie to wyregulwoac ale nie mam czasu sie bawic:P
A co do olejów do LPG i świec do LPG - sory - zobaczcie na ceny ceny tych podzespołów "typowych" do gazu często są mniejsze od normalnych - czym to wytłuamczysz poprostu syf i tyle za przeproszeniem. Majac samochod na gaz kupujesz takie same swiece olej co do benzyny i wszystko bedzie dobrze.
Czytając opininie przeciwników czesto chce mi się śmiać. Jedyną rzeczą z która moge się zgodzić jest to ze z tego co slyszalem GAZ jestr suchy i gorzej smaruje silnik ale na włąsnej skurze negatywnch efektów niedoświadczylem.
A włąśnie co mnie powiecie na motyw montowania w nowym samochodzie takzwanego gazu z salonu odrazu od nowości(nie chodzi mi o taki samochod z faberyki ktory jest przystsowany do jazdy wyłacznie na gazie, tylko o benzynowca a oni w salonie montuja do niego gaz IV generacji i to wszystko aha i zeby nie bylo jest na to gwarancja oczywiście przeglady itp)
A tak swoja droga bardzo poruszył was moj post:P - jestem z siebei dumny:P
[ Dodano: 2008-06-02, 15:54 ]
A co do przyszlosci to CNG nie jest to zaden nowy wynalazek wszystkie taksowki w berlinie na tym jezdza i pozniej wychodzi sie z dworca i wali za przeproszeniem obornikiem/smrodkiem z oczyszczalni w środku wielkiego miasta.
I instalacje CNG są Drogie i strasznie ciezkie poniewaz gaz trzymany w zbiornikach jest pod duzym cisnieniem, instalacje CNG maja mniejszy zasieg poniewaz malo sie miesci paliwka w zbiorniku a CNG to jest normalny gaz ziemny takim jakim w piecu sie pali:) moze sie myle ale wydaje mi sie ze nei :)
Ja stawialbym w przyszlosci na WODÓR(woda-z niej mozna uzyskac wodór) - zoabczcie ile go do okoła nas? wszędzie!
Ja osobiście w przyszłości pokuszę się o zamontowanie instalacji V generacji z wtryskiem ceikłego gazu. Zobacyzmy jak to będzie - ale najpierw poczekam az trochęone stanieją - orientowal się ktoś czy ciekły gaz w tych instalacjach jest to coś takiego na zasadzie LNG?
Nawigacja
[#] Następna strona