Forum > Tucson JM

[Tucson] Wymiana świec żarowych Tucson 2.0, jaki producent ?

<< < (3/4) > >>

bartekzg:
po ciepłych wiosennych, później letnich, a nawet jesiennych dniach wróciła zima i razem z nią wrócił temat świec żarówych :-| , tym razem dotyczy on mnie :cry: .
Dzisiaj przy -6 musiałem zakręcić dłużej niż zwykle (niewiele ale jednak) i to przypomniało mi o mrozach z ubiegłej zimy i utrudnionym odpalaniu przy wiekszych mrozach. Aku nowy, paliwo tylko shell, zawsze do pełna, filtr paliwa swiezy, wiec pozostaje wymienic swieczki.
Dziś znalazłem NGK i jade ja nabyć. Muszę tylko znaleźć mechanika który mi je wymieni.

Wiecie ile może kosztować taka przyjemność ( sama robocizna)  :?:

ZYGID:
Witam.
Mnie ten temat też interesuje, auto na mrozie pali nierówno,
jak wymieniac to wszystkie cztery, oczywiście jakieś lepsze a wymiana nie jest podobno taka prosta, świece lubią się ukręcac, na razie ogłądałem je przez lusterko, bo trudno je dojrzeć a co dopiero do nich dojść.

bartekzg:

--- Cytat: "ZYGID" ---auto na mrozie pali nierówno,
--- Koniec cytatu ---

no właśnie - tu mam mały dylemat - czytam że przy spalonych swiecach samochód po odpaleniu nie równo pracuje - u mnie jak odpali to pracuje bez zarzutu.
ZYGID, przy jakich temperaturach zauważasz problemy ?

Dzwonilem do ASO-koszt zakupu jednej świecy żarowej 302zł  dawno się tak nie ubawiłem. :mrgreen:
Jak zapytałem jaki jest koszt wymiany usłyszałem, że oddzwonią bo musi sprawdzić - sprawdza już blisko 6godzin. Chyba tanio nie będzie 8-)

jest jeden plus - diagnostyka komputerowa kosztuje 132zł i na bank wykaze czy siece są sprawne czy nie, dodatkowo moze okazac sie że walnięty jest np modół lub coś innego.

Aktualizacja: Zadzwonili 169zł za wymiane - dużo? na dwoje babka wróżyła

ZYGID:
Witam.
  Generalnie silnik odpala nierówno przy temperaturach minusowych może poniżej
-trzech stopni , trwa to kilka krótkich sekund, potem praca się wyrównuje i jest OK. Prawdopodobnie szwankuje jedna świeca, bo gdyby więcej to by ciężko odpalał, a z tym problemu niema.
Z cenami świec pojechali równo, dowiadywałem sie w sklepach i swieca do tego modelu BOSH lub NGK kosztuje w granicach 70 ZŁ.,a za wymiane 169  wydaje mi się  niedużo.

bartekzg:

--- Cytat: "ZYGID" ---Witam.
  Generalnie silnik odpala nierówno przy temperaturach minusowych może poniżej
-trzech stopni , trwa to kilka krótkich sekund, potem praca się wyrównuje i jest OK. Prawdopodobnie szwankuje jedna świeca, bo gdyby więcej to by ciężko odpalał, a z tym problemu niema.
Z cenami świec pojechali równo, dowiadywałem sie w sklepach i swieca do tego modelu BOSH lub NGK kosztuje w granicach 70 ZŁ.,a za wymiane 169  wydaje mi się  niedużo.
--- Koniec cytatu ---

no właśnie dzisiaj -11 rano w nocy -13 i odpalanie..... pokręcił moze 3-4sek i tak jak by chciał załapać ale nie - dalej kręci tym razem 2-3 sek i znów jak by chciał załapac ale znowu nie - dalej kreci i po moze 1sek odpalił. wg mnie pracuje równo- może w pierwszej chwili ciut inaczej....może.... :-/

nie jest dramatycznie ale wkurza mnie to - ostatnio do paliwa dodałem shell depresator - wiec kaszy w zbiorniku nie ma.

Gdyby to był stary gaźnikowy silnik powiedział bym że nie dostaje paliwa  :-P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej