Autor Wątek: [ix35 EL] Centralny zamek nawala  (Przeczytany 14758 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tatanka

• Gość
[ix35 EL] Centralny zamek nawala
« dnia: 23 Luty 2015, 22:15:18 »
Witam.
Auto mam od miesiąca.
Początkowo tego problemu nie zauważałem.
Gdy otwieram auto z pilota nie otwiera się bagażnik, muszę dodatkowo przytrzymać środkowy przycisk na pilocie aby otworzyć bagażnik. Po zamknięciu bagażnik się zatrzaskuje i ponownie muszę odryglować go z pilota...

Kolejny problem jest taki, że gdy wyciągam kluczyk ze stacyjki to automatycznie centralny zamek otwiera wszystkie zamki (mimo, że są otwarte)
Powiedzcie proszę czy mieliście może takie problemy?
Czy te opcje są może programowalne?
Czięki za pomoc.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Luty 2015, 08:25:38 »
Myślę że tylko serwis może ci pomóc. U mnie czasami też jest problem z otworzeniem klapy bagażnika, ale pojawia się to np przy doładowywaniu akumulatora, bądź przy rozruchu auta, gdy aku jest bardzo słaby (cierpię na gó...ny akumulator, który szybko się rozładowuje :evil:  :evil: )

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Luty 2015, 20:46:06 »
Zamki w drzwiach i bagażniku blokują się przy pewnej prędkości, gdy wyłączam silnik i wyjmuje kluczyk ze stacyjki słyszę jak blokady się zwalniają. To standard.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Luty 2015, 21:26:39 »
tatanka jakim autem jeździsz? W podpisie masz ix35 z 2000 :shock: wyślij info do administratora o zmianę danych.
Czytam i nie wierzę co czytam. Macie przecież młode auta i już takie problemy Mój SF ma 10 lat i centralny działa bez problemów, mam jescze auto innej marki z 2000 roku i centralny również działa ja z chwilą zakupu.

tatanka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Luty 2015, 09:45:10 »
Moje auto jest z 2010 roku, wersja comfort.
Co do zamykania zamków przy większej prędkości to pierwsze słyszę. Auto ma przycisk zamykania zamków i on steruje otwarciem/zamknięciem.
Nie ma też wzmianki o takiej automatyce w instrukcji obsługi?

cruel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Luty 2015, 21:11:28 »
Powyżej 20km/h zamki same się blokują.
Jeśli tak się u Ciebie nie dzieje, to serwis to może aktywować.

Offline tomko04

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Luty 2015, 12:53:33 »
ja też fabrycznie miałem tą opcję wyłączoną. Podczas przeglądu w serwisie załączyli i jest już ok.  Po przekroczeniu 20 km/h drzwi blokują się.

Offline olo1300

• HKP
  • **
Problem z centralnym zamkiem/ryglowaniem
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Styczeń 2017, 17:38:54 »
Witam ok kilku dni zauważyłem dziwny problem z centralnym zamkiem. Po rozpoczęciu jazdy i osiągnieciu odpowiedniej prędkości zamki w drzwiach standardowo zamykają się / ryglują. Losowo zdarza się ,że po ruszeniu autem słychać trzykrotną próbę zamknięcia zamków po czym ryglują się wszystkie drzwi oprócz tylnych lewych. Analogiczna sytuacja ma miejsce przy próbie zamknięcia samochodu z pilota. Naciskanie przycisku sterowania otwieraniem i zamykaniem zamków również przynosi efekt tylko dla trzech drzwi. Aby przywrócić normalną pracę zamków wystarczy otworzyć felerne drzwi kilkukrotnie zamknąć i otworzyć i potem przez jakiś czas jest ok. Takie sytuacje występują losowo. Zastanawiałem się nad włącznikiem znajdującym się na słupku/progu (tym który jest dociskany przy zamknięciu drzwi), lub siłownikiem centralnego zamka. Może ktoś z kolegów miał podobny problem lub jakiś pomysł.

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Styczeń 2017, 20:42:29 »
Witam
Jedną z  przyczyn jest przełamany przewód w wiązce między słupkiem a drzwiami wystarczy zsunąć charmonijkową przelotkę  i kolejno z wyczuciem pociągać za przewody.
Powodzenia

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Styczeń 2017, 21:52:54 »
Dziękuję serdecznie kolego , jutro sprawdzę i dam znać pozdr.

Offline janmar

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Styczeń 2017, 19:57:00 »
Parę tygodni temu zauważyłem że w tylnych lewych drzwiach,przy zamykaniu pilotem,zamek nie zamyka.Ściśle mówiąc nie domyka do końca co widać po położeniu wewn. klamki. Z zewnątrz można otworzyć drzwi .Pozostałe zamknięte prawidłowo.
Po kilkunastokrotnym "pompowaniu" krańcówką TL drzwi,wszystko wróciło do normy.Sytuacja powtórzyła się dwukrotnie.
Te drzwi używane są najrzadziej.Prawdopodobnie krańcówka pokrywa się nalotem.
Brzydka sprawa bo można zostawić otwarte auto.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Styczeń 2017, 22:39:57 »
to nie wina krańcówki. przyczyna leży w silniczku siłownika, najczęściej są to zużyte szczotki lub zawalone smarem.

Offline janmar

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Luty 2017, 13:05:06 »
W moim przypadku ,jak dotąd "pstrykanie krańcówką się sprawdziło
Zamek działa Zapewne lista potencjalnych i rzeczywistych przyczyn jest długa i warta wypisania ....

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Luty 2017, 00:30:40 »
U mnie chyba jednak jest problem z którymś z przewodów w wiązce wspomnianej przez nomi9. Gdy zamek się nie zamyka wystarczy poruszać harmonijką (dosyć mocno) i po chwili na jakiś czas jest ok. Ciągnąłem pojedynczo za przewody ale żaden chyba nie jest załamany.

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Luty 2017, 13:45:25 »
Zewnętrzna osłona przewodu zazwyczaj pozostaje nienaruszona łamią się tylko same druty dlatego jest to takie trudne do wykrycia. Oczywiście nie wykluczam innych przyczyn i tak jak przedmówca uważam że należy je wszystkie opisać . W moim przypadku przełamany był przewód a podkreślam że auto jest z 2014 roku a opisywane drzwi faktycznie używane są najmniej.