Forum > Sonata

[Sonata] Sprężyny Jamex - 40 mm

<< < (14/15) > >>

Jarek:

--- Cytat: "Mimix" ---utwardzenie jest rzedu 30%
--- Koniec cytatu ---

Zanim kupisz i założysz takie sprężynki obejrzyj wahacze w okolicach mocowania sworzni kulistych, są zbyt cienkie na takie "twarde" mody. Nawet nieumiejętny montaż sworzni je krzywi i zmienia tym samym kąt poczylenia koła a co dopiero twarde sprężynki na naszych gładkich asfaltach ;-)

kml:
Mimix, powiem tak: chcieć to ja w tej chwili se mogę :-/ ale nadal stawiam na jamexy i takie będe brał. To co mnie niepokoi to ew konieczność zmiany amorów gdyby się okazało, że obecne są zbyt wyeksploatowane i samochód będzie skakał jak piłka zatem zanim kupie jamexy to musze mieć odłożone pieniądze na to ew amortyzatory i koszt wymiany...

Mimix:

--- Cytat: "Jarek" ---Nawet nieumiejętny montaż sworzni je krzywi
--- Koniec cytatu ---

To jak sie dzieje ze wytrzymuja
--- Cytat: "Jarek" ---na naszych gładkich asfaltach
--- Koniec cytatu ---
? ;-)

Bio:

--- Cytat: "kml" ---
--- Cytuj ---Więc jeśli chcecie zmieniać sprężyny - niestety amortyzatory też zmieńcie, jeśli zależy wam na bezpieczeństwie
--- Koniec cytatu ---

Tak powinno się robić ale "długie" amortyzatory też dają rade o ile sprężyna nie jest krótsza niż -40 w stosunku do oryginału. Spradzane empirycznie u znajomego, nie rozpadły się po ponad roku jazdy i coś koło 40 tys km.
--- Koniec cytatu ---

zależy od stopnia zużycia amortyzatora - jeśli jest funkiel nówka ale seria - potrzymie te 80kkm...

jeśli już ma za sobą ileśdziesiąt kkm to może się rozsypać znacznie szybciej... ja tam na bezpieczeństwie wolę nie ryzykować ;) nie jeden rozlany amortyzator widziałem, albo wybitego mac erssona widziałem :)

Mimix:

--- Cytat: "Bio" ---jeśli już ma za sobą ileśdziesiąt kkm to może się rozsypać znacznie szybciej
--- Koniec cytatu ---

nikt nie mowi tu o jezdzie na wylanych amorkach :) Jedynym faktem to to, ze krotsze sprezyny moga pomoc amorkowi w tym, ale uwazam ze na oryginalnej sprezynie tez dlugo by nie wytrzymal. ;-) wiec czy pojezdze miesiac dluzej na danym amorku to i tak trzeba go zmienic :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej