Forum > Tucson JM
Przygód z Tucsonem ciąg dalszy - brak biegów :)
rambo_3m:
--- Cytat: "Łukasz" ---Tylko tyle, że linka może być nieoryginalna wyczytałeś z tego posta?
A tego, że nie wiadomo w jaki sposób i w jakich warunkach auto było użytkowane to już nie?
Poza tym to nie jest żadna poważna awaria...
--- Koniec cytatu ---
Ja po prostu nie wiem jak sposób używania samochodu ma się do zerwania tej linki? Ktoś za mocno zmieniał biegi?
Poza tym niby nie poważna awaria ale Hyundai Polska każe czekać 5 tygodni na tą linkę bo takiej nie mają w Polsce - ot co.
Łukasz:
--- Cytat: "rambo_3m" ---Ja po prostu nie wiem jak sposób używania samochodu ma się do zerwania tej linki? Ktoś za mocno zmieniał biegi?
--- Koniec cytatu ---
Raczej chodzi o częstość zmiany biegów - jak ktoś zrobił np. 800 tys. km. (zwłaszcza jeśli większość po mieście) to dużo część zmieniał biegi niż ktoś kto zrobił 100tys. km głównie na trasie.
Ale w sumie masz rację, trochę z tym przesadziłem w odniesieniu do linki. Zareagowałem tak nieprzemyślanie głównie dlatego, że napisałeś o tym tak jakby Ci co najmniej silnik z pod maski wyskoczył :)
Tymczasem jest to raczej drobna awaria. Choć 5 tygodni oczekiwania na linkę to zdecydowanie za długo i tu już można się wku... zdenerwować.
Carexpert:
Sam widzisz ze to raczej nietypowa awaria bo linki nie ma w polsce i musisz czekac na nia. Znaczy ze masz wyjatkowo zle traktowany lub zle serwisowany samochod. Owszem linki czasem pekaja ale w bardzo wiekowych autach lub jak sa zle zalozone. Trzecia opcja to powolne zacieranie sie lub zamarzanie i przez to wieksze i szybsze jej zuzycie ale jak ja pracuje ponad 20 lat w samochodach linki biegow zmienialem moze z 3 razy. Linke mozesz zregenerowac za pare zl i w ciagu kilku godzin do dnia zrobia to warsztaty tym sie zajmujace.
rambo_3m:
--- Cytat: "Carexpert" ---Sam widzisz ze to raczej nietypowa awaria bo linki nie ma w polsce i musisz czekac na nia. Znaczy ze masz wyjatkowo zle traktowany lub zle serwisowany samochod. Owszem linki czasem pekaja ale w bardzo wiekowych autach lub jak sa zle zalozone. Trzecia opcja to powolne zacieranie sie lub zamarzanie i przez to wieksze i szybsze jej zuzycie ale jak ja pracuje ponad 20 lat w samochodach linki biegow zmienialem moze z 3 razy. Linke mozesz zregenerowac za pare zl i w ciagu kilku godzin do dnia zrobia to warsztaty tym sie zajmujace.
--- Koniec cytatu ---
Tej linki nie dało się zregenerować ponieważ pękł taki plastik prowadzący linkę i przez to linka pracowała na boki co doprowadziło do jej zerwania. Prawdopodobnie stało się już dłuższy czas temu - podejrzewam ASO w Gdyni (oni jakiś czas temu wymieniali mi sprzęgło w samochodzie). Aby nie czekać 5 tygodni na linkę kupiłem używaną na szrocie.
Nawigacja