Forum > Tucson JM
Opony letnie co wybrać
Shadows:
To ja dodam, że opony wielosezonowe, które opisałem wyżej świetnie sprawdziły się też zimą, objechałem polskie góry i Słowację + ruch po bliskiej okolicy. Rewelacyjnie sie trzymały drogi, żadnych uślizgów czy dziwnych zachowań.
Bałem się kupować opony wielosezonowe, ale jak widać to było głupie bo ta opona sprawdziła się we wszystkich warunkach i mogę jeździć na nich rzeczywiście cały rok bez kombinowania ze zmianami.
doc:
Ja napiszę, czego nie wybierać. Mam w jednym aucie letnie opony Zeetex i są naprawdę kiepskie na mokrym.
yunior81:
--- Cytat: "Shadows" ---To ja dodam, że opony wielosezonowe, które opisałem wyżej świetnie sprawdziły się też zimą, objechałem polskie góry i Słowację + ruch po bliskiej okolicy. Rewelacyjnie sie trzymały drogi, żadnych uślizgów czy dziwnych zachowań.
Bałem się kupować opony wielosezonowe, ale jak widać to było głupie bo ta opona sprawdziła się we wszystkich warunkach i mogę jeździć na nich rzeczywiście cały rok bez kombinowania ze zmianami.
--- Koniec cytatu ---
Pewnie to tez zasługa w jakiejś mierze napędu 4x4.
Piotrek79:
Bo jak masz 4x4 to nawet letnia sobie poradzi,ale problem pojawia się niestety podczas hamowania. Tu robi się nie ciekawie.
Ja mam Barum Bravuris 215/65/16 i dają radę. Jeżdżę cały rok a tak do końca to nie wiem co to za opony. Jedni piszą, że wielosezonowe a inni, że letnie. W każdym razie jeździ się ok a i z hamowaniem nie ma tragedii.
doc:
Hamowanie, zakręty, łaty lodu, nagłe sytuacje - to jest problem.
Ja część zimy przejeździłem na Michelinach ze znaczkiem M/S - ale to w zasadzie jest opona letnia. Po wymianie na Uniroyal MS 77 Suv jadę jak na łańcuchach.
Nawigacja
[#] Następna strona