Autor Wątek: [Santa Fe SM] santa fe wahacze tylne , wymiana ,akcja serwis  (Przeczytany 8059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

walddix

• Gość
Witam.
Posiadam Santa fe 2002 roku i doszły mnie słuchy że była jakaś akcja serwisowa na wymianę tylnych wahaczy . Gdzie można się dowiedzieć czy mogę u siebie te wahacze wymienić , bo myślę że są od nowości. Pozdrawiam i proszę o informację za które z góry dziękuje.

Offline kosmos2011

• Giełda
[Santa Fe SM] santa fe wahacze tylne , wymiana ,akcja serwisowa
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2015, 18:46:02 »
Dodaj tag do tematu wg poniższej instrukcji.

Trzeba kliknąć po prawej stronie postu na „EDYTUJ” i następnie:

Tutaj https://service.hyundai-motor.com:444/euro5/login.tiles odpłatnie po wpisaniu numeru vin można sprawdzić w tabelce TSB.

Za darmo w każdym ASO.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2015, 19:42:10 »
Siemasz Kolego, w pierwszej kolejności sprawdź czy Twoje tylne wahacze mają otwory przelotowe w dolnej ściance (bodajże dwa otworki na wahacz). Jeżeli masz tzn że były wymienione, w pierwotnej wersji brak owych otworów powodował korozję wew wahacza ( dostająca się od góry woda nie miała gdzie ujść i wiadomo co się dalej działo:) pozdrówka i pociechy z santowozu:)

walddix

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Luty 2015, 20:31:26 »
Witam i dziękuje za odpowiedzi. Co do Tagu to już dodałem go do tematu i zaraz sprawdzę w tabeli czy faktycznie miał wymieniane już wahacze bo przed chwilką wyszedłem na dwór i poświeciłem latarką na te wahacze i mają po te dwa otworki także chyba jednak miał już je wymieniane. Jak sprawdzę to napiszę . Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

[ Dodano: 2015-02-19, 21:16 ]
Mam pytanie do Kosmos2011 . Czy jest jakaś inna strona aby sprawdzić te wahacze bo na tej nie mogę zapłacić . Coś nie działa . Piszę żeby zapłacić 5 euro za godzinę ale nie przyjmuje wpłaty Wciskam OK aby zatwierdzić i nic się nie dzieje.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Offline Brt

• Administrator

walddix

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Luty 2015, 11:25:18 »
Dzięki BRT za linki.  A czy ma ktoś może jeszcze jakieś informacje gdzie mogę wymienić te wahacze oraz gdzie jest jakaś tabela z serwisu z numerami VIN w których autach te wahacze były już wymienione a w których nie. Pozdrawiam.

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Luty 2015, 12:12:37 »
Wystarczyło poszukać...

Offline DarkXander

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwiec 2017, 07:58:04 »
Odświeżę troszkę temat tylnych wahaczy poprzecznych. Santkiem jeżdżę już dłuższy czas i przyszedł czas na zrobienie przedniego zawieszenia. Zrobiony jest cały przód ( nowe wahacze ) amortyzatory itd itd oraz tylne amortyzatory. Z racji tego że wymieniane było wszystko z przodu musiałem się wybrać na zbieżność i tu zaczęły się problemy :( Dokładniej chodzi o sam tył. Kąty na kole da się ustawić ale niestety brak jest większej regulacji do zbieżności , tak jakby wahacz lewy górny był o centymetr za krótki. Stąd mam pytania. Czy możliwe jest to że były produkowane różnej długości wahacze ?? Na prawym kole wszystko jest ok. Mierząc miarką wahacz górny, okazuje się że jest on około centymetra krótszy od prawego. W aucie nie da rady ustawić zbieżności. Miał ktoś podobny przypadek ? Dodam że auto nigdy nie było uderzone. Może w Hyundaiu inaczej trzeba ustawiać zbieżność ale bo no nie wiem ...... jakieś pomysły ?? Będ wdzięczny za każdą sugestię .

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopad 2017, 09:45:26 »
ja dalem teraz auto na wymiane amortyzatoruw z tylu mechanik mi powiedzail ze sa juz jakies luzy niewielkie na wachazach ale aby je wymienic to trzeba miec wszytski sruby bo tych sie na pewno nie odkreci no i trzeba wszystkie wymienic a do tego moze bedzie i potrzebny demontaz tylnego mostu nie mam pojecia czy mowi prawde

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopad 2017, 12:23:19 »
o wlasnie chodzilo o te sruby do regulacji geomerii
bardzo Ci dzekuje  ;-)