Autor Wątek: [Santa Fe SM] wyważenie opon, bicie powyżej 100km/h  (Przeczytany 5396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasek101

• Giełda
[Santa Fe SM] wyważenie opon, bicie powyżej 100km/h
« dnia: 08 Kwiecień 2015, 20:56:33 »
Mam problem z oponami, dwa tygodnie temu kupiłem na oponeo Pirrelli scorpio verde 225/70 R16. Pojechałem do najbliższego warsztatu, żeby zrzucili z alufelg opony letnie i założyli te nowe. Gość popatrzył i powiedział, że do kitu opony i będe żałował, żę mogłem kupić od niego BFGoodrich i były by lepsze, ale wyważył,  żałożył i kazał wrócić jakby coś było nie tak. Po wyjeździe i na lekko nierównej drodze powyżej 100km/h zaczęły strasznie bić. Wróciłem gość kazał przyjechać za pare dni na doważenie. Na doważeniu ustawiał je przy mnie na 0 ale pokazał mi, że na wyważarce opona bije góra dół i powiedział, że na to nic nie da się zrobić, że mam reklamować opony. Zadzwoniłem do oponeo i zapytałem się o jakiś dobry serwis, bo oni też są z Bydgoszczy. Polecili mi serwis, pojechałem dzisiaj, wyważyli, od razu zmienili klocki z przodu, pomarudzili na poprzedni serwis, że podobno zakładali ciężarki jeden na drugi. Nie byłem przy samym doważaniu, bo serwis z tych gdzie Ci auto zabierają, ale na jednym kole mam ponad 15 ciężarków, reszta po 5-6, wyjechałem. Powyżej 100 dalej bije. Jutro będe do nich dzwonł, bo dzisiaj już nie było tam nikogo, niczym wyjechałem na trase, zdążyli zamknać. Co robić, czy faktycznie opony złom, czy gdzieś jeszcze szukać powodów? Dodam, że na zimówkach nie zaobserwowałem takiej wibracji

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwiecień 2015, 06:43:08 »
Słuchaj a dokręcili dobrze te koła? Miałem podobnie, dwa,razy mi doważali aż w końcu swego czasu po takiej operacji sprawdziłem dokręcenie kół... a tu zonk śruby mogłem ręką odkręcić. Teraz zawsze sam po jakiejkolwiek interwencji w warsztacie,dokręcam koła.

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwiecień 2015, 08:16:53 »
tego nie sprawdzałem, ale dziwne, że drugi warsztat też nie dokręcił

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwiecień 2015, 20:18:37 »
Bo czasem o najprostszych sprawach się zapomina a szuka nie wiadomo czego.

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwiecień 2015, 15:26:57 »
jutro przed wyjazdem do pracy sprawdze temat, widac za bardzo wierze w profesjonalizm warsztatow. dzisiaj jak dzwonilem to mi powiedzieli, ze kola sa na pewno na 100 dobrze wywazone i trzeba zawieszenie sprawdzic. Zastanawiam się, czy sie nie wybrac.

[ Dodano: 2015-04-11, 15:24 ]
zalozylem dzisiaj zimowe z alufelgami, auto idzie idealnie, nic nie drzy. W srode jade rano znowu do serwisu jak nic nie wymysla, to bede zwalac i wysylam do oponeo. Znowu sie bede musial z wymiana czesci walczyc :(

Nastar

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwiecień 2015, 22:36:57 »
Miałem kiedyś to samo z nowymi oponami. 2 z 4 miały bicie promieniowe. Wada była na tyle mała, że dało się to u dobrego gumiarza zniwelować. Ale co się nakombinował, naoptymalizował to jego ;-)

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwiecień 2015, 22:39:57 »
kupilem je krótko przed świętami, więc pewnie w środę będe je ściągał i jednak pójdą na reklamację. Szkoda tylko, że przy 4WD muszę chyba wysłać wszystkie 4, bo jak zwrócą kasę to co zrobie bez kompletu.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:04:04 »
W 4x4 musisz mieć ten sam rozmiar po prostu. A wg przepisów ten sam bieżnik na jednej osi. Więc jak masz problem z 2 sztukami, to możesz wymienić tylko 2. Pytanie tylko, czy chcesz się tak bawić i co na to producent.