Forum > i40 VF
[i40 VF] I40 sedan 1.6 GDI - nadmierne spalanie
ecodriver:
Kupiłem tego sedana pod koniec sierpnia. Zrobiłem 1200 km. Komputerek pokazuje średnie spalanie 11.2 l wobec deklarowanych 8 z groszami w trybie miejskim. Zwykle jeżdżę sam, zimno jeszcze nie było, samochód garażowany i trzymam się wskazówek trybu eco w kwestii przełączania biegów. 2000 obrotów bardzo rzadko przekraczam. Czy ktoś miał podobny problem ewentualnie ma jakieś sugestie?
1igor1:
Jeżeli jeździsz głównie w mieście, dużo start-stopów to myślę że może tyle palić, mi na trasie pali 7-9l w zależności jaką prędkość utrzymuje, a jak tylko w jadę w miasto to od razu spalanie leci do góry, to jest ciężki samochód. u mnie średnie spalanie z 20tyś km to 7,9l , głównie trasa.
ecodriver:
Zrobiłem 500 km na trasie. Średnia zjechała do 7.5l, więc pewnie wziął poniżej 7l. Jechałem głównie z tempomatem około 130km/h. To jest spalanie deklarowane w specyfikacji w trasie, natomiast nie zgadzam się, że może brać ponad 11 w mieście. powinien brać tyle ile deklarują, chyba, że ktoś ostro rozpędza się z niższych biegów, samochód jest bardzo obciążony i jest bardzo zimno.
Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Wymazanie cytatu. tekla
bomen:
Miasto miastu nie równe - jeżdżąc po Wrocławiu mam średnią 21km/h i spalanie 12l/100 (tyle że silnik 2.0).
Poza tym producent nie musi oszukiwać podając spalanie, wystarczy że "lobbował" podczas ustalania norm :
"Obecnie cykl "miejski" znany jako ECE składa się z czterech następujących po sobie dwustusekundowych, jednakowych cyklów o nazwie ECE-15. mają one odzwierciedlać miejską jazdę w dużym mieście europejskim. Każdy ECE-15 odbywa się (na rolkach hamowni) na trasie 4052 m ze średnią prędkością 18,7 km/h i maksymalną 50 km/h. Od roku 2000 początek tego poczwórnego cyklu pomiarowego następuje gdy silnik samochodu jest całkowicie zimny. '
"Europejski cykl "pozamiejski" znany jako EDUC zaczyna się natychmiast po zakończeniu cyklu "miejskiego" ECE, trwa 400 sekund i obejmuje jazdę ze średnią prędkością 62,6 km/h oraz maksymalną 120 km/h."
waszek_rmc:
Na temat zaniżania spalania i przygotowywania aut pod najniższe spalanie było swojego czasu sporo informacji w sieci i prasie. Generalnie Hyundai zasłynął w USA z tego, że spalanie deklarowane przez nich ma się nijak do rzeczywsitości. Z tym, że tam w kaszę dmuchac sobie nie dają i Hyundai musi zwracać cześć kosztów benzyny...
Dlatego u nas średnie może być 6,3 a w USA 8,4.
ecodriver, 11 w trybie miejskim to moim zdanie bardzo dobry wynik. Ale 1.6 to mały silnik, za mały dla takiego auta... tak mi sie wydaje..
Nawigacja
[#] Następna strona