Forum > Sonata
[Sonata] Sprężyny Jamex - 40 mm
Brt85:
Koleżanki i koledzy, Zaczyna się robić OT <stop>
Proszę o powrócenie do sedna tego topicu.
Wszelkie inne niejasności rozwiązujcie na PW lub w odpowiednim temacie.
Pozdrawiam
Brt
o*La:
--- Cytat: "Mimix" ---o*La moge wiedziec ile Cie to kosztowalo?
--- Koniec cytatu ---
Jutro odszukam paragony i napiszę, ale za wymianę nic nie płaciłam bo zmienił mi je znajomy.
EDIT: cena sworznia wahacza 60 zł brutto i cena gumy drążka stabilizatora 9 zł brutto w sklepie Saga Auto.
Bio:
widzę, że temat o sprężynach.
Chciałbym zauważyć, że jeśli wymienimy sprężyny na krótsze, zabierzemy seryjnemu amortyzatorowi powierzchnię (w tym wypadku wysokosć) roboczą. Odbije się to znacznie szybszym zużyciem amortyzatora, a w przypadku dobicia - uszkodzeniem nie tylko amortyzatora.
Więc jeśli chcecie zmieniać sprężyny - niestety amortyzatory też zmieńcie, jeśli zależy wam na bezpieczeństwie
kml:
--- Cytuj ---Więc jeśli chcecie zmieniać sprężyny - niestety amortyzatory też zmieńcie, jeśli zależy wam na bezpieczeństwie
--- Koniec cytatu ---
Tak powinno się robić ale "długie" amortyzatory też dają rade o ile sprężyna nie jest krótsza niż -40 w stosunku do oryginału. Spradzane empirycznie u znajomego, nie rozpadły się po ponad roku jazdy i coś koło 40 tys km.
Mimix:
Kml Ty w koncu zamawiasz do swojego sprezynki? Ja pisalem ostatnio do faceta jednego co tym handluje i w przyszlym tyogdniu ma sie do mnie odezwac, bo akurat nie mieli asortymentu na magazynie (co mnie wcale nie dziwi :D ) Napisal mi tez ze utwardzenie jest rzedu 30% ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona