Autor Wątek: Opony letnie co wybrać  (Przeczytany 31816 razy)

okobar

• Gość
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Lipiec 2017, 19:57:50 »
dobre wielosezonowe i olej osobne letnie czy zimowe

no chyba ze jednak jeździsz po górach :P

przedtem miałem Pirelli Scorpio, teraz Nexeny, wymieniasz raz na 6 lat i wszystko śmiga...

Offline elChapo

• HKP
  • **
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Sierpień 2017, 22:22:17 »
piszesz że masz opony o profilu 45 na 19'. czy nie masz wrażenia że jest dosyć sztywny?
pytam bo mam 18" na profilu 50 i zastanawiam się żeby zmienić na 17' i profil 60. myślisz że trochę zmięknie? jak Ty to odczuwasz u siebie?

Cytat: "Krzecha"
Siemka, pobaw się na tej stronce http://www.willtheyfit.com/ a dokładnie zwróć szczególną uwagę na obwód koła,
w zasadzie tylko to powinno Cię interesować by koło nie ocierało o zderzak przy skręcaniu,
bo w środku nadkola o nic nie powinno gdyż jest miejsca z zapasem ;-)

Gdzieś już wspominałem na czym sam jeżdżę i na zimę mam 215/70/R16 a na lato 235/45/R19
i szczerze to zimowy zestaw jest maksymalny jaki Tucson pomieści.

215/70/R16 - obwód 2222.4mm - MAX!!!

215/65/R16 - obwód 2154.8mm - zalecane Hyundai
235/60/R16 - obwód 2162.7mm - zalecane Hyundai

235/65/R16 - obwód 2236.5mm - za duże będzie obcierać

oczywiście zakładam że felgi nie zmieniasz tylko na standardowe R16 zakładasz.

podglądowo moja opona 215/70/R16 tu opona stoi idealnie prosto a w momencie kręcenia kierownicą
boki opony zbliżają się niebezpiecznie do zderzaka na kilka milimetrów 2-3!
(akurat tam jest kołek spinający zderzak z nadkolem)

Obrazek

co do opon bieżnikowanych się nie wypowiadam bo mogła by wyjść kłótnia a tego wolę uniknąć,
mam znajomego co ma firmę transportową gruszki i wywrotki i tam te opony mają racje bytu
bo często się mechanicznie uszkadzają czy dziurawią jak to na budowie druty, gruzy, deski.

Wielosezonowe? jak coś jest do wszystkiego to jest do...

Komplet bardzo dobrych opon za 1200-1300 kupisz, a takiego zakupu nie robisz co roku tylko raz na 5-6 lat?

Za ten model daję głowę mam w firmie na busach http://allegro.pl/4-opony-letnie-235-60r16-uniroyal-rainexpert3-rant-i6701144019.html
klei do asfaltu jak szalona a w czasie deszczu żadnego uślizgu! dodatkowo cicha.

Ewentualnie poszukaj kilku letnich używanych "ale markowych" bo to Twoje bezpieczeństwo i wszystkich dookoła!

Offline weuek

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Sierpień 2017, 08:56:20 »
Cytat: "Krzecha"
Wielosezonowe? jak coś jest do wszystkiego to jest do...

Z ciekawości zaglądnąłem na amerykańską stronę michelina i poszukałem opon do mojego auta, czyli do zwykłego kompakta. Znalazłem opony w trzech kategoriach:
a) zimowe: 2
b) wielosezonowe: 7
c) letnie:0

A amplituda temperatur i różnorodność nawierzchni w USA nie przystaje nijak skalą do tego co mamy w Europie. Nie znają się, nie? ;-)

Offline Shadows

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Sierpień 2017, 16:46:55 »
Ja kupiłem opony wielosezonowe Torque TQ25 215/65R16 82T ALL SEASON.

Jest to budżetowy model zdaje się angielskiej firmy, ale produkowane w Chinach. Za 4szt dałem 900zł.

Miałem obawy, ale niesłuszne bo opony są ciche i świetnie sprawdzają się w deszczu. Myślę, że nie ma sensu przepłacać, opona spełnia swoje zadanie.

Zrobiłem już na nich jakieś trzy tysiące, z czego prawie dwa tysiące ostatnio będąc na wakacjach.

Offline Krzecha

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Marzec 2018, 15:16:07 »
Cytat: "elChapo"
piszesz że masz opony o profilu 45 na 19'. czy nie masz wrażenia że jest dosyć sztywny?
pytam bo mam 18" na profilu 50 i zastanawiam się żeby zmienić na 17' i profil 60. myślisz że trochę zmięknie? jak Ty to odczuwasz u siebie?

Siemkaaa, przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale dłuuugo mnie tu nie było ;-)

Jak najbardziej masz rację sztywny że aż zęby bolą, ale jest lans to nie ma wygody ;-)
Młody jestem więc bardziej mi zależy na wyglądzie niż na komforcie,
dodatkowo autem rocznie robię około 10 tys. km czyli coś koło 6 latem, więc idzie to przeżyć.
W zeszłym roku z takich złych rzeczy które mi się trafiły przez te koła to wymiana pompy wspomagania,
po 10 latach odmówiła posłuszeństwa może i by jeszcze pochodziła kilka lat ale na standardowych R16.
Wymieniłem mam z głowy na jakiś czas.  Gdybyśmy mieli drogi takie jak na zachodzie też by się inaczej jeździło.
Opony kupiłem nowe w zeszłym roku po drogach trzymał się idealnie, żadnego bujania,
kleił jak zwykłe auto kompaktowe, a to przecież ciężki SUV.  :lol:

PS. po mojemu Tucson ma za krótki rozstaw kół, przód/tył aby mógł być komfortowy,
na zimę mam 215/70 i jest miękcej ale i tak dużo mu brakuje do niemieckich marek,
swoją drogą ciekawe jak nowy Tucson się w tej kategorii sprawdza.
Bo w moim to plastiki trzeszczą od samego patrzenia  :mrgreen:

Offline Shadows

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Marzec 2018, 15:29:09 »
To ja dodam, że opony wielosezonowe, które opisałem wyżej świetnie sprawdziły się też zimą, objechałem polskie góry i Słowację + ruch po bliskiej okolicy. Rewelacyjnie sie trzymały drogi, żadnych uślizgów czy dziwnych zachowań.

Bałem się kupować opony wielosezonowe, ale jak widać to było głupie bo ta opona sprawdziła się we wszystkich warunkach i mogę jeździć na nich rzeczywiście cały rok bez kombinowania ze zmianami.

Offline doc

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Marzec 2018, 20:16:37 »
Ja napiszę, czego nie wybierać. Mam w jednym aucie letnie opony Zeetex i są naprawdę kiepskie na mokrym.

Offline yunior81

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Marzec 2018, 21:32:18 »
Cytat: "Shadows"
To ja dodam, że opony wielosezonowe, które opisałem wyżej świetnie sprawdziły się też zimą, objechałem polskie góry i Słowację + ruch po bliskiej okolicy. Rewelacyjnie sie trzymały drogi, żadnych uślizgów czy dziwnych zachowań.

Bałem się kupować opony wielosezonowe, ale jak widać to było głupie bo ta opona sprawdziła się we wszystkich warunkach i mogę jeździć na nich rzeczywiście cały rok bez kombinowania ze zmianami.

Pewnie to tez zasługa w jakiejś mierze napędu 4x4.

Offline Piotrek79

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Marzec 2018, 07:20:08 »
Bo jak masz 4x4 to nawet letnia sobie poradzi,ale problem pojawia się niestety podczas hamowania. Tu robi się nie ciekawie.
Ja mam Barum Bravuris 215/65/16 i dają radę. Jeżdżę cały rok a tak do końca to nie wiem co to za opony. Jedni piszą, że wielosezonowe a inni, że letnie. W każdym razie jeździ się ok a i z hamowaniem nie ma tragedii.

Offline doc

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Marzec 2018, 10:53:29 »
Hamowanie, zakręty, łaty lodu, nagłe sytuacje - to jest problem.

Ja część zimy przejeździłem na Michelinach ze znaczkiem M/S - ale to w zasadzie jest opona letnia. Po wymianie na Uniroyal MS 77 Suv jadę jak na łańcuchach.

Offline Shadows

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Marzec 2018, 18:04:22 »
No, ja nie mówię yunior81 o ruszaniu a o jeździe, auto świetnie trzyma sie na łukach, tył nie ucieka, żadnych poślizgów. Oczywiście mówimy o normalnej jeździe bo jak wariat siądzie to ani kolce nie pomogą.

Piotrek, łatwo sprawdzisz.

- Śnieżynka to opona typowo zimowa

- M+S to zmienne warunki czyli błoto + śnieg, ten symbol możemy znaleźć na każdym typie opon, nie jest wyznacznikiem.

- All Season i pokrewne lub piktogramy przedstawiające śnieg, deszcz, słońce to opona uniwersalna, wielosezonowa.
Opona wielosezonowa to głównie opona o właściwościach zimowych, ale zimówką typową jak wiadomo nie jest.

Najlepsze wielosezonówki robi Michelin

Offline Piotrek79

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Marzec 2018, 18:31:09 »
To u mnie jest M+S czyli jeżdżę na letnich a w sumie w zimę bez różnicy tylko, że staram się jeździć spokojnie. Dzisiaj patrzyłem na takiej drodze z ubitym śniegiem to nawet specjalnie ABS nie chciał się włączać. Nawet dają radę.

Offline jarzyna

• HKP
  • **
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Czerwiec 2018, 11:06:49 »
mam pytanie apropo opon letnich ponieważ mechanik nie chce mi założyć opon letnich kormoran vanpro b2 215/65 R16 109 R C do mojego tucsona z uwagi że opony są do auta dostawczego. czy uważanie że to aż takie zło założyć te opony. akurat miałem okazję nabyć te opony po bardzo okazyjnej cenie a to że one są mocniejsze niż opony do aut osobowych wydawało mi się ich atutem. i generalnie sam już nie wiem co mam zrobić.
czy macie jakieś propozycje ;-).

Offline waszek_rmc

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Czerwiec 2018, 17:15:35 »
Dziwne, bo te opony nawet wyszukiwarka oponeo proponuje... Zmień zatem wulkanizatora :)

Offline Shadows

• Giełda
Opony letnie co wybrać
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Czerwiec 2018, 18:26:37 »
Wulkanizator ma rację, zadbał o Twoje bezpieczeństwo i zawieszenie a możliwe nawet, że byłoby to niezgodne ze sztuką zawodu lub bał się, może odpowiada głową za montaż opon, nie wiem. Partaczem bym go nie nazwał.

To są opony wzmacniane z symbolem C, są cięższe, niektóre nawet 2-3 razy tyle co zwykła i twardsze. Będziesz jechał jak drezyną, no może przesada, ale będzie twardo co odbije się na komforcie jazdy, przyczepność spadnie, na mokrym asfalcie możesz mieć poważny problem z opanowaniem pojazdu, wzrośnie hałas bo opony są głośniejsze.

Masa nieresorowana, trudniejsze prowadzenie pojazdu, na pewno szybsze zużycie zawieszenia, większe spalanie, gorsza dynamika.

Co przy wypadku jak rzeczoznawca (ubezpieczeniowy albo sądowy w przypadku poważnego wypadku) lub Policja dojrzy, że opony są nieodpowiednie dla tego pojazdu? A dojrzy bo wtedy czepiają się wszystkiego :)
U mnie (nie byłem winny kolizji) sprawdzali nawet czy kontrolki się świecą, czy checka nie mam, czy opony są ok, hamulce, światła i wszystko notowali w formularz.

Warte to wszystko?

Dostawczaka załadujesz na max i taka opona nie "siada", nie strzeli bo jest mocna a w Tucsonie co ładujesz na pake? :) Nie ta bajka.