Nie mogę założyć nowego tematu, dlatego wklejam tutaj, jeśli zrobiłem źle prosze o wyrozumiałość i przeniesienie w odpowiednie miejsce. Mianowicie...
Witam serdecznie, jestem posiadaczem Hyundaia Matrixa 1,5Crdi z 2002r. Samochód wyposażony jest w centralny zamek i alarm (wydaję mi się że to chyba oryginalny Hyundaia). Obecnie posiadam jeden sprawny pilot z dwoma przyciskami :większy służy do zamykania i jednocześnie uzbrajania alarmu, mniejszy zaś do otwierania i rozbrajania alarmu. Póki co wszystko działa jak trzeba, ale zastanawiam się co by było gdyby.. auto było zamknięte i uzbrojone w alarm i padłby pilot. Jak rozbroić alarm, bo same drzwi otwieram z kluczyka, ale wtedy zaczyna wyć alarm i nie wiem jak i czy w ogóle da się go rozbroić z kluczyka?. Próbowałem różne metody, podczas gdy alarm wył wsadzałem kluczyk do stacyjki przekręcając go pulsacyjnie, jednorazowo na dłuższy czas itd i nie działa, tak samo wsadzałem do zamka drzwi kluczy próbując tez na różne sposoby rozbroić alarm i lipa;/. Mój pilot nie ma opcji jak widac w powyższym opisie opcji zamykania drzwi bez załączenia alarmu, można zamknąć drzwi bez alarmu tylko przy pomocy kluczyka. Jeśli ktoś potrafi coś doradzić to z góry dziękuję. Kolejne pytanie to czy da się dorobić 2 pilot do tego sprawnego, żeby nie martwić się w razie "W". Czytałem gdzieś na forach że są
PILOTY SAMOKODUJĄCE i w niektórych alarmach da się je zakodować, ale bywa też tak ze po zakodowaniu pilota po chwili już nie działa, bo alarmy samochodowe czesto mają kod zmienny ( ochrona przed złodziejami), a ten pilot który podałem wyżej ma kod stały 433.92MHz . Czy orientuję się jaki jest ten alarm w Matrixie?. Dodam że pilot od mojego Hyundaja posiada oznaczenie na płytce "OMRON OKA-NO6R". POzdrawiam i dzieki za wszystkie odpowiedzi.