Forum > i30 FD
Moment obrotowy
rencak:
Drodzy forumowicze!
Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie na które nie mogę sobie sam odpowiedzieć.
Otóż jaki moment obrotowy silnika jest lepszy dla przeciętnego użytkownika samochodu.
Czy lepszy jest max moment obrotowy silnika przy większych obrotach np.5000 ob/min
czy przy mniejszych np. 3500 ob/min?
Jakie to ma znaczenie dla zwykłego użytkowania auta?
Wdzięczny będę za fachowe wytłumaczenie tego problemu.
Wojtek123:
Dla zwykłego użytkownika najkorzystniejszy jest silnik z maksymalnym momentem obrotowym dostępnym w jak najszerszym zakresie obrotów. Obecnie są to "diesle" i benzynowe z turbodoładowaniem. Korzystając z tych aut nie musisz wkręcać silnika na wysokie obroty aby przyspieszyć. Silnik jest bardzo elastyczny nie wymaga częstej zmiany biegów. Oczywiście normalnym użytkownikiem jest też kierowca który lubi dźwięk wysokich obrotów i częstą zmianę biegów, wszystko zależy od upodobań.
rencak:
Przepraszam.........................ale czegoś nie kumam............................w jak najszerszym zakresie obrotów.................to znaczy??????
Przecież max moment obrotowy jest przy konkretnych obrotach np.5000, a nie w jakimś zakresie...................dobrze ja to interpretuję czy jestem w błędzie?
I właśnie interesuje mnie ta ilość obrotów............................jeżeli silnik ma max ilość obrotów np.6500 a max moment obrotowy przy 5000 to czym się różni dla przeciętnego użytkowania od silnika który ma max ilość obrotów np. też 6500 ale max. moment obrotowy przy 4000.????????
Wojtek123:
"Przecież max moment obrotowy jest przy konkretnych obrotach np.5000, a nie w jakimś zakresie...................dobrze ja to interpretuję czy jestem w błędzie?"
Prawda....max przy 5000 czy 4000 obr/min to niewielka różnica i dla normalnego użytkownika nie ma znaczenia w pierwszym przypadku najlepszego "buta" będzie miał przy 5000 obrotów a w drugim przy 4000. Tylko, że konstruktorzy pracują nad tym aby ten moment był osiągalny w jak najszerszym zakresie obrotów i udaje im się uzyskać w miarę dużą stabilność np. od 1700 do 3000obr/min (nie jest to stała wartość lecz ulega niewielkim zmianom) pozwala to na płynną jazdę w tym właśnie zakresie obrotów (tak na mój krótki bo krótki ale rozum :-) moment obrotowy jest siłą działającą od tłoka na wykorbienie wału korbowego im ta siła jest większa i w większym zakresie obrotów nie ulega dużym zmianom tym jazda jest płynniejsza i dla niektórych milsza. W miarę stabilny i wysoki moment przy stosunkowo niskich obrotach osiągają silniki "Diesla" i benzynowe z doładowaniem.
tak mi się przynajmniej wydaje.
Pozdrawiam
wlad:
--- Cytat: "rencak" ---Przecież max moment obrotowy jest przy konkretnych obrotach np.5000, a nie w jakimś zakresie...................dobrze ja to interpretuję czy jestem w błędzie?
--- Koniec cytatu ---
przykładowo silnik 2,0crdi ma max moment w zakresie 1800-3200 obr/min.
Nawigacja
[#] Następna strona