Autor Wątek: [Getz] [Getz] Czasem szarpnie podczas jazdy?!  (Przeczytany 3572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

donKretone

• Gość
[Getz] Czasem szarpnie podczas jazdy?!
« dnia: 28 Maj 2015, 13:46:09 »
Witam,
od jakiegos czasu mam problem polegajacy na naglym szarpnieciu podczas jazdy. Zdarza sie to nieregularnie (kilka dni spokoju lub 3x w ciagu dnia), glownie podczas przyspieszania na 2 i 3 biegu, raz szarpnelo lekko kilkukrotnie na 5 przy 100km/h. Podczas szarpniecia wskazowka obrotomierza przemieszcza sie (spada gwaltownie) o 500-1000 obr.

Auto odpala na dotyk. Myslalem, ze wine moga ponosic kable lub cewka wiec wymienilem na nowe NGK kilka dni byl spokoj ale problem znowy sie pojawil.
Moj Gacek ma silnik 1.1 2003rok, przejechane ok. 100kkm.
Bede wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi lub komentarze.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:48:12 przez Brt »

amig

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maj 2015, 09:39:46 »
Najogólniej rzecz ujmując to przerywa silnik z jakiegoś powodu (wskazówka na obrotomierzu spada). Powodów może być mnóstwo (poważne i pierdołka) Np: jedna z świec wadliwa i jeden cylinder nie pracuje, pompka paliwa, ogólnie rozumiana elektronika, trudno doradzić może komputer coś podpowie...

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2015, 14:28:57 »
Tak jak wyżej może być to pierdułka typu świeca gubi zapłon, przewód zapłonowy nadplonyitp. U mnie było podobnie nieraz szarpnął a raz to nawet mocniej bo aż komputer zamigał a za jakiś czas padł wtrysk od gazu brc. Więc może za jakiś czas winowajca padnie całkowicie.

donKretone

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwiec 2015, 23:52:49 »
Dzieki za odpowiedzi,
po dodaniu srodka do czyszczenia ukladu paliwowego (Redexx czy jakos tak z Tesco za 7eur  :mrgreen:) porawilo sie. Szarplo mi jeszcze z 2 razy od tego czasu ale nie tak gwaltownie.
Zamowiony juz mam filtr paliwa(100kkm to raczej dobry czas na wymiane) wymienie, doloze mu jeszcze nowe swiece i za jakis czas napisze czy jest jakis rezultat.

Achim32

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwiec 2015, 11:51:50 »
Mi podczas użytkowania wyjechanych świec od czasu do czasu jeszcze strzelił, jak by gałąź uderzyła (ale to na LPG). Spróbuj na 3 biegu zejść do tysiąca obrotów i się rozpędzić, jak rwie to bardzo możliwe że nie masz zapłonu na którymś cylindrze :)