Forum > Getz
[Getz] Wysokie spalanie Getz 1.1 63KM 2003
jmtotaszek:
Posiadam ten sam model i u mnie takie drżenie ale na jałowym biegu występowało tylko wtedy, gdy pojawił się problem z przewodami zapłonowymi. Kupiłem nowe, ale nie oryginalne + świece NGK BKR5ES-11. Problem zniknął :)
W razie czego szczelina w świecach powinna wynosić 1,0 - 1,1mm.
Takie drżenie może być również spowodowane urwaniem łapy silnika albo mocowania skrzyni biegów.
Jeśli chodzi o kody błędów do sonda lambda generuje kod P0420 - "zbyt niska wydajność katalizatora" i faktycznie może być tak, że po usunięciu błędu (ktoś mógł usunąć przed sprzedażą autka) przejedziesz nawet 3000km i check engine się nie zaświeci, a innym razem zrobisz 17km i pojawi się błąd. Ja już tak miałem ;)
kosmos2011:
Dominik od spalania jest sonda lambda i czujnik temperatury silnika, przewody WN (kup tylko oryginał) i świece zapłonowe podwyższą kulturę pracy silnika.
12dominik21:
Witam again! Świeżo po wizycie w warsztacie. Ustaliłem tylko jedno- wywalają 2 błędy, czujnik położenia wałka rozrządu i P0420 czyli zbyt niska wydajność katalizatora. Koleś stwierdził, że sondy są ok, a wysokie spalanie jest spowodowane nieszczelnością w układzie wydechowym lub ewentualnie złą dawką na wtryskach (wymieniałem świece- były nieźle okopcone i zalane czymś brązowym i klejącym na gwincie). Zaproponował wymianę katalizatora i w zasadzie całego układu wydechowego- czyli jakaś 1/4 wartości samochodu!
Co teraz? są jakieś zamienniki? Inne rozwiązania? :shock:
kosmos2011:
Też mam błąd P0420 i zużycie paliwa jest ok. Katalizatora nie wymieniaj na to jeszcze będzie czas. W silniku 1.1 jest MAP sensor zamiast przepływomierza i trzeba go też sprawdzić. W pierwszej kolejności zrób regulację zaworów jest taka jak w starych autach czyli na śrubkę.
12dominik21:
A droga taka zabawa w regulację zaworów? Mam nadzieję, że w 100 się zmieszcze?:) jakie powinny być wartości mniej więcej, żebym wiedział czy koleś zrobi to dobrze, czy nie będzie jeszcze gorzej:(
Nawigacja
[#] Następna strona