Autor Wątek: [Lantra J2] zasilanie pompy paliwa  (Przeczytany 2670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jcost

• Giełda
[Lantra J2] zasilanie pompy paliwa
« dnia: 16 Maj 2015, 12:29:55 »
Czy ktoś orientuje się w kabelkach elektrycznych do zbiornika paliwa, który jest od czego? Z wiązki wchodzą do zbiornika następujące kolory: czerwony, brązowy, czarny grubszy, czarny cieńszy, żółty z czarnym paskiem.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maj 2015, 12:47:49 »
Opisywałem te kabelki przy problemach z czujnikiem rezerwy na starym forum. Ale przypomnę:

Przewodów jest 5.
- Dwa czarne - masa
- Czerwony - "+" pompki (wykryłem bo napięcie po zapłonie jest podawane na ok 1 sekundę - no i tak tu było.
- Zielony - "+" wskaźnika poziomu paliwa,
- Żółty - "+" do termistora.
Bo przełączeniu miernika na amperomierz :) i połączeniu odpowiednich pinów we wtyczce wskaźnik podnosi się do góry, a kontrolka od rezerwy zaświeca i tak najlepiej sprawdzić który przewód jest od czego. Grube przewody to na pewno zasilanie pompy.

Offline jcost

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maj 2015, 14:43:52 »
Ten zielony to pewnie u mnie odpowiednik brązowy.
A wiadomo, gdzie na drugim końcu są podpięte te przewody np. czy pod bezpieczniki, lub zegary licznika, lub zasilanie pompki pod komputer silnika?

Sprawdziłem łącząc czarny z żółtym zapala się rezerwa, a czarny z brązowym wskazówka poziomu paliwa idzie na max.
Do licznika podłączone są żółty i brązowy.
Przydało by się znaleźć drugi koniec czarnego i czerwonego dla pompki paliwa. Jeżdżę na gazie to mógłbym sobie pompkę wyłączać dodatkowym wyłącznikiem. Czy ktoś wie gdzie są te drugie końce przewodów?