Forum > i30 GD
Światła pozycyjne / LEd / Automatyczne
piwi:
To co widzisz na drodze to światła dzienne z homologacją na światła pozycyjne, które w trybie postojówek świecą ograniczoną mocą. Nie myl tego z dziennymi z i30, w której świecą stałą mocą i nie są homologowane na postojówki. Również nie myl tego z Kia Ceed, w której zastosowano rozwiązanie o którym napisałem na początku tego postu, czyli dzienne razem z postojówkami.
Czy masz dostęp do instrukcji od swojego samochodu? W instrukcji do i30 z 2012 jest napisane tak:
"Układ DRL wyłączy światła dzienne gdy:
1. Włączone są światła pozycyjne lub reflektory (światła mijania)
2. Silnik jest wyłączony."
dario_79:
Sprawdzę wieczorem, bo temat ciekawy. A instrukcje mam w domu. Jedynie co mogę potwierdzić to właśnie sprawdziłem i dzienne led działają z taką samą mocą same jak i z postojowymi (tylko na włączonym silniku) Gasną po włączeniu mijania. Tak mam i już spotkałem się kilka razy z i30 jadącym na postojowych z włączonymi dziennymi led.
Marrat:
Właśnie sprawdzałem u siebie w i30 z 2014 roku i potwierdzam powyższe.
Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli jest ostatnia w wątku. Usunięcie cytatu. tekla
piwi:
Sprawa trochę się rozjaśnia, bo z wypowiedzi WebTom można było wywnioskować, że dzienne świeca się razem z mijania, a tak nie może być i tego się cały czas trzymałem. Zgodnie z przepisami UE może tak być, że dzienne gasną dopiero po przełączeniu na mijania. W każdym bądź razie dzienne z mijania nie mogą świecić i nawet wypowiedź jakiegoś policjanta mnie o tym nie przekona bo to zwykła bzdura. Przepisy to przepisy i koniec :) Zatem wszystko mamy jasne, aczkolwiek gdybyś później wkleił zapis z Twojej instrukcji to byłbym wdzięczny gdyż sam chciałbym aby w mojej i30 ASO przeprogramowało światła DRL tak aby świeciły się jeszcze na postojówkach (dobra opcja jak się np wjeżdża do tunelu)
AndrzejK:
W Hyundaiu 1,4 w wersji comfort z 2012r ( kwiecień ) swiatła dzienne ( led ) u mnie świecą się tylko same.Nie świecą się żadne postojowe,oraz tylne pozycyjne.
Nawigacja
[#] Następna strona