Autor Wątek: [Santa Fe SM] Interfejs diagnostyczny  (Przeczytany 13822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marian_admwz

• HKP
  • **
[Santa Fe SM] Interfejs diagnostyczny
« dnia: 17 Grudzień 2014, 13:21:12 »
Planuje zakupić ELM 327 na bluetooth. Chciałem zdiagnozować Nissana Micrę 2003r ( chyba sonda lambda szwankuje ), ale i też swojego Hyundaia. Pytanie, czy warto taki wynalazek kupować ? Jakie informacje można uzyskać o Santa Fe ? Proszę o opinie użytkowników.

suchar

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudzień 2014, 13:24:30 »

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudzień 2014, 13:24:57 »
Sam mam, używam. Wyciągniesz dane z ECU tylko. Spalanie, błędy ECU. Obroty, temperarura itp. ABS, czy poduszki już nie

Offline marian_admwz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudzień 2014, 13:43:59 »
Szkoda, że ABS nie działa  :-( . Myślę, że zainwestuje w to cudo. Lepiej brać na usb czy przez bluetooth ? Jest jakaś różnica, oprócz tego, że bluetooth jest bardziej mobilny ?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudzień 2014, 14:43:59 »
Cytat: "marian_admwz"
Lepiej brać na usb czy przez bluetooth ? Jest jakaś różnica, oprócz tego, że bluetooth jest bardziej mobilny ?

Na BT podłączysz się pod torque na przykład.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2014, 18:37:00 »
Cytat: "suchar"
popatrz tutaj:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=63026#63026

Cytat: "marian_admwz"
Szkoda, że ABS nie działa

Marian to chyba jednak nie zadałeś sobie trudu przeczytać to co napisał suchar

Offline marian_admwz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudzień 2014, 21:16:41 »
Cytat: "kosmos2011"

Marian to chyba jednak nie zadałeś sobie trudu przeczytać to co napisał suchar

Chodzi o to, że bez modyfikacji jest dostęp tylko do danych z komputera. A jak pozmieniam sobie piny to na innym aucie może mi nie działać, chyba że zmienię piny w gnieździe.

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudzień 2014, 22:10:49 »
moja rada, kup zwykly usb tylko do hultaja, mozna dostać za grosze i tego masz do lapka po przelutowaniu pinow. I kup sobie bluetooth dla wszystkich aut. Fajna sprawa jak zepniesz z tourqe i masz podgląd live w trakcie jazdy

Offline marian_admwz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudzień 2014, 11:58:13 »
Cytat: "lukasek101"
moja rada, kup zwykly usb tylko do hultaja (...) I kup sobie bluetooth dla wszystkich aut(...)

I to jest najlepsze rozwiązanie.

aprzemek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudzień 2014, 13:53:20 »
To jak odkopię temat. Mam swój ELM Bluetooth, który z innymi samochodami działa bez problemu. Podpiąłem go do Sana Fe (2005 rok) i połączyłem z Torque. Wszystko mruga jak powinno, program na pasku powiadomień pisze, że połączył się z ECU, jednak nie odczytuje żadnych danych, nie pokazuje też żadnych błędów (mimo, że CHECK się świeci). Czy Wasze ELM na BT działają dobrze?

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudzień 2014, 23:36:56 »
Mój działa ok na torque, spróbuj jeszcze apki dashcommand, jest tam trochę zabawy z konfiguracją ale warto. Aplikacje pokazują wszystkie dostępne parametry pracy z ECU, błędów nie znalazły także nie miałem co u siebie kasować.

aprzemek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudzień 2014, 00:47:11 »
To ciekawostka - Torque nie działa u mnie. Bez względu na konfigurację nie chce ruszyć. Natomiast działa polski Piston. Chwila ustawień i wszystko pokazuje. Swoją drogą wydaje mi się nawet bardziej czytelny niż Torque.
Teraz jeszcze tylko pozostaje rozwiązanie problemu, który wywala CHECKa :)

waw_snow

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudzień 2014, 18:30:28 »
Dzisiaj doszła do mnie przesyłka z zakupionym ELM 327 mini. Pierwsze odczucia fajna zabawka, z Torque działa tylko pytanie do zaawansowanych użytkowników czy ten interfejs wyłącza się w ogóle? Zauważyłem ze po zgaszeniu samochodu i wyjęciu kluczyka ze stacyjki dalej świeci się dioda i mam połączenie bluetooth. Ile pobiera prądu taki interfejs?

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudzień 2014, 18:36:26 »
Ganiam z nim jeż 3 m-c bez wyłączania i nic się nie dzieje, także apetytu dużego raczej nie ma:)

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudzień 2014, 19:03:57 »
Tak samo, mam już chyba z pół roku i nie wyjmowany siedzi. A samochód stał czasem w lecie po tygodniu nie jeżdżony i na starym, słabym akumulatorze dawał radę odpalić, więc na pewno nie ma się czego obawiać.