Forum > i30 FD
[i30] nie działa tylna wycieraczka
raphal:
Kostka jest 4-pinowa, na kole zębatym jest tarcza, dolegają do niej 4 styki (coś jak czujnik położenia) więc pewnie w ten sposób wykrywany jest punkt kiedy następuje zmiana kierunków. Szczotki... wydaje mi się że były lekko przytarte w zaznaczonych miejscach. A wycieraczka nie była przymarznięta, po prostu zatrzymała się w 1/4 "drogi" i tak już została. Zdjęcia postaram się zamieścić dziś po południu
[ Dodano: 2015-01-27, 18:13 ]
Zacznę od tego, że dziś udało mi się mechanizm naprawić :)
Przyczyną była dość mocno zapieczona ośka do której przykręca się wycieraczkę. Żeby ją dokładnie wyczyścić (a także kanał, w którym się porusza) należy wpierw rozmontować przekładnię - w tym celu młotkiem delikatnymi ruchami wybijamy oś (wyciśnie ona zębatki z obudowy). Dla ułatwienia można wpierw podważyć i zdjąć jedno ucho (zaznaczone na zdjęciu). Następnie dokładnie czyścimy oś i otwór (można np. śrubokrętem z nawiniętą szmatą), przed złożeniem, nasmarować. I po kłopocie :)
rafal_krk:
Cześć, też mam problem z wycieraczką-zdemontowałem plastiki z klapy, odkręciłem samą wycieraczkę ale utknąłem i nie wiem co dalej- https://www.dropbox.com/s/qci3gaqckjp2l8q/2015-10-24%2013.18.15.jpg?dl=0
Nie wiem czy tą srube którą widać na zdjeciu też odkręcać(tzn próbowałem to zrobić ale skubana trzyma się bardzo mocno) czy też próbwać wbić ośkę do środka-to też próbowałem ale ani drgnie a nie chce zbić szyby.
kosmos2011:
Ta nakrętka musi być odkręcona. WD-40 + kluczyk nasadowy+rurka i może się uda.
GRZECH:
Jak się do tej osi dostałeś?
Tzn. w jaki sposób odsunąłeś plastik - kapturek wycieraczki - by sie do tego dostać?
zmalinowski1968:
W moim nowym nabytku też silnik nie działa.
Ale zatrzymałem się na pierwszym kroku: nie mogę zdjąć ramienia wycieraczki... :-(
Cudowałem, podważałem ale nic z tego. Boję się używać bardziej drastycznych metod, żeby szyby nie rozbić. Poddałem się i zamówiłem specjalny ściągacz wycieraczek - przyda się bo już miewałem z tym problemy. Ale nie aż takie jak w moim nowym nabytku.
A przy ściąganiu poszycia z klapy udało mi się ją w dwóch miejscach połamać. :-(
Starałem się być możliwie delikatny ale delikatnie bardzo się nie dało. Co ciekawe - żadna spinka się nie uszkodziła. Wiele różnych rzeczy widziałem ale żeby spinki były mocniejsze niż plastik, który mocują...
Na szczęście pęknięcia nie są duże i nie w kluczowych miejscach. Skleję to jakoś.
[ Dodano: 2015-12-04, 19:22 ]
Oto co zrobiłem:
- Nabyłem specjalny przyrządzik do ściągania ramion wycieraczek. I tak nie było łatwo ale ramię zeszło.
- Zdjąłem silnik, zbadałem czy jest zasilanie i sterowanie: było.
- Rozebrałem mechanizm ale w środku nie mogłem znaleźć nic o wyglądałoby na zepsute.
- Poszukałem tego mechanizmu do kupienia i nic nie znalazłem.
- U dealera sprzedano mi ten silnik za 380 złotych. Co ciekawe jeśli dealer sprowadza części od Hyundaya to koztuje to 600 z groszami ale jak sciągnie od innego dostawcy (identyczną część!) to prawie połowa taniej.
- Zmieniłem pióro na nowe od Boscha (tak przy okazji).
Wycieraczka działa!
Nawigacja
[#] Następna strona