Forum > i40 VF

[i40 VF] I40 sedan 1.6 GDI - nadmierne spalanie

<< < (3/5) > >>

ecodriver:
Odgrzewam temat po pewnym czasie, w którym kilka baków zatankowałem. Na razie nigdy nie udało mi się zejść w jezdzie miejskiej poniżej 10l/100km. Zwykle jest to jakieś 10 z hakiem. Na trasie w okolicach 6l. Jadąc i obserwując licznik kilometrów pozostałych do przejechania czasami jestem zaszokowany, bo np. na odcinku około 1km potrafi "ubyć" 3 km. W mieście jeżdżę odcinki 7-15 km i wcale tak często nie stoję na światłach, bo są odcinki, które pokonuję na szóstym biegu. Na razie jeszcze nie interweniowałem w Hyundaiu, bo chcę to zrobić przy okazji rocznego przeglądu.

e-tomek:
U mnie licznik przejechanych kilometrów działał raz w taki sposób, że ja jechałem ... a on pokazywał, że do przejechania jest więcej km, aniżeli przed chwilą :D
Ja bym testował spalanie tylko i wyłącznie metodą chałupniczą = zalać bak do pełna, przejechać sporo km (żeby błąd pomiaru był jak najmniejszy), dolać ... i wiedząc ile km zostało przejechanych, obliczyć. Przy czym najlepiej byłoby się posiłkować jakimś sprzętem gps-owym. U mnie np. jadąc 140km/h realnie (według gps-a), licznik pokazuje 155km/h ... czyli licznikowo zużycie wyszłoby mniejsze o ok. 10% aniżeli realnie - co by mnie pewnie ucieszyło ogromnie - no, ale liczą się fakty.

ecodriver:
Wszystkie kolejne pomiary od mojego pierwszego postu są pomiarem rzeczywistego zużycia (po kolejnych tankowaniach). Moje podejrzenia idą w kierunku wadliwego działania czujnika/algorytmu sterowania dopływem paliwa/składu mieszanki. Tylko w ten sposób można wytłumaczyć fakt, iż na tej samej trasie powtarzanej codziennie w bardzo zbliżonych warunkach ruchu licznik kilometrów pozostających do przejechania potrafi pokazać, że "zużyto" paliwa na od 7 do 15 km (niesamowite różnice). Ja jeżdżę dokładnie za wskazaniami trybu oszczędnego w samochodzie pokazującego kiedy wrzucać biegi i nie rozpędzam auta gwałtownie. To mnie chyba najbardziej wk....wia. Rozumiałbym spore zużycie przy dynamicznej jezdzie - coś za coś.

choody:
nieraz dynamiczne ruszenie moze byc lepsze niz szybsza zmiana biegow.kilma km/h przeciag ac bieg np 4 troche przeciavam i wrzucam 6stke. tez duzo daje donezdzanie do swiatel na biegu a nie na luzie i takie inne jak jedziesz z gory puszczasz gaz i na biegu jedziesz...... rozne takie.

Marcin12:
E-Tomek jedyne, co Ci mogę poradzić to przełącz sobie wyświetlacz na tryb pokazujący chwilowe spalanie i obserwuj wskazania podczas jazdy. Staraj się obserwować jak w danym momencie spalanie się zachowuje.
Ciągnij go wyżej na danym biegu, ale szybciej zbijaj biegi staraj się unikać małych obrotów na wyższym biegu.
Pamiętaj ze to tylko 1,6 nie ma tyle siły i przy wyższym biegu a malej ilości obrotów zaczyna niestety więcej palic.
Tak jak sam pisałeś wcześniej śmigasz na 6 po mieście przy ograniczeniu do 50 to troszke za wysoko dla tego silnika, max 5 bieg przy tej prędkości.
Zobacz jeszcze filtr powietrza może masz zawalony jeżeli dużo po mieście śmigasz .
A co ile sprawdzasz ciśnienie w oponach ?  

Pozdrawiam
Marcin

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej