Autor Wątek: [Getz] [Getz] Czarny dym  (Przeczytany 3802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mati888811

• HKP
  • **
[Getz] Czarny dym
« dnia: 28 Listopad 2014, 14:46:13 »
Witajcie, dzisiaj miałem dziwny przypadek...
Mam w aucie akumulator 53 ah powinien być większy. Zawsze byłem pewien iż problemy z zapalaniem z tego wynikają że jest poprostu za słaby. Dzisiaj odpaliłem podjechałem kawałek aby umyć auto. Umyłem i chcę odjechać i odpalam a on kręci i nic. Potem znowu podgrzałem kilka razy świece i odpalam i dodałem gazu niestety. I nagle auto zamieniło się w pociąg. Ogromne chmury dymu i rosnące powoli obroty oraz zero reakcji na pedał gazu. Po pewnym czasie wrócił do normalności lecz gdy dodawałem gazu mimo rozgrzania nadal wydobywał się czarny dym (tylko jak dawałem więcej gazu) potem pojeździłem, przepaliłem i niby normalnie wrócił do stanu przeźroczystego. Czy mogłem jakoś zalać świece i dlatego taki efekt wystąpił? Czy olej do 2T, którego dopiero przepalam drugie 100 ml mógł to spowodować?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:32:54 przez Brt »

Offline albert

• Giełda
[Getz] Czarny dym
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopad 2014, 15:08:49 »
Miałem podobną sytuację. W moim przypadku pomogło czyszczenie przepustnicy. Olej 2T, który również używam i to od dłuższego czasu, nie ma nic do rzeczy. O jakich świecach piszesz, bo w tym silniku są tylko świece żarowe?

Offline mati888811

• HKP
  • **
[Getz] Czarny dym
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopad 2014, 20:50:55 »
Niewiem, szukam jakiegos powiazania miedzy dodaniem gazu atym przypadkiem. Teraz juz niby jest normalnie ale coz jak sie powtorzy to pierwsze co napisales.

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Czarny dym
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2014, 12:52:20 »
Mati888888811 dodaj tag do tematu wg poniższej instrukcji.

Trzeba kliknąć po prawej stronie postu na „EDYTUJ” i następnie:

Offline mati888811

• HKP
  • **
[Getz] Czarny dym
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopad 2014, 16:10:25 »
Spoko co nie zmienia falfaktu iz dalej nniewiem czemu tak sie stalo, teraz jest juz normalnie. To ze słabo kreci alternator to wiwina swiec czy akumulatora(53ah)

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Czarny dym
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopad 2014, 17:48:58 »
Może za słabo wymieszałeś pliwo i zaciągnął silnik mieszanke bogatszy w olej i zakopcił jak moocykl 2-suwowy.
Dawniej polecano dolewać mixol ale do opałówki bo krążył mit o jej suchości. A czy teraz to warto robić to nie wiem.
CO do zapalania w ropniakach najważniejszy jest prąd rozruchu akumulatora a nie jego pojemność. Może masz za słaby aku  prądowo i słabo kręci.

Offline mati888811

• HKP
  • **
[Getz] Czarny dym
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopad 2014, 20:49:54 »
Wiesz jak juz podladuje to spoko. Np jak jezdze codziennie to spoko postoi 2 dni i juz slabo kreci