Autor Wątek: [Santa Fe CM] Uciążliwe wypadanie zapłonów 3.3L  (Przeczytany 9626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Herbinek

• Gość
[Santa Fe CM] Uciążliwe wypadanie zapłonów 3.3L
« dnia: 13 Listopad 2014, 12:33:54 »
Panowie od dłuższego czasu borykałem się z występowaniem wypadania zapłonów o kodzie ogólnym P0300 oraz najczęściej P0302 i P0306.
Do tego stopnia że oddałem auto do serwisu aby znaleźli mi przyczynę... NIE ZNALEŹLI ale również nie wzięli pieniędzy bo skoro nie zrobili to to nie ma za co płacić. Posprawdzali mi wszystkie czujniki... pousuwali nieszczelności dolotu i nadal nic
Ale ostatnio zauważyłem zależność dość śmieszną na pierwszą chwilę a mianowicie jeżeli w zbiorniku paliwa posiadam paliwa nie więcej niż 12-15 % tak aby świeciła się rezerwa problem wypadających zapłonów znika. Ani jednego totalne nic i auto jeździ rewelacyjnie. Gdy tylko zaleje paliwo powyżej zaświecenia się rezerwy problem zapłonów wraca od razu. Dodam jeszcze ze nie wymieniałem filtra paliwa ( tutaj przydał by mi się numer katalogowy tego filtra) oraz nie mogę zalać więcej jak 25-30 litrów paliwa bo ciągle odbija pistolet tak jak by był pełny zbiornik..... jeżeli macie jakieś pomysły chętnie poczytam może ktoś na coś wpadnie lub miał taki objaw. Pozdrawiam

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopad 2014, 14:18:25 »
Możesz mieć zapchany filtr, zapowietrzony zbiornik, niedrożne odpowietrzenie, częściowo niedrożny przewód główny od baku. Ja bym zaczął od najtańszych i najprostszych spraw-wymiana filtra to podstawa. Jeśli nie pomoże, lub pomoże na krótko to trzeba zajrzeć do baku. Koledzy z forum znajdowali tam bardzo dziwne rzeczy. Ale dziwi mnie, że auto było w serwisie i tam nie wymienili Ci filtra. Bardzo dziwne :shock:

Herbinek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopad 2014, 16:43:55 »
Nie wymienili ponieważ to jest filtr typu long life i bez widocznych powodów nie trzeba go wymieniać. tym bardziej ze auto jest z gazem i objaw jest i na gazie i na benzynie.
Nie podważalne jest to ze są słabi i tyle. czy odpowietrzenie zbiornika znajduje sie na zbiorniku dostępne od otworu rewizyjnego pod fotelami czy po prostu wychodzi wąż do filtra węglowego systemu EVAP ? gdzieś koło pompy ?  pytanie jest czy muszę ten filtr paliwa wymieniać w serwisie czy powinienem poradzić sobie sam ? Mam potrzebne narzędzia i trochę zmysłu technicznego. Koszt wymiany w serwisie to 180 zł i zastanawiam się czy warto się męczyć za takie pieniądze ?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopad 2014, 18:11:33 »
Stawiam na EVAP. Dziwne, że nie ma błędu (a może jest?) bo EVAP jest dość wrażliwym elementem i lubi szybko wywalić błąd gdy coś z nim nie gra. Oczywiście mam na myśli prześwietlenie całego układu odprowadzania par paliwa, nie sam filtr czy korek wlewu.

Herbinek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopad 2014, 12:08:29 »
dzisiaj lub jutro to zobaczę może spróbuje przedmuchać przewody. A filtr wymianie w przyszłym tygodniu. Po wymianie napisze czy to coś dało.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2014, 13:02:45 »
Przedmuchać przewody? Ciekawa koncepcja naprawy. Zacznij od błędów, a nie od końca. Diagnozy przeprowadza się po kolei.

Herbinek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2014, 22:02:20 »
Od jakich błędów ? Oprócz wypadania zapłonów nie ma żadnych błędów wiec nie mam co sprawdzać a fakt ze coś jest przytkane skoro nie mogę zatankować paliwa podpowiada mi że trzeba sprawdzić czy są drożne przewody więc w tym celu je przedmucham. Wydaje mi się że to jest logiczne.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopad 2014, 13:15:27 »
Ech, ale błędy to nie wszystko. Jakie są korekty paliwowe? jest powtarzalny ten problem w takich samych warunkach? Trzeba wtedy zobaczyć co korekty STFT pokazują. Może to wcale nie pojedynczy problem.

Herbinek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopad 2014, 20:51:30 »
Przyjacielu pisałem przecież ze wszystko zostało sprawdzone łącznie z wszystkimi czujnikami. Wahania sond są idealne, korekty krótko i długo terminowe są również książkowe. Pisałem również ze odkąd jeżdżę na rezerwie nie pojawiają się żadne błędy a po zalaniu powyżej punktu zgaśnięcia kontrolki błędy pojawiają się od nowa do momentu kiedy poziom paliwa znowu nie spadnie poniżej. Więc te błędy są spowodowane albo evapem albo zapchanym filtrem. Zrobię to napisze co było powodem.
Błędy pojawiają się tylko na cylindrach 2 i 6 nawet pomimo przełożenia świec wtrysków oraz cewek. Ciśnienia w cylindrach są prawidłowe między 11 a 11,5 Map sensor również ok. Czujniki położenia wału oraz wałków rozrządu również działają prawidłowo. Więc sprawę samego silnika zamykam i szukam po zanim.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopad 2014, 08:14:20 »
Cytat: "Herbinek"
Wahania sond są idealne, korekty krótko i długo terminowe są również książkowe.

To ciekawe bo skoro zapłony wypadają to powinno być widać, że jest za bogato i wygląda, że tylko w jednym banku. Ale widzę, że wszystko wiesz.
EVAP i regulator ciśnienia paliwa - chyba tylko to pozostaje.

Offline wolga84

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Wrzesień 2018, 21:31:14 »
cześć,
chciałem zapytać jaki jest finał tej historii, gdyż mam podobny problem.