Autor Wątek: [ix35 EL] Centralny zamek nawala  (Przeczytany 14761 razy)

Offline Sokolnik

• HKP
  • **
Re: Problem z centralnym zamkiem/ryglowaniem
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Grudzień 2019, 11:34:21 »
Cytat: "olo1300"
Witam ok kilku dni zauważyłem dziwny problem z centralnym zamkiem. Po rozpoczęciu jazdy i osiągnieciu odpowiedniej prędkości zamki w drzwiach standardowo zamykają się / ryglują. Losowo zdarza się ,że po ruszeniu autem słychać trzykrotną próbę zamknięcia zamków po czym ryglują się wszystkie drzwi oprócz tylnych lewych. Analogiczna sytuacja ma miejsce przy próbie zamknięcia samochodu z pilota...

To nie wina wiązki elektrycznej/przewodów, to problem stricte mechaniczny.  
Dzieje się tak w przypadku gdy wewnętrzna blokada zamka, ta przy klameczce jest w martwym punkcie, podczas rozpoczynania jazdy system próbuje zamknąć drzwi, następnie znowu próbuje odblokować i ponownie zablokować. Dlatego słyszymy trzy kliknięcia i tak będzie przy każdym ruszaniu do póki tego nie naprawimy. Może to być spowodowane np. tym że w trakcie otwierania zamka centralnego ktoś od wewnątrz przytrzymał odblokowanie się zapadni/blokady.
Aby to zaobserwować wystarczy podczas zamykania auta popatrzeć do wewnątrz na każdą z klamek a raczej blokad wewnętrznych, ta która będzie drgała przy kolejnej próbie zamknięcia będzie problemem. Należy blokadę fizycznie docisnąć lub otworzyć (bez pilota) przy użyciu lekkiej siły.

Offline stryjek998

• Giełda
Centralny zamek wariuje
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Styczeń 2020, 17:06:37 »
Witam . W moim Hyundaiu ix35 nie zamykał zamek drzwi kierowcy . Gdy kupowałem 21.12.2019 to sprzedający zobowiązał się naprawić . Wszystko potem działało aż do 21.01.2020 i wszystko powróciło jak poprzednio . Podjechałem do sprzedającego (te same miasto )i tym razem na swój koszt wymienił mi cały zamek w drzwiach kierowcy . Śmiga wszystko teraz bez żadnego problemu .