Forum > i30 FD

[i30CW] Nadmierne zużycie opon od strony wewnętrznej

<< < (4/6) > >>

apikus:
MarcinBrown, zobacz w innym warsztacie zbieżność.
Też myślę, że informacj o felgach to bajka. Ja mam Enzo H w Lancerze od 6 czy 7 lat i nic takiego nie zauważyłem.

MarcinBrown:
Apikus, sprawdzałem na 2 stacjach. Jest wg katalogu. Może po prostu zajechałem te oponki. Nie robiłem rotacji tył/przód a te hankooki to chyba nie jest jakaś wysoka jakość i wytrzymałość. Klocków też jeszcze nie wymieniałem (100kkm) więć nie jeżdze w sensie hamulec/gaz.

bobekos:
Ja jazdą ostrą zjechałem hankooki przez sezon o 2 mm :)

Nabuknedasar:

--- Cytat: "MarcinBrown" ---Apikus, sprawdzałem na 2 stacjach. Jest wg katalogu.
--- Koniec cytatu ---

Troche wcześniej opisywałem problem. Ze względu na "siadanie" zawieszenia, to nawet "katalogowe" ustawienie zbieżności powoduje zdzieranie wewnętrznych krawędzi na przodzie. Trzeba znaleźć dobry warsztat, który "negatyw" w geometrii zawieszenia zniweluje odpowiednim przestawieniem zbieżności - trzeba ustawić nieco bardziej "rozbieżnie" niż podaje katalog. Jeśli odnajdę wydruk z ustawień, to wrzucę zdjęcie, ale nic nie obiecuję, bo nie mam pojecia gdzie to wcisnąłem. Swoją drogą - Hankooki nie są oponami najwyzszych lotów, więc też nieco latwiej się zdzierają. Mam teraz szersze Pirelli i po przestawieniu zbieżności problemu nie ma.

apikus:

--- Cytat: "Nabuknedasar" ---Mam teraz szersze Pirelli i po przestawieniu zbieżności problemu nie ma.
--- Koniec cytatu ---

Mi zżarło Pirelli P6 Cinturato 205/55R16  :mrgreen:  :mrgreen: aż do drutów.
Po ustawieniu zbieżnośći nie ma problemu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej