Autor Wątek: [i30CW] Cieknie w bagażniku  (Przeczytany 12983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mccrash

• Gość
[i30CW] Cieknie w bagażniku
« dnia: 05 Marzec 2015, 23:19:22 »
Mam problem w i30cw z 2008, na macie w bagażniku miałem parę razy trochę wody. Myślałem że to np po myjce ciśnienie gdzieś przeciskać wodę przez uszczelkę, ale dzisiaj udało mi się namierzyć.
Cieknie spod plastiku na tapicerkę przy prawym słupku.
Co może być przyczyną?
Jak rozbroić tą okładzinę?

Zauważyłem też że antena jak się ją lekko odegnie nie przylega do dachu - czy to należy uszczelnić? Czy to może mieć związek?

// edit

Zmniejszyłem nieco zdjęcie - bo pisałem wczoraj z telefonu i nie miałem jak. Ale do rzeczy - bo mam kilka przemyśleń. Przyglądnąłem się dzisiaj (zaciek oczywiście przesechł) i nasunęły mi się dwie przyczyny - zatem czy możliwe jest aby przyczyną było:
- podciekanie wody po uszczelkę przy przewodach (dodałem zdjęcie dla uściślenia)?
- podciekanie wody od strony lampy?
Jeśli moje teorie są zupełnie bez sensu - będę wdzięczny za uświadomienie mnie.

ed. literówka w tytule. tekla

Offline wader11

• Giełda
U mnie zaczęło ciec
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marzec 2017, 22:50:06 »
Uszczelniłem te przepusty elektryki oba ale dalej cieknie.... musze chyba rozebrac tapicerke zeby zobaczyc skad pocieka. Ktos ma rysunki jak demontowac ?   Nadmienie ze wydaje mi sie ze zacieka z prawej strony ( pasażer ) bo mokro zaczyna sie wlasnie z tej strony .
Pozdrawiam

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marzec 2017, 08:33:28 »
...może zobacz uszczelki wokół klapy bagażnika?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marzec 2017, 11:22:49 »
W fokusach kombi ten sam problem spowodowany jest pęknięciem masy uszczelniającej łączenie blach karoserii (gdzie dach spotyka się z bokiem). Jest to przykryte plastikową listwą, więc nie widać.
Też najpierw wszyscy stawiają na uszczelki.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marzec 2017, 21:23:21 »
Masz wersję CW, więc prawdopodobnie masz też relingi dachowe,
ja bym sprawdził stan uszczelki pod relingiem.
Kiedyś w fokusie tak miałem, podłoga była mokra a we wnęce koła zapasowego była woda, niewiele ale zawsze coś, ciekło po prawym tylnym słupku właśnie. Myślę, że warto zajrzeć pod podsufitkę i zobaczyć.

Offline wader11

• Giełda
Dzisiaj podejdę do tematu
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marzec 2017, 15:52:10 »
A wie ktos jak zdemontować ten reling - bo przypuszczam ze to od niego . Uszczelki sa ok wokol relingu - nie widze peknieć ..
Jakies wskazówki jak zdemontować podsufitke i ten reling ?
Pozdrawiam

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marzec 2017, 08:55:50 »
ja też nie widziałem pęknięć uszczelki, ktoś po prostu złapał za reling i pobujał autem, od tego momentu podciekało, w Fokusie reling przykręcany był od dołu, wystarczyło delikatnie dokręcić i przestało. Nie twierdzę, że u Ciebie to właśnie reling może być przyczyną, jednakże warto zajrzeć pod podsufitkę i rozeznać się, gdzie jest przyczyna, zanim zaczną blachy korodować.

Offline wader11

• Giełda
Ktoś wie jak demontować podsufitkę?
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marzec 2017, 22:36:31 »
Nigdy tego nie robiłem a przypuszczam ze to reling... Ma padać w sobotę/niedzielę to się przyjrze... Lałem po dachu szlaufem no i nic nie ciekło .... dziwne lałem 15 minut i nic... Poczekam na deszcze..... poproszę o poradę jak zajrzeć pod podsufitkę ? jak to odchylić/rozebrać aby nie połamać czegoś ...

[ Dodano: 2017-03-19, 19:26 ]
MOkro jest juz pod tym plastikiem slupka po stronie pasażera. Chyba oddam to do warsztatu bo za cholere nie chce tego demontowac żeby nie pourywać zaczepów.
Pozdrawiam

Offline wader11

• Giełda
Cieknie mała szybka ..
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopad 2017, 12:51:29 »
Sugerujac się bliźniaczym modelem :
http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=113&t=9119
stwiierdzilem ze wlasnie to cieknie :) w poniedziałek jadę na klejenie  i po pierwszysch deszczach dam znac.
Pozdrawiam

Offline GrzeMoni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudzień 2018, 08:08:13 »
Czy koledze udało się wyeliminować problem przecieku przez mała szybkę?
Robiłeś to w warsztacie czy w serwisie szyb?

Offline wader11

• Giełda
U mnie to nie była szybka...
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudzień 2018, 08:24:55 »
Tak podejrzewałem. Pojechałem do warsztatu który zajmował się szybami. Zdemontowali tapicerkę itd. i stwierdzili że to nie szybka bo nie ma żadnych zacieków. Rozebrali relingi, listwy pod relingami i tam wszystko uszczelnili. Uszczelnili nawet łączenia blach widoczne jak klapa jest w górze. Zajęto to trochę czasu ale od tamtej pory sucho. Krople pojawiały się także po stronie kierowcy - malutkie ale zawsze . Zdemontowali też wlew paliwa i to też uszczelnili. Generalnie najbardziej podejrzane okazały się listwy pod uchwytami relingów.
Na razie mam spokój . Polecam warsztat który ma czas i ochotę na szukanie przecieku - bo to nie jest łatwy temat .

Offline grinch

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Październik 2019, 09:10:31 »
Witam,

czy ktos moze podpowiedziec jak zdjac podsufitke aby zabezpieczyc mocowanie relingow do dachu. Mam niestety przeciek do bagarznika taki sam jak opisuje tworca tematu. Wykluczyleem przeciek w miejscach mocowania lamp (zasilikonowane). Od ostatnich deszczy widac mokra podsufitke przy klapie bagarznika po prawej stronie.

Takze jesli ktos wie od czego zaczac ze zdjeciem podsufitki poprosze o instrukcje.

Offline wader11

• Giełda
Szukaj na szwach :) zgrzewach
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Październik 2019, 21:35:39 »
W i30 mocowanie relingów nie przechodzi na wylot :) masz zdjęcia. Pociągnij łączenia blach bo niestety ale hyundai jest zrobiony ...... mało sztywno :) . gdyby nie 20k różnicy od Golf-a to nigdy bym go nie kupił :) .PS. kup uszczelniacz techniczny do karoserii a nie żaden silikon :).

Offline grinch

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Październik 2019, 09:15:32 »
Siema,
dzieki za opodwiedz.

Te 1 zdjecie to w ktorym miejscu karoserii jest? Co uszczelniales?
U mnie jakis czas byla powodz z prawej strony po slupku jak w pierwszym poscie.
Dzis widac zaciek na podsufitce. Miales podobnie?

Offline wader11

• Giełda
1 zdjęcie to górne
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Październik 2019, 09:32:22 »
łączenie blach przy zawiasie od klapy bagażnika. To są łączenia które niestety ale rozłażą się z biegiem czasu i km ( mój ponad 240k) . Uszczelniane były całe rynienki od relingów i właśnie te łączenia. Niestety ale ponieważ położyli uszczelnienia za cienko i popękało i znów ciekło . Obecnie powtarzam uszczelnienie uszczelniaczem paliuretanowym ale już pa swojemu na grubo i bogato . Zobaczymy czy to było przyczyną przecieków czy też coś innego....
U mnie ciekło po lewym słupku tylnym z góry więc stawiałem na te łączenia . Zobaczymy.